Piper J3C Cub - Hacker

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Pavel Stráník
Reakce: 43

Re: Piper J3C Cub - Hacker

Příspěvek od Pavel Stráník » 17 led 2012 23:20

Já na magnety moc nespoléhám, teda určitě ne na dvířka které jsou vespodu a na které může tlačit kabeláž nebo baterka při trochu násilnějším zavření. Na Pietenpolovi (rozpětí 40cm, váha necelých 30g) mám dvířka otočná v trubičkách na osičkách z 0,3mm drátu a zajištěná normální posuvnou petlicí, dělaly se tak dřív zámky na zajištění kabin RC větroňů třeba u V2, ale já to mám bez pružinky. Kdyžtak to nakreslím, bude-li třeba.
RC_2.JPG
RC_2.JPG (214.2 KiB) Zobrazeno 6342 x
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 18 led 2012 09:17

Stavebnice je již tradičně vybavena balzou poměrně dobré kvality. Plánek zpracovaný M. Rohlenou odpovídá tomu, že Mirek je "Pan Konstruktér", ale univerzální řešení minimakety, jak v provedení a gumu, tak i na CO2 je dost nešťastné. Alespoň ta stavebnice, kterou jsem měl v rukách toto plně potvrzovala. Plastový výlisek přídě a krytu motoru pak v provedení na gumu staviteli nezaručoval přesně definovanou polohu osy vrtule. Vůbec nejhorší na té stavebnici pak bylo, že i pro provedená na gumu tam byla přiložena jediná vrtule o průměru 180 mm (původně určená pro motory Modela 0,27 ccm), ta je nevhodná na minimaketě i pro ten motor, natož pro gumáka a úplným šokem pro mne bylo, když jsem uviděl, že na svazek je přiložena guma Sladký. Je s podivem, že tak renomovaná firma naprosto znehodnotí svůj výrobek, nevhodnou gumou jen proto, aby ušetřila 10 Kč na nákladech! Tato fakta jse před pár roky napsal i pro Modelář, Mirek Rohlena se snažil tak trochu obhajovat náplň stavebnice tvrzením, že přes uvedené výtky s touto minimaketou slečna Procházková vyhrála soutěž dvacetinek na Drncově memoriálu. Musel jsem ho poopravit. Ano, ona tam docela hezky zalétala s tím Piperem J3C ale nevyhrála. Navíc model byl oproti stavebnici upgradovaný : zcela jiná příď s hlavicí z balzy a překližky, jiná vrtule, guma TAN II a model postavený velmi pěčlivě modelářem se značnými zkušenostmi.
Po pravdě řečeno nevím přesně jak vypadá ta stavebnice dnes, ale doufám, že Mirek jako velmi chytrý konstruktér dodatečně prosadil u majitele formy Hacker potřebné úpravy náplně stavebnice.
0

brano
Reakce: 0

Příspěvek od brano » 18 led 2012 13:25

Prvého Pipera som postavil zo stavebnice ako gumáka, tento vo verzii RC je v poradí už tretí.

Ten prvý zo stavebnice má originál plastový kryt motoru. Osadenie krytu som vyriešil inak než bolo v návode. Dovnútra krytu som vlepil plnú balzovú prepážku, ktorá presne dosadá (naplocho lícuje) na čumák lietadla. Predné ložisko osky vrtule je vlepené v plastovom kryte a zadné ložisko je prilepené na tej balzovej prepážke. Takéto riešenie je podobné ako u klasickej balzovej hlavice a zdalo sa mi lepšie ako to čo bolo na plániku. Na tento prototyp som dal vrtulu IGRA 200/220.

Pretože v mojej stavebnici bola dosť pevná a na gumáka zbytočne ťažká balza (hlavne nosníky 3x3 mm z ktorých je prevažne trup, čiastočne aj kormidlá), postavil som ešte jedného Pipera, pri ktorom som vyberal balzu - ten je lahší asi o 1/3. Prednú hlavicu som vyrobil už klasicky z balzy. Dal som tam vrtulu 240/240. Tento kus je ešte vo fáze zalietavania a experimentovania.

Pre poslednú RC verziu sa mi nakoniec zdalo jednoduchšie postaviť nový model, než prerábať tie ktoré už boli postavené. RC verzia tak ako je na fotke spolu s vrtulou a baterkou váži 87 gramov, takže po dokončení to zrejme bude mať niečo málo cez 90 gramov.
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 19 led 2012 10:21

Ano, nemohu, než říci : "Správný postup !"
0

Loro

Příspěvek od Loro » 20 led 2012 15:20

Na zaistenie spodného víčka na trupe používam systém p. Straníka doplnený o pružinku na jednej strane a na druhej je ostrý uhol. Veľmi jednoduché a spolahlivé riešenie, lebo magnety pri manipulácii poškodzujú hraničiace styčné plochy. Čo sa týka výkonu el. motora D 1811 na veľkosť Pipera v merítku 1:15 je to veľa. Týmto motorom mám poháňané Kuňkadlo v merítku 1:10 čo je asi veľkosť Pipera a je silne premotorovaný. Kuňkadlo je postavené podľa mierne zväčšeného plánu už spomínaného p. Straníka a pri hmotnosti 140 g lieta perfektne ako RC.
Přílohy
DSCF6402.JPG
DSCF6402.JPG (100.28 KiB) Zobrazeno 6107 x
DSCF6400.JPG
DSCF6400.JPG (7.49 KiB) Zobrazeno 6107 x
DSCF2089.JPG
DSCF2089.JPG (85.43 KiB) Zobrazeno 6107 x
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 21 led 2012 13:55

Moc pěkné Kuňkadlo! ;)
0

pecold

Příspěvek od pecold » 09 lis 2012 18:55

Tak dneska jsem konečně poslal do vzduchu ten můj výtvor a spokojenost, váha 98gr, aku 2čl. 220mAh. Po 5' letu jsem dobíjel celých 63mAh, letí to na 1/3 plynu. Prostě paráda. Je to můj první prcek a začíná se mi to líbit.
Přílohy
100_7704.JPG
100_7704.JPG (222.81 KiB) Zobrazeno 5635 x
0

Odpovědět