OPENSCALE 2012

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Honza Drážek
Reakce: 0

Re: OPENSCALE 2012

Příspěvek od Honza Drážek » 01 úno 2012 06:46

Steve píše: Myslím, že kdyby se lidi nescházeli na těchto akcích, nebyly by ani tyto stránky a nejspíš by jsi létal za barákem sám a objevoval to, co ostatní už vědí. Nebo myslíš, že ses tady za ten rok nic nového nenaučil?
Bez pochyb jsem zde teorie pochytil spoustu, za to jsem pokaždé poděkoval. Je ale potřeba uvést, že za podstatnou část znalostí, jak co udělat, musím vděčit pánům Gregovský/ Huk/ Křepelka ;)

Hecování ano, myšlenka schovávání modelů pod pokličkou mi ale přijde nešťastná.
Stydět a nesmět jsou dva různé významy, ale neberte to zase tak vážně a citlivě, každý dle svých možností.

Chlapi, neútočím, neberu radost, akci ani její účastníky neschazuju, CO2 podporuju, tričko chci i kdyby bylo kdovíjaké, k počasí se modlím, pokud se jedná o alkohol a zní to nebezpečně :lol: , tak "požárka" snad taky vypiju (i když Michaeli podle Tvého vyjádření skončím zřejmě pod stolem).

Je z vás cítit nostalgie a hrdost, což je v pořádku,je na co, tak si ale říkám, že kdy jindy, než právě tento významný rok udělat vyjímku a posunout to dál (počtem účastníků, počtem nových modelů, znovuoživení CO2, tričkem aj.) Je to k zamyšlení...
0

Pavel Stráník
Reakce: 42

Příspěvek od Pavel Stráník » 01 úno 2012 08:33

Datsun240Z píše: Na dvacáté výročí se styďte donést staré modely!!!!!!!!
Smrtelně vážně. Je konec ledna...........
Datsune Datsune, že jsi některým pošlapal bábovičky je od tebe docela dost škaredé, ale že jsi vylil vaničku i s dítětem je neodpustitelný hřích za který by sis měl posypat hlavu popelem až z tebe nebude ani vlas koukat! :oops:
Ono je to totiž úplně jinak - jelikož již nějaké to století ctíme desítkovou soustavu, tudíž číslo dvacet je celkem pěkný důvod k oslavě a proč ne i k nějakému tomu kmetskému zavzpomínání. Takže já bych naopak, v přímém rozporu s tímco hlásáš ty, zvolal: Komu zbyly ještě nějaké ty staré modely pamatující nejen historické ročníky Openscale, ale třeba i dobu předopenscalovskou, nestyďte se je přinést a třeba se i pokusit o let!
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 01 úno 2012 09:25

Pro pořadatele výročního ročníku soutěže není nic smutnějšího, než když přijedou pamětníci jen se starými modely... Jeden moudrý člověk na začátku min. století napsal cosi o tom, že když kmeti začnou vzpomínat, plácají prázdnou slámu a nenechají se přitom inspirovat provokujícími myšlenkami, tak je zaděláno na konec civilizace, kategorie, směru - vyberte si co chcete.
Takže Datsune, nenech si vzít elán, tato klubová nástěnka to určitě vydrží :lol: :lol: :lol:
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 01 úno 2012 09:57

Hasím hádky občas doma, budu hasit i tady.
Pánové toleranci.
Je nás jen hrstka, tak proč se škorpit :cry: .
Jsem rád, že je pár nových, nadšených, kteří berou jako potupu přijít s jedním modelem na víc než jednu soutěž. I já to kdysi zažil.
Ale ne každý má podmínky, čas, možná dnes i chuť, každou volnou chvilku věnovat modelaření, třeba na úkor rodiny, pracovních povinností, atd. A přesto se pořád mezi modeláře počítá a jezdí třeba s jedním modelem několik let po soutěžích. A to proto, že ho to baví a rád se setkává se stejně postiženými :roll: .
Takže žádám ty "silně produktivní", aby tolerovali i ty druhé a nechali je občas povzpomínat jaké to bylo, když ...
Vždyť to děláme pro radost, ne z povinnosti. A občas z vašich slov cítím tlak jakousi povinnost respektovat. Ptám se proč ?
Howk, domluvil jsem.
D
0

Pavel Stráník
Reakce: 42

Příspěvek od Pavel Stráník » 01 úno 2012 12:03

Hele, Hugo, když jsme u toho plácání prázdné slámy, pokud mě paměť nešálí, tak na posledním Openscale během sobotního deštivého dopoledne jsi to kmetské uslintané a jak píšeš kontraprogresivní vzpomínání celkem zaujatě poslouchal a jen lenost mi brání tady někde na DF vyhrabat příspěvek kde se píše jak to bylo zajímavé a pro novou minimaketářskou krev přínosné - tak nevím nevím zda v tobě ve spokojené symbioze nedříme mladý progresivní Jekyll a kmetsky zpátečnický Hyde.
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 01 úno 2012 12:29

Feldo, není třeba hledat, dokonce existuje fotka, co jsi fotil Ty. Přečti si ještě jednou můj příspěvek, já tam nepíšu nic o "...kmetském uslintaném a jak píšeš kontraprogresivním vzpomínání...", ale píšu o "kmetech co začnou vzpomínat, plácají prázdnou slámu a nenechají se přitom inspirovat provokujícími myšlenkami". Osobně v tom vidím velký rozdíl. Taky si na té fotografii všimni, že tam žádného kmeta plácajícího prázdnou slámu není vidět - Bohužel na fotce nejsou další lidi, co tam byli, ale ty fotky určitě někde máš. Všichni lidi, co tam seděli jsou velkou inspirací, právě proto, že nežvaněj a něco dělaj. Vždycky jsem říkal a říkat budu, že si Brna vážím, i lidí co tam jezděj, něco dělají pro tuto kategorii. Taky jsem samozřejmě s mnoha věcmi nesouhlasil a říkal jsem to a budu to i nadále říkat. Hlavně proto, že věřím v Openscale 2012, které je schopné nějakých činů - projevujících se například v tom, že tady jsou lidi konzervativní a lidi progresivní, kteří jsou schopni se vzájemně pošťuchovat, ale taky tolerovat - tím myslím i to, že nebudou vztahovační. Pokud se mýlím, pak navrhuju rozdělit akci na Openscale 2012 a Openscale 2102 - Nekrolog.
A ta Tvoje krutá poznámka o těch dvou pánech z Anglie, z nichž jeden je černý a druhý bílý, je myslím pravdivá, žena mi to taky říká, caramba! M.
Přílohy
OS2011_17.jpg
OS2011_17.jpg (113.71 KiB) Zobrazeno 5143 x
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 01 úno 2012 15:18

Felda píše:Datsune Datsune, že jsi některým pošlapal bábovičky je od tebe docela dost škaredé, ale že jsi vylil vaničku i s dítětem je neodpustitelný hřích za který by sis měl posypat hlavu popelem až z tebe nebude ani vlas koukat! :oops:
Já myslím, že to chlapi ustojí, i když to vypadá, že jsem je nechtěně ranil, snad ale ne. Nemůžou se ani zlobit, že nectím návrat a zájem legend a nešoupu nohama. Jenže ve výsledkových listinách z posledních 5 let jsem jejich jméno nenašel, tudíž nemůžu posuzovat kvalitu "starých" modelů dle dosažených úspěchů.
Důvody jsou ale známé, jeden rád historiky a druhému jste to pro nezájem roky upírali. Možná i ten starý, oprášený model, bude nakonec dle rozmrzelých slov Bayeuxe mnohem lepší, než ty modely nové stavitelů méně zkušených, jistě i modelů mých.
Nakonec, je to více moje přání než výtka, aby se více stavělo a něco dělalo, než jen naříkalo, proč to nejde atd.. Asi mi ten elán bouří hormony, tak se nezlobte a neberte si to osobně...bohužel většině lidí stačí tak málo a je z toho řež jak prase, většině lidí stačí málo, a odbíhá od tématu řešit průběžné bitvičky a jizvičky :lol:
To Discobolos, my že se hádáme, mě to přijde úplně v klidu?. :P
0

Bayeux
Reakce: 3

Příspěvek od Bayeux » 01 úno 2012 16:36

JJ, my ustojíme všechno, ale jestli zapomeneme - nevím :D
Mno právě dalšími příspěvky se potvrdilo a ukázalo, že k Openscale nemůžeš mít takový vztah jako mnozí další, věk tu nehraje roli...
Ty se učíš od kluků, my se mnozí prostě učili TAM a za to co stavíme a umíme a kde (modelářsky) jsme, vděčíme zase jen Medlánkám. Tak to je...
HOWG, tak už dost - nesviňme to tu a jdeme se věnovat něčemu zásadnímu a podstatnému. Třeba: Co vlastně budeme mít na tom tričku ??? :lol:
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 01 úno 2012 18:45

:D
Bayeux píše:JJ, my ustojíme všechno, ale jestli zapomeneme - nevím :D
Čas léčí všechny rány, i ty nejhlubší. I když třeba nezapomenete, v zápalu a nadšení daném atmosférou nevzpomenete..... :mrgreen:
0

Robert Pajas
Reakce: 37

Příspěvek od Robert Pajas » 02 úno 2012 19:04

Jářku nenech se, Jene, chmurami jmouti! - poměr teoretiků vůči praktikům je v maketařině asi daný tím, že maketa dá hodně práce a mnoho modelářů skončí na začátku, tedy vyhledáním dokumentace, případně popisem toho, jak jí bude stavět a jaké geniální triky k tomu využije. Navíc postupná proměna praktika v teoretika je přirozená a většinu z nás čeká, opačný směr je vzácný.
Není to ovšem věc uspěchané doby - již v roce 1976, tedy v letech, která někteří považují za zlaté časy modelařiny, píše Bill Hannan v článku Why Scale? (pro čas. Model Aviation): "There are a great many scale model talkers, but relatively few doers. The reason is simple: Researching, designing, and building scale models is very hard work. Vast amounts of patience and discipline are required..." (kurzíva orig.)

RP
0

Lubomir Koutny
Reakce: 38

Příspěvek od Lubomir Koutny » 02 úno 2012 22:46

Bill dobře věděl o čem psal a také udělal mnoho dobrého pro minimaketáře na celém světě i třeba jen tím, že je navzájem kontaktoval.
Právě přes něj jsem se seznámil s přáteli jako jsou Ichiro Yamada, Roger AIME, Benno SABEL, Reg. BOOR a dalšími...Hodně také pomáhal starý, dobrý Aeromodeller.
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 03 úno 2012 20:31

Nakonec, je to více moje přání než výtka, aby se více stavělo a něco dělalo, než jen naříkalo, proč to nejde atd..
No, není to moc jednoduché.....
Už jsem tady četl, že někdo se ulil ze školy, aby dostavěl model, druhý zase může modelařit v práci, další pak každý den doma. Ale jsou takoví, co opravdu nemají kdy a nebo kde, případně mají i jiné kategorie nebo dokonce jiné zájmy. nebo měli nějaký jiný problém, pracovní, rodinný....Pokud máš rodinu, tak víš, o čem píšu. Nebo bydlet v činžáku a v RD je taky rozdíl, a pod.
Už to tady psal Discobolos, prostě každý nemůže (ne že nechce) být tak plodný a není to povinnost.

druhému jste to pro nezájem roky upírali.
No, to asi bylo na mě, předpokládám.....Když skončí kategorie, tak mi nevyčítej, že nesoutěžím ;) Na Openscale jsem jezdil od začátku a měl jsem vždy jeden nebo víc modelů, zpravidla každý rok něco nového. To ale všichni, to bylo to "překvápko" které nazýváš tajnůstkařením. ;) Teď jezdím na Trnávku, ale tam zase nejezdí nikdo od vás, takže tam zas ostatní můžou hledat některá jména marně...... :?

Jenže ve výsledkových listinách z posledních 5 let jsem jejich jméno nenašel, tudíž nemůžu posuzovat kvalitu "starých" modelů dle dosažených úspěchů.
To tak asi bude, jenže.....když nevíš, tak přece nemůžeš odsuzovat. Proč tam ta jména nejsou už tady bylo vysvětleno, stejně jako mnoho dalších modelářů, kteří taky z různých důvodů přestali jezdit. Některé důvody znám, ale nebudu je uvádět, není proč.
Robert tady napsal o teoreticích a prakticích, ale nevím kdo je podle něj ve kterém šuplíku ;) Jestli ten, co za poslední rok nepostavil, resp. se nepochlubil s novým modelem je teoretik a to, že léta předtím stavěl není důležité. Jestli je praktik ten, kdo postavil dva modely za poslední rok nebo ten, co jich za mnoho let postavil víc a teď nemohl.....? Těžko říct.
Nedej se tím zviklat, ale neútoč na něco, co neznáš. Já jsem před léty taky šoupal nohama (a šoupám dodnes ;) ), rozhodně bych si netroufl hned zkraje ani teď těm zkušenějším říct, ať se přestanou plácat po zádech.....
No a že ti poradili hlavně kluci od Prahy a Berouna? Nejspíš proto, že je to jejich parketa. Každý umí něco jiného, někdo víc, někdo míň. Ale neodsuzuj někoho jen proto, že ho osobně neznáš a nepotkal jsi ho na halové soutěži ;)
V Brně potkáš spoustu nových lidí, třeba budeš překvapený kdo je kdo :D
Ber to jako vysvětlení, ne jako rýpání.
0

Odpovědět