Piper J3C Cub - Hacker
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Pavel Stráník
- Reakce: 43
Re: Piper J3C Cub - Hacker
Já na magnety moc nespoléhám, teda určitě ne na dvířka které jsou vespodu a na které může tlačit kabeláž nebo baterka při trochu násilnějším zavření. Na Pietenpolovi (rozpětí 40cm, váha necelých 30g) mám dvířka otočná v trubičkách na osičkách z 0,3mm drátu a zajištěná normální posuvnou petlicí, dělaly se tak dřív zámky na zajištění kabin RC větroňů třeba u V2, ale já to mám bez pružinky. Kdyžtak to nakreslím, bude-li třeba.
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 39
Stavebnice je již tradičně vybavena balzou poměrně dobré kvality. Plánek zpracovaný M. Rohlenou odpovídá tomu, že Mirek je "Pan Konstruktér", ale univerzální řešení minimakety, jak v provedení a gumu, tak i na CO2 je dost nešťastné. Alespoň ta stavebnice, kterou jsem měl v rukách toto plně potvrzovala. Plastový výlisek přídě a krytu motoru pak v provedení na gumu staviteli nezaručoval přesně definovanou polohu osy vrtule. Vůbec nejhorší na té stavebnici pak bylo, že i pro provedená na gumu tam byla přiložena jediná vrtule o průměru 180 mm (původně určená pro motory Modela 0,27 ccm), ta je nevhodná na minimaketě i pro ten motor, natož pro gumáka a úplným šokem pro mne bylo, když jsem uviděl, že na svazek je přiložena guma Sladký. Je s podivem, že tak renomovaná firma naprosto znehodnotí svůj výrobek, nevhodnou gumou jen proto, aby ušetřila 10 Kč na nákladech! Tato fakta jse před pár roky napsal i pro Modelář, Mirek Rohlena se snažil tak trochu obhajovat náplň stavebnice tvrzením, že přes uvedené výtky s touto minimaketou slečna Procházková vyhrála soutěž dvacetinek na Drncově memoriálu. Musel jsem ho poopravit. Ano, ona tam docela hezky zalétala s tím Piperem J3C ale nevyhrála. Navíc model byl oproti stavebnici upgradovaný : zcela jiná příď s hlavicí z balzy a překližky, jiná vrtule, guma TAN II a model postavený velmi pěčlivě modelářem se značnými zkušenostmi.
Po pravdě řečeno nevím přesně jak vypadá ta stavebnice dnes, ale doufám, že Mirek jako velmi chytrý konstruktér dodatečně prosadil u majitele formy Hacker potřebné úpravy náplně stavebnice.
Po pravdě řečeno nevím přesně jak vypadá ta stavebnice dnes, ale doufám, že Mirek jako velmi chytrý konstruktér dodatečně prosadil u majitele formy Hacker potřebné úpravy náplně stavebnice.
0
Prvého Pipera som postavil zo stavebnice ako gumáka, tento vo verzii RC je v poradí už tretí.
Ten prvý zo stavebnice má originál plastový kryt motoru. Osadenie krytu som vyriešil inak než bolo v návode. Dovnútra krytu som vlepil plnú balzovú prepážku, ktorá presne dosadá (naplocho lícuje) na čumák lietadla. Predné ložisko osky vrtule je vlepené v plastovom kryte a zadné ložisko je prilepené na tej balzovej prepážke. Takéto riešenie je podobné ako u klasickej balzovej hlavice a zdalo sa mi lepšie ako to čo bolo na plániku. Na tento prototyp som dal vrtulu IGRA 200/220.
Pretože v mojej stavebnici bola dosť pevná a na gumáka zbytočne ťažká balza (hlavne nosníky 3x3 mm z ktorých je prevažne trup, čiastočne aj kormidlá), postavil som ešte jedného Pipera, pri ktorom som vyberal balzu - ten je lahší asi o 1/3. Prednú hlavicu som vyrobil už klasicky z balzy. Dal som tam vrtulu 240/240. Tento kus je ešte vo fáze zalietavania a experimentovania.
Pre poslednú RC verziu sa mi nakoniec zdalo jednoduchšie postaviť nový model, než prerábať tie ktoré už boli postavené. RC verzia tak ako je na fotke spolu s vrtulou a baterkou váži 87 gramov, takže po dokončení to zrejme bude mať niečo málo cez 90 gramov.
Ten prvý zo stavebnice má originál plastový kryt motoru. Osadenie krytu som vyriešil inak než bolo v návode. Dovnútra krytu som vlepil plnú balzovú prepážku, ktorá presne dosadá (naplocho lícuje) na čumák lietadla. Predné ložisko osky vrtule je vlepené v plastovom kryte a zadné ložisko je prilepené na tej balzovej prepážke. Takéto riešenie je podobné ako u klasickej balzovej hlavice a zdalo sa mi lepšie ako to čo bolo na plániku. Na tento prototyp som dal vrtulu IGRA 200/220.
Pretože v mojej stavebnici bola dosť pevná a na gumáka zbytočne ťažká balza (hlavne nosníky 3x3 mm z ktorých je prevažne trup, čiastočne aj kormidlá), postavil som ešte jedného Pipera, pri ktorom som vyberal balzu - ten je lahší asi o 1/3. Prednú hlavicu som vyrobil už klasicky z balzy. Dal som tam vrtulu 240/240. Tento kus je ešte vo fáze zalietavania a experimentovania.
Pre poslednú RC verziu sa mi nakoniec zdalo jednoduchšie postaviť nový model, než prerábať tie ktoré už boli postavené. RC verzia tak ako je na fotke spolu s vrtulou a baterkou váži 87 gramov, takže po dokončení to zrejme bude mať niečo málo cez 90 gramov.
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 39
Na zaistenie spodného víčka na trupe používam systém p. Straníka doplnený o pružinku na jednej strane a na druhej je ostrý uhol. Veľmi jednoduché a spolahlivé riešenie, lebo magnety pri manipulácii poškodzujú hraničiace styčné plochy. Čo sa týka výkonu el. motora D 1811 na veľkosť Pipera v merítku 1:15 je to veľa. Týmto motorom mám poháňané Kuňkadlo v merítku 1:10 čo je asi veľkosť Pipera a je silne premotorovaný. Kuňkadlo je postavené podľa mierne zväčšeného plánu už spomínaného p. Straníka a pri hmotnosti 140 g lieta perfektne ako RC.
- Přílohy
-
- DSCF6402.JPG (100.28 KiB) Zobrazeno 6107 x
-
- DSCF6400.JPG (7.49 KiB) Zobrazeno 6107 x
-
- DSCF2089.JPG (85.43 KiB) Zobrazeno 6107 x
0
Tak dneska jsem konečně poslal do vzduchu ten můj výtvor a spokojenost, váha 98gr, aku 2čl. 220mAh. Po 5' letu jsem dobíjel celých 63mAh, letí to na 1/3 plynu. Prostě paráda. Je to můj první prcek a začíná se mi to líbit.
- Přílohy
-
- 100_7704.JPG (222.81 KiB) Zobrazeno 5635 x
0