Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Teplice - F4F 2008, 27.-28.06.2008

Za přispění sponzorů pana Gašparína, Microinventu, Jiřího Kaliny a Radka Gregovského uspořádal KE-PNUT-TEAM ve spolupráci s LMK Zličín druhý ročník soutěže minimaket peanut, pistácio a RC-mini (reportáž z minulého ročníku najdete zde)

Tréning proběhl v poklidu, času bylo mnoho a některé modeláře to svedlo k bičování modýlků do vysokých výkonů - byly ztráty. Zklamáním pro pořadatele byla velmi nízká účast na tréningu. Na společnou párty blíže hotelu Helena dorazili ostatní z velikých dálek (Ostrava, Slovensko, Anglie, Japonsko). Daleké Brno účast přislíbilo, ale nakonec kvůli nemoci a snad i problémům s dálniční známkou nepřijel nikdo - to trošku zlobilo ředitele soutěže, který věnoval agitaci nemalé úsilí. (Nepřijel ani velký propagátor RC-mini Antonín Alfery.) Hala se zaplatila tak tak a napříště bude muset všem stačit jednodenní akce od rána do večera.

Vlastní soutěž se značným množstvím soutěžních modelů proběhla standardně a novinkám je věnována fotogalerie. Sobota dopoledne: doladění či dozničení, poledne: statické bodování (Pajas, Gregovský, Garba) a řízek, odpoledne: soutěžní lety krásné a dlouhé. Úklid haly se nakonec stal horkým bramborem v ústech ředitele Adama Jeníka a ten měl pak se zdárným předáním haly více problémů, než čekal - poučení pro příště.

Výsledková listina Výsledková listina ve formátu PDF (124kB)

Bodování - diskuze - příklady: Bodování, hodnocení, umístění, pravidla - zkrátka oblíbené téma - tentokrát vyústilo k posoutěžnímu setkání ředitele soutěže s bodovači. Někteří soutěžící byli totiž zklamáni nízkým počtem bodů. Bylo to způsobeno přísností porovnání dokumentace a modelu, dokumentace chybějící či nedostatečná byla penalizována, přesto však velkoryse přijata (došlo i na půjčování dokumentace od jiných soutěžících se stejným typem!). Následující příklady pomohou snad všem modelářům k výběru typu i korekci stavebního plánu s předlohou:

Trojpohled byl sledován přísně, tvary ploch i doplňků, rádius oblouků, sklon větrného štítku, výrazné detaily, které charakterizují pohled: u Sopwithe Baby byl stržen bod i za chybějící lanová mezikřídelní spřáhla křidélek a Albatros D.II zas postrádal zvláštní přechody mezi křídlem a trupem tolik charakteristické pro tento typ, což by se snad dalo prominout. Ani jeden stavitel D.VII-ky či D.VIII-ky se nesnažil naznačit proměnnou tloušťku profilu křídla do očí bijící při čelním pohledu. Nejvíce modelů ovšem utrpělo základním nedodržením trojpohledu: hloubky křídel, velikosti ocasních ploch (ikdyž k typům s extrémě malým ocasem lze být přirozeně shovívavější), ale hlavně tvary předku či směrovky nebyly namnoze vůbec dodrženy, plováky či podvozek delší, širší, užší... Například Aero A-35 nebo Macchi - letouny stavěné dle plánu bez korekce vůbec nesouhlasily s dodanými trojpohledy - vše trochu jiné, trochu jinde.

Zbarvení může být jednoduché, jako u blériota, a ze složitosti je nula. Nebo velmi složité - lozenge. Průhledné tiskárnové lozenge nelze ovšem hodnotit ani tak dobře, jako několikabarevný stříkaný potah - to zas patří do shody a věrnosti povrchu, Albatros D.II zde byl ochuzen - fotografie chyběla a je to povinná součást dokumentace.

Detaily mohou být mnohé (Blériot, Baby), sporé (Zlín, Macchi) nebo žádné (Fike, Lacey, Potier), ale hlavně, jsou-li, musí být zdokumentované výkresem či fotografií. "Hele, má tam palubku, tak bod" není profi přístup, to je jasné. Modelář určuje zisk 0-15 bodů výběrem typu, zhotovením počtu detailů, ale i jejich dokumentací. (A 15 bodů není k zahození!)

Tomu odpovídá i celkové statické hodnocení: polomakety bez detailů byly za 50-60, hezké modely za 60-70, složité kamufláže, výplety, detaily za 80 a jediný model, který měl kvalitní výkres i fotodokumentaci pro všechny bodované detaily i strukturu kostry, odpovídal naprosto 3-view (včetně umístění plováků za cenu malé vrtule) a měl pět stříkaných barev ve zbarvení se vyšplhal ve statice nad 90 bodů.

Pro úplnou představu ještě příklad bonifikace: nejvíce bonifikována byla Macchi: 30 za plovákáč, 10 za dolnoplošník a 10 za naprosto oválný trup, tedy 50 bodů. (Kdyby to pravidla umožňovala, i za oválné nadměrné plováky by se slušelo dalších 5 bodů, mírňounce zvětšené vzepětí bylo prominuto.) Kolik to hodí? Proti piperům (nadhodnocení nula) asi 32 bodů při letu 60 sekund - letěla ovšem jen 31s, což dalo 78 - tedy na úrovni minutových piperů.

To vše řečeno pro orientaci v soutěžním terénu pro Vás, kdo zvažujete, s čím přijít vyhrát...

Pravidla - návrhy: Z diskuze vyplynuly některé problémy s laxním výkladem pravidel a byly podány následující návrhy na upřesnění, ke kterým se účastníci našich soutěží mohou vyjádřit na fóru:

Statika: kvalitní dokumentace bude též ohodnocena, dobrý trojpohled s rozpětím křídel zhruba na šíři A4-ky bude brán jako jediný zdroj pro hodnocení bokorysu, půdorysu, nárysu - na odchylky patrné z fotografie musí soutěžící u trojpohledu upozornit; fotografie musí korespondovat typově s modelem a musí představovat i kamuflážní vzor, resp. vzor podobného zbarvení letounu, když již ne přímo daný kus, barevné schéma je důležité, přesné odstíny barev však v době tiskáren nepodstatné, lepší je publikovaný popis odstínů (např: celý letoun hráškově zelený, imatrikulace černá atd. - zkušený maketář představu o odstínech musí mít - myslím zbruba! - nikdo se nebude hádat o přesné složení barvy PC-10 či modři kachních vajec...). Detaily budou ohodnoceny, je-li jejich přesný tvar a umístění patrné z výkresu či fotografie. Součásti modelu jsou shodné na statice i v letu, žádná část nesmí být vyměněna, odňata, přidána včetně hlavice s vrtulí, přičemž na rozměr listů nebude brán zřetel, jejich maketový tvar a zbarvení může být ohodnoceno jako detail.

Bonifikace a penalizace slouží hlavně k tomu, aby se stavěly i nevhodné, méně létavé typy a měly šanci uspět. Zjednodušené kategorie (plovákáč, trojploch atd.) mohou být nahrazeny skutečnými nevýhodami typu, přičemž jako vzor bezproblémového "nulového" letounu může být Piper Cub. Příklad položek bonifikace: součásti letounu působící značný odpor - velmi malé či žádné - 0b, malé (přídavné nádrže, pomocné plováčky na křídlech, extrémní "chmelnice", kalhoty apod.) - 5, velké (plováky či makety motorů s vrtulemi apod.) - 10, malá vzdálenost závěsů (DH-2, Aero Ae-45), omezený průměr vrtule (Avro 504K, většina plovákáčů), krátký předek (méně než piper) či extrémně krátký předek (Camel, Fokker E.III) atd. musí být bonifikovány, dodržení nulového vzepětí též, vzepětí do 4 mm na konci tolerováno, větší, není-li maketové penalizováno atd. - a to vše musí být jednoduché na bodování (styl hodně, málo, vůbec). Zkrátka, aby se svobodněji stavělo a méně špekulírovalo. Bodovač by pak nemusel někoho "nachytat" jak si chudák na Eindeckeru prodloužil předek, aby jej mohl vůbec postavit k soutěži. Modelář, který si vybere složitý typ s množstvím detailů a složitým zbarvením, všechno to doloží, vymaká a nastříká správnými odstíny si musí být jistý, že na statice bude mezi nejlepšími a i v letu mu bonifikace trošku pomůže.

V těchto souvislostech doporučuji k prostudování pravidla Berounského ořechu a Rakovnických minimaket R. Gregovského v sekci Pravidla Oříšků - je zde mnoho poučného pro srovnání

Foto a text: R.Pajas

Galerie

01.jpg

science fiction na o...

02.jpg

RC-mini, Ansaldo Bal...

03.jpg

Robert Cok obdivuje ...

04.jpg

RC twin-autogyro, fa...

05.jpg

Alfery? Ano, stařičk...

06.jpg

Microinvent - "exhib...

07.jpg

jeden ze dvou Potier...

08.jpg

Radek to má rád ze z...

09.jpg

a zde již v letu, 5...

10.jpg

Adame, řikám Ti, nec...

11.jpg

Viktor vyladil svou ...

12.jpg

...na vysoké výkony....

13.jpg

mylarový Pfalz D.IV ...

14.jpg

naladěn při tréninku...

15.jpg

Igra místo trojlisté...

16.jpg

Známý fotogenický fi...

17.jpg

profesionál z Velké ...

18.jpg

...ze statiky

19.jpg

Dušanova kachna a dv...

20.jpg

slovy autora P. Onem...

21.jpg

šlapání jako hodinky...

22.jpg

neznám jméno holčičk...

23.jpg

to pivo si Adam bude...

24.jpg

...

25.jpg

Pajasova Baby, 12g p...

26.jpg

Japonci fotí. Obchod...

27.jpg

dostanete od Coka po...