Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Říčany 2011 - 19.2.2011, Sportovní hala Říčany u Prahy

Dne 19.2.2011 se setkalo 9 statečných soutěžících minimaketářů v říčanské hale, aby otevřeli první klání v tomto roce. Diváci a doprovod tvořili nyní přesilovku.

Po zahájení soutěže bodovači (Adam, Dušan a Robert) shromáždili cca 20 soutěžních modelů oříšků a pistacií do brankoviště a vrhli se do práce – nutno říci, že to brali hodně poctivě. Mimo jiné šlo i o bodovací generálku na blížící se tradiční Teplickou soutěž F4F – Robert připravil podrobnější kartu, díky níž by mělo být bodování exaktnější záležitostí. Nakonec nedošlo ani k bodování pistacií, zkrátka nebyl čas.

Zatímco bodovači „potili krev“, ostatní si vesele ladili své modely k minutovým výkonům. Kdo měl zrovna volnou chvíli, stopoval čas kolegovi. K vidění byly starší známé modely, např. Ta-Go, Sorrell Hiperbipe, Farman 450, Fokker D.VII, Borel ... oku lahodící lety okolo minuty. Téměř všichni měli s sebou nové modely: Jarda z Boru přinesl perfektně postavené lehounké pistacio Lacey, bohužel s poněkud vrtošivým průběhem letu. Mirek ladil 3 nové velmi pěkné, čistě postavené a lehounké modely (Borel, Fike a ještě jeden středoplošník), Martin dolaďoval nového oříška Siemense E.I, ale průběh letu ještě není ono – i přes dovážení model po startu ze země nejdříve ve stoupavé zatáčce houpe a po cca 40s letu přejde do sestupné spirály. Dušan přivezl nový oříšek MDR-6A, bohužel nebyl čas jej zkusit. Robert nainstaloval do oříška Nieuporta motor na CO2 G-28 a přiměl model k pěkným startům ze země. Ondra poletoval s Kuňkadlem létajícím na stejný pohon. O rozruch se postaral Petr, který zalétával perfektně postavenou maketu Pionýra ve velikosti M-oř. Model nejprve zkoušel vlekat na niti, poté vystřelovat na pidi gumicuku a nakonec ve spolupráci s  Martinem Vilimovským se dařily úspěšné starty opět s vlekáním. Opravdu to funguje! Samostatnou kapitolu si zaslouží kufr s modely Zdeňka Cinerta. Jeho sbírku Bf-stodevítek postavených z polystyrenu je zážitek vidět ve vzduchu, stejně jako Windwagona, který ve vzduchu působí poněkud rošťácky, ale trojkolový podvozek má cosi do sebe. Martin ve volných chvílích pouštěl pistacio Contestera s pohonem střídavým motorem a řízený časovačem a také ladil svůj letitý oříšek Avia BH-3. Model dostal větší vzepětí a světe div se – letěl!

Jistě se ptáte, jak vlastně soutěž dopadla? Přestože měl Adam na starosti synka stejně rtuťovitého jako je on sám, a věnoval se bodování, zvítězil s neskutečně dlouho létajícím Buckerem 131 – Adam z modelu dostal obdivuhodných 90s. Ještě obdivuhodnější ale je, jak jeho model létá. Nebylo diváka, kterého by stabilní, pomalý let nezaujal. Potlesk na konci si plně zasloužil. Druhé místo získal Robert s výborně létající Aerovkou A-35 - 69s. Na třetím místě se umístil Martinův Sorrell Hiperbipe s výkonem 62s. Dušan měl smůlu – jeho Farman měl hned v prvním letu nakročeno k velmi pěknému letovému času, bohužel v cestě mu stála lampa... i tak zaletěl 68s.

Jak již bylo řečeno, pistacia z časových důvodů neprošla statickým hodnocením, nicméně soutěžní lety probíhaly. V plebiscitu rozhodli o pořadí sami soutěžící – vítězem se stal Martin, nejspíš asi s Fikem, který zaletěl 76s i přesto, že se model snažil prorazit strop. Fly Baby letěla 49s. Ondra s  Fikem dosahoval časů přes minutu a získal 2. místo. Adamův Bucker 181 se 40s trvajícím letem skončil třetí. Zbývá poděkovat organizátorům a zástupci firmy SFA-models.com Petrovi Konopáskovi za cenu do soutěže.

[Martin Huk]

Výsledková listina ve formátu PDF (19kB)

Fotogalerie (foto Michal Gašparín a Martin Huk)