PLOVÁKÁČE, aneb VODNÍ GRUPÁČ
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Re: PLOVÁKÁČE, aneb VODNÍ GRUPÁČ
Přesně tak,s Hugem chceme dostat F4E-D do parku a středně velkých hal,tušíme že je to možnost jak dostat minimakety zas mezi lidi.Zvláštní zážitek byl zalétávání Fokkera VIII kdy moje počínání sledoval hlouček náhodných kolemjdoucích a každý start byl oceněn potleskem,lidi to vůbec neznaj.
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 38
Před časem jsem zkusil za bezvětří venku létat s oříškem Macchi M.39. Tento typ je velmi vhodný, křídlo má mírný šíp, což tak trochu nahrazuje lomení do V a přispívá k dodržení těžiště, zvláště milá je bezkonkurenční velikost VOP. Natáčel jsem si sám Alferyho metodou držení éra lýtkama. První lety na pár otáček měly jen prověřit, zda to má správnou zatáčku, pak jsem točil asi 800 - 1000 z maxima 1500. Dva lety byly naprosto parádní, ale já měl strach, že ta loučka mezi paneláky bude malá a éro přistane na dětských prolézačkách, nebo bouchne do paneláku. Přihlížející maminky s kočárky se tvářily nezúčastněně, zato jejich děti řičely nadšením. Takže jsem se odhodlal k třetímu pořádnému letu. Trochu jsem to přehnal, Macchi vystoupalo dost vysoko, první čtyři zatáčky byly pěkně pravidelné, pak se éro nějak srovnalo a klouzavý let byl již v zatáčce do prava, naštěstí mezi paneláky je ulička i tam je trávník, ale moje Macchi si usmyslelo, že bude přistávat na kachličky chodníku, trochu jsem vytuhl, když éro nasadilo na přistání, ale projevil se nějak přízemní efekt, nebo tam něco dýchlo, éro se trochu natáhlo a přistálo jako do peřin. Paráda, nyní tleskaly i maminky s kočárky. Byl zájem o opakování a dotazy, jak to řídím. Musel jsem přiznat, že nijak a že míra štěstí asi již byla vyčerpaná, takže to balím a jde se domů.
0
-
Lubomir Koutny
Vidím, že si někteří hoši vybírají létající čluny a odmítají motorsticky, které minimaketu hyzdí. Takže jak na to ? Svazek může být v trupu, v předu převod do rychla a náhon na vrtuli bovdenem. Jiné podobné řešení by bylo s přenosem momentu řemínkem z trupu do gondoly. To vše pořád se zkucovaným svazkem v trupu, ale existuje i jiné řešení,
Energie nebude ze zkrucovaného svazku, ale z natahovaného, takže ze stejného množství gumy dostanete 9 x více energie. Opravdu stačí 3x méně gumy a přesto máte 3x více energie, samozřejmě, že trup i další části zatížené tahem gumy a na ní napojené kevlarové nitě, musí být pořádně dimenzované. Ta kevlarová nit se natahuje přes kladky v trupu do gondoly a tam se navíjí na osu vrtule. Je dokonce možné tvarem tělíska na ose vrtule dosáhnout rovnoměrnějšího průběhu momentu. Myslím, že by to bylo elegantní a velmi účinné řešení i pro vícemotorové typy.
Energie nebude ze zkrucovaného svazku, ale z natahovaného, takže ze stejného množství gumy dostanete 9 x více energie. Opravdu stačí 3x méně gumy a přesto máte 3x více energie, samozřejmě, že trup i další části zatížené tahem gumy a na ní napojené kevlarové nitě, musí být pořádně dimenzované. Ta kevlarová nit se natahuje přes kladky v trupu do gondoly a tam se navíjí na osu vrtule. Je dokonce možné tvarem tělíska na ose vrtule dosáhnout rovnoměrnějšího průběhu momentu. Myslím, že by to bylo elegantní a velmi účinné řešení i pro vícemotorové typy.
0
Naposledy upravil(a) Lubomir Koutny dne 04 říj 2011 10:24, celkem upraveno 1 x.
To je idea nebo to někdo už má?
Já někde mám jen fotku Macchi s tím bowdenem.
Já někde mám jen fotku Macchi s tím bowdenem.
0
-
Robert Pajas
- Reakce: 37
-
Lubomir Koutny
Roberte, ono to tak opravdu funguje. U wakefieldů, či spíše Cupe ´d Hiverů a podobných okřídlených oštěpů by to zásadně zvýšilo výkonnost, ale pevnostní řešení trupu a mechanika kladek zatím "vynálezce" odrazuje. U takového plovákovce zase naopak množství gumy v porovnání s celkovou váhou je relativně menší a tím i menší pevnostní problémy. Zkus si udělat malý stend a vyzkoušej na stole a budeš šokován, jak málo natahované gumy ti stačí ke stejnému výkonu oproti zkrucované ! Chce to jen si z celým systémem pohrát abys na tu osičku namotal cca 2000 otáček. Dokonce si můžeš dovolit i ten přepych a gumu mít trochu předpjatou (nevyužít všechny možné otáčky), to proto, abys nemusel mít v tom trupu zbytečně moc kladek (při natočení naplno bude guma natažena na osminásobek své původní délky....
Jinak pokud jde o přenos momentu pomocí bovdenu, pak k téměř naprosté dokonalosti toto dotáhl francouzský papež všech modelářů pan Fillon. Ten již před válkou postavil dvoumotorový hydroplán v tomto provedení. On pak laboroval s vrtulníky a tyto zásadně měly náhony prvedeny bovdenem. Ano vždy to byl silný svazek, v předu převodovka do rychla a odtud bovden.
Měl jsem dokonce pár jeho plánků s detaily provedení. Některé své takto poháněné výtvory předváděl i ve Flémalle.
Jinak pokud jde o přenos momentu pomocí bovdenu, pak k téměř naprosté dokonalosti toto dotáhl francouzský papež všech modelářů pan Fillon. Ten již před válkou postavil dvoumotorový hydroplán v tomto provedení. On pak laboroval s vrtulníky a tyto zásadně měly náhony prvedeny bovdenem. Ano vždy to byl silný svazek, v předu převodovka do rychla a odtud bovden.
Měl jsem dokonce pár jeho plánků s detaily provedení. Některé své takto poháněné výtvory předváděl i ve Flémalle.
0
Pane Koutný, nemáte fotku takového standu? Nebo nejlépe video, zajímalo by mě to. Martin
0
-
Honza Drážek
- Reakce: 0
Dříve jsem se o to také zajímal a kdysi dávno si někde stáhnul nějaký obrázek.
Moc jsem tomu ale nerozuměl...
- Přílohy
-
- eft264.jpg (21.51 KiB) Zobrazeno 6072 x
0
Bdím či sním,tak tohle bych do trupu necpal
Osobně zůstanu věrný první větě ,která je vepsaná jako uvod tohoto vlákna.
0
-
Lubomir Koutny
Také tomu moc nerozumím. Domnívám se, že to nemá nic společného s pohonem z energie natahované gumy. Spíše to vypadá na nějakou převodovku.Datsun240Z píše:Dříve jsem se o to také zajímal a kdysi dávno si někde stáhnul nějaký obrázek.
0
-
Honza Drážek
- Reakce: 0
Zatím jsem na tom takto. Už druhý den kysnu u řešení trupu, zda-li dát plný potah tam, kde byl i na předloze, ale je tam toho dost.... Co klucí ?
- Přílohy
-
- CIMG5151.JPG (117.15 KiB) Zobrazeno 5997 x
0