ŽRALOK S WALTROVÁCKOU TURBÍNOU

Poptávka, nabídka a upozornění na nalezené podklady ke stavbě minimaket

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 38

Re: ŽRALOK S WALTROVÁCKOU TURBÍNOU

Příspěvek od Lubomir Koutny » 13 bře 2026 20:46

Tak stavba pokročila. Lituji té kvalitní Mucrodyne balzy, co jsem použi místo pásků. při potahování se vlhkem začaky tvořit hrby, Váha zatím 10,4 g přesně podle předpokladů. Zbývá podvozek, potáhnout spodek a příď s chladičem, Těžiště je v 30%.
Přílohy
P1010003.JPG
P1010001.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 15 bře 2026 10:59

Tak pro mne se stavbou hotovo, musím dát za pravdu Pavlovi, že na oříška je model moc složitý a v té velikosti není možné zhotovit všechny ty drobné popisky, u některých se mi ani nepodařilo pořádně přečíst text. Mrzuté je že výkres jsem kreslil podle verze Žralok a model tak také stavěl. ale podle verze Bílá příď model dokončil. Dodatečně jsem zjistil odlišnosti v detailech nasávacího otvoru a výfukových rour. Z cela znovu jsem musel udělat spodek přídě, hnusná práce, Jediné z čeho mohu mít opravdu radost je přesnost mého odhadu váhy celého modelu bez gumy 12g jsem dodržel s přesností 0,1g model totiž nyní váží 11,9 g. Protože těžiště je nyní v 30% a guma bude mít stejné těžiště s celým modelem, tak letová by mohla být kolem 14g, Model nemá nijak velkou plochu křídla, takže asi bude dost rychlý, otázkou je, jak bude citlivý na seřízení při tak dlohé přídi.
Přílohy
Z boku.JPG
Ze předu.JPG
P1010008.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 15 bře 2026 17:27

Po obědě se vítr uklidnil a tak jsem do oříška hned dal svazek o délce 450 mm smyčku z 2,6 g/m (tu první z gumy 2,0 g/m jsem si tal dpbře schoval, že ji nyní nemohu najít A šlo se zalétávat. Myslel jsem, že zprávu nazvu Maiden Fight, ale ona by se asi měla jmenovat Marná snaha. Tan zatraceně dlouhý předek a kormidla na krátké páce, to je hotové neštěstí. Napřed byl problém v tom, že hlavice měla válcový tvar, mohla se otáčet a tínm měnit směr vyosení, asi 10 pokusů a každý jiný, nakonec vypadl jeden list vrtule amodel trochu stabilně letěl půl okrhu, doma úorava hlavice, zalepený list a šlo se na to znovu. Na 660 otáček jde model do země, malé natažení VOP a model je přetažený, nepatrné dovážení 0,01 g plastejiny a pn pak jde do země jako těžkž na nos, Nakonec zjišIuji že na větší otáčky se model chová jako natlačený, ale po pár vteřiných letu s poklesem momentu je již natažený, pak končí přetažený locovákem, nebo výkrutem, Je mi jasní, že by pomohlo zmenšení průměru vrtule, ale pah není šance na dlouhé lety. Takže odložit do nepotřebných, případbě darovat někomu, kdo bude mít zíjem o dekoraci na televizoru,
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 16 bře 2026 17:29

Dalo to spoustu práce, ale výsleek model na nic - NELET
0

Odpovědět