Cs. Fokker D VII MAG (Comet 1935)

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Steve
Reakce: 46

Re: Cs. Fokker D VII MAG (Comet 1935)

Příspěvek od Steve » 08 čer 2011 21:49

Felda píše:Nejsem si jistý zda by to byl dobrý nápad. Já jsem měl E.III na CO2 o rozpětí kolem 70cm ve dvou provedeních - potažený žlutým Modelspanem a pak ten s průhledným potahem potažený asi Mylarem - diametrálně odlišné letové vlastnosti, žlutý létal krásně kdežto ten potažený Mylarem létal jako by byl ustavičně v klesáku. Řekl bych že to bylo právě tím absolutně hladkým a neprodyšným potahem, jediným řešením by asi byl býval nějaký hodně účinný turbulátor, i když kdo ví. Nakonec jsem toho průhledného, jak jinak, spálil ;)
Na toho E-III si pamatuju, měl jsi ho na 1. ročníku Openscale v r. 1993, ještě (už tehdy :D ) se bodovalo na letišti, stál na stolku před barem ;)
Druhý ročník už se bodoval na Královopolské....
Mám černobílé fotky a jsem přesvědčený, že je tam vyfocený, včetně Be-2e v PC-10 a dalších.
Vzpomínám si na některé modely, třeba Ju-87 z USA, potažená jakoby krepákem :D , zřejmě ale létaná proxy....
Nebo kamion FSK s modely ;)
0

shark
Reakce: 9

Příspěvek od shark » 08 čer 2011 21:55

Já vím, že mě nebudeš mít rád , Roberte, ale to vážně necháš na tak krásným éru tak vošklivou vrtuli? :lol:

A ještě dotaz, lozenge si vytvářel sám? Vím, že je na FFS ke stažení, jen přemýšlím, jak ho udělat vybledlý a nemuset dávat papír na půl roku za okno na sluníčko. Tedy jestli to máš vytvořené v programu, který umožňuje třeba zesvětlení. Jsem naprostý neznalec a neuživatel grafických programů, tak se ptám.
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 08 čer 2011 22:19

Horní a spodní lozenge se nelišilo "bledostí" ale jinými barvami.
A aby to nebylo tak snadné, byly čtyř i pětibarevné verze. ;)
No a pro maketovost lze ještě dodat, že nebylo plynulé, ale v pásech, které se navzájem sešívaly a tak vzor nebyl plynulý v celé ploše.
Někdy se sešívaly pásy ve směru žeber, jindy "na koso"....
Holt, není to jednoduché..... ;)
Článek byl m.j. kdysi v L+K.
0

Robert Pajas
Reakce: 37

Příspěvek od Robert Pajas » 09 čer 2011 08:38

Tisk lozenge

je z několika důvodů složitější záležitost - doba práce u pc a tiskárny (tzv. pracnost :-)) je celkem velká...
hlavní důvody:
- pro ostrý výsledek a vlastní barvy lze použít jen vektory, ne bitmapy, důležité je též měřítko
- musí se z dúvodů uvedených Stevem pracovat ve vrstvách, ikdyž tzv. bledost řeší většinou barevné rozlišení spodek/vršek zcela uspokojivě
- dobrý výsledek = lesklý japan = brát ohled na směr pnutí papíru a směr lozenge, které se kladlo na letoun v různých směrech
- lozenge se potahovalo přes trup shora a svazovalo dole = na horních podélnících trupu musí lícovat (natož u rakouského stříkaného)
- barvy jsou dost tmavé a riziko máznutí při tisku velké
- když už máme natištěno, musíme nějak impregnovat (lze potahovat tyčinkou a vypnout parou a pak impregnovat, ale chce to nesmírnou opatrnost; křídování japanu je naopak bezproblémové)

(z těchto důvodů nepovažuji za bláznovinu stříknout raději lozeng přes šablonu)

R.P.

PS pro Sharka: Na Rakovník je předepsaná krásná patnáctka IGRA - jen jsem se nemohl rozhodnout mezi žlutou a červenou :D :D
0
Naposledy upravil(a) Robert Pajas dne 09 čer 2011 09:52, celkem upraveno 2 x.

Honza Drážek
Reakce: 0

Příspěvek od Honza Drážek » 09 čer 2011 09:01

Roberte,jaké je vlastně rozpětí a jaká ti vyšla hmotnost éra,že by to měla utáhnout "150" vrtule?
H.
0

Robert Pajas
Reakce: 37

Příspěvek od Robert Pajas » 09 čer 2011 10:02

Tisk lozenge

je z několika důvodů složitější záležitost - doba práce u pc a tiskárny (tzv. pracnost :-)) je celkem velká...
hlavní důvody:
- pro ostrý výsledek a vlastní barvy lze použít jen vektory, ne bitmapy, důležité je též měřítko
- musí se z dúvodů uvedených Stevem pracovat ve vrstvách, ikdyž tzv. bledost řeší většinou barevné rozlišení spodek/vršek zcela uspokojivě
- dobrý výsledek = lesklý japan = brát ohled na směr pnutí papíru a směr lozenge, které se kladlo na letoun v různých směrech
- lozenge se potahovalo přes trup shora a svazovalo dole = na horních podélnících trupu musí lícovat (natož u rakouského stříkaného)
- barvy jsou dost tmavé a riziko máznutí při tisku velké
- když už máme natištěno, musíme nějak impregnovat (lze potahovat tyčinkou a vypnout parou a pak impregnovat, ale chce to nesmírnou opatrnost; křídování japanu je naopak bezproblémové)

R.P.

PS pro Sharka: Na Rakovník je předepsaná krásná patnáctka IGRA - jen jsem se nemohl rozhodnout mezi žlutou a červenou :D :D
PS pro Datsun: nevážim, rozp. 18''
0

Odpovědět