Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Memoriál Rostislava Sýkory - 1.ročník

Ředitel soutěže Libor Sýkora

Ředitel soutěže Libor Sýkora

Rosťa Sýkora ze Štitiny byl známý v dobách náborových soutěží v Hluku, před více jak třiceti léty. S kamarády z modelářského klubu Lhota u Opavy ovládli soutěž halových házedel několikrát. Ale uměl to i s venkovními házedly. Před čtyřmi lety se jej kamarádi pokusili zase vtáhnout do modelářské komunity. Na chvilku se to povedlo. Bohužel loni nečekaně zemřel. Prakticky hned poté se titíž kamarádi rozhodli uspořádat soutěž s jeho jménem. Jejich původní klub už dávno neexistuje, přidali se tedy k fungujícímu klubu MK Fryčovice. Největší zásluhu na uspořádání soutěže tak měli Libor Sýkora a Josef Žídek. A ano, Libor je bratranec Rosti.

V roce 2018 se už nedalo stihnout soutěž nahlásit do kalendáře Svazu modelářů. Proto byl uspořádán testovací 0.ročník ve sportovní hale v Hlučíně. I tak se jej zúčastnilo kolem patnácti modelářů. Soutěžilo se v kategoriích F1N a P-3. Protože se soutěž vydařila, následoval letošní, již oficiální, 1.ročník. A protože Hlučínská hala byla prověřena modely Jiřího Tamfala - oříšky i dvacetinkami, k soutěžním kategoriím jsme přidali i makety. Po diskuzi na fóru jsme vyhlásili soutěž v kategoriích M-oř, M-pist a F4D.

Účastníci soutěže maket, pořádající Dušan Garba na fotografii chybí

Účastníci soutěže maket, pořádající Dušan Garba na fotografii chybí

Časový rozvrh jsme přizpůsobili faktu, že měli dorazit Ondra Krucký s Michalem Křepelkou až z Prahy a stejně tak kamarádi ze Slovenska. Od deváté hodiny soutěžili tedy žáci s házedly, od půl jedenácté senioři. Před desátou dotazila výprava z Brna - Pavel Stráník a Luboš Koutný, po desáté pražáci s Romanem Procházkou. Zhruba ve stejnou dobu se objevil i Robert Cok s Dušanem Miklovičem z Nového mesta nad Váhom. Zahájení soutěže tak maketáři prošvihli a organizace soutěže maket byla díky tomu v počátku trochu chaotická. Dušan Garba vyměnil funkci časoměřiče házedel žáků za organizátora soutěže maket. Vše ale bylo připraveno, šlo tedy jen o to zavelet.

Halové minimakety čekající na bodování

Halové minimakety čekající na bodování

Makety byly přichystány k bodování, bodovací dvojice určeny, mohlo se tedy začít. Bodování se ujali Pavel Stráník s Jirkou Tamfalem, druhou dvojici vytvořil Ondra Krucký s Romanem Procházkou. Na soutěž dorazil i pravidelný nesoutěžní účastník Zdeněk Stáníček. My jsme jej ale vtáhli trochu do děje - měřil v letové části časy oříšků a pistácií. Přes jistý pesimismus hlavního organizátora se soutěže účastnilo osm maketářů s celkem pětadvaceti modely. Pravda, Luboš Koutný přihlásil do kategorie M-oř i M-pist tři modely. Bodovači se činili, takže v půl jedné bylo možné zahájit letovou část.

Nejdřív se létaly časové kategorie M-oř a M-pist. Kromě známých modelů z předchozích halových soutěží se objevily i novinky. Ondra Krucký kromě Jodela D-9 přivezl i nový oříšek Monett Sonerai. Jirka Tamfal pak předvedl L-40 Meta Sokol a Löhnera AA. Oba modely ale za ostatními trochu zaostávaly. V soutěži bylo sedm soutěžících s třinácti modely. Nejkrásnější lety kolem minuty předváděl Robert Cok s modely SE.5a a Albatros D.I. Pěkné starty těsně pod minutu létal i Ondra Krucký s Jodelem. Luboš Koutný nakonec přesvědčil svého Villiers II také k téměř minutovému letu. Domací Dušan Garba nakonec vyhnal svoji Macchi M-7 do tří čtvtin výšky haly a přesně minutový čas a spolu s velkým nadhodnocením znamenaly jeho vítězství. Druhé místo obsadil Robert Cok s SE.5a, třetí byl Luboš Koutný s Villiers, čtvrtý Ondra Krucký s Jodelem D-9. V pistáciích soutěžili pouze tři soutěžící. Nejlepšího výsledku dosáhl Ondra Krucký s Fike E, téměř minutový let znamenal vítězství. Luboš Koutný s modely Monett Sonerai a Hornisse letěl téměř stejně 47 sec. Hornisse díky nadhocení byl celkově lepší, Luboš s ním obsadil druhé místo. Třetí místo obsadil s Farmanem F-450 Dušan Garba letem 43 sec. Během soutěže předváděl Robert Cok lety se svými "reinkarnovanými" modely, známými z fóra minimaket. Všechny létaly krásně.

Vítěz kategorie F4D Robert Cok se Zlínem Z-226MS

Vítěz kategorie F4D Robert Cok se Zlínem Z-226MS

V královské kategorii F4D soutěžilo pět soutěžících s šesti modely. Novinkou byl překrásný model velikosti oříška Zlín Z-226MS Roberta Coka. Že lze na tak malém modelu realizovat tolik detailů je až s podivem. Další novinkou byl Fokker D VIII Dušana Garby. Ten však ještě neletěl, a tak jej majitel po statice uklidil do hangáru. Hned od počátku letové části bylo jasné, že boj o vítězství svedou Robert Cok se Zlínem a Pavel Stráník se Sopwith Baby. Do tohoto souboje mohl díky nejlepší statice promluvit i Michal Křepelka, ale hala mu byla trochu úzká. Překvapivě výborné statické hodnocení získal i Jirka Tamfal s Letovem Š-39. Do čela se druhým startem probojoval Robert Cok, když při tom prvním ještě nedokázal model odstartovat ze správného místa a přistání skončilo v depu, místo na ploše haly. Naprosto předpisový start, krásný oblouk a téměř dokonalé přistání. Jen lehké poskočení při dosedu, celkem 1966 bodů. Pavel Stráník po drobném problému s ulomenou pohyblivou částí výškovky svou Sopwith Baby také vyladil a v druhém letu zapsal krásných 1744 bodů. Michal Křepelka posledním letem oba jmenované doháněl, ale 1628 bodů stačilo jen na třetí místo. Při třetím startu Robert Cok ještě vylepšil letový projev Z-226 a bodovači přidělili rekordních 2000 bodů. Robert vyhrál před Pavlem Stráníkem a Michalem Křepelkou. Bramboru vybojoval Jirka Tamfal.

Souběžně s maketami se ve druhé půlce haly létala soutěž P-3. Tu nečekaně před favority Liborem Sýkorem a Evženem Folwarczným vyhrál pouhými dvěma potřebnými starty Dušan Garba. Oba favorité tentokrát věšeli své modely na síť chránící okno. Druhé místo obsadil Evžen Folwarczný, třetí Libor Sýkora.

V kategorii F1N potvrdil svoji "domácí" suverenitu rovněž Dušan Garba. Vlastík Šimek má letos zdravotní problém (nohu v "gipsu") a soutěžící ze severu Čech se čekat nedali. Výsledek 128,1 sec. byl jen o 0,4 sec horší, než na jarní soutěži. Nejlepší let 43 sec poněkud zaostal za rekordem haly z května 44,1sec. Druhé místo obsadil výsledkem 101,1 sec. Mirek Kučera ze Štepánkovic s nejlepším letem 35,4 sec., třetí Tomáš Kellner z Brumovic s 98 sec., nejlepší čas 33,4 sec. Mladší žáky vyhrál Matěj Hladký ze Štěpánkovic - 41,2 sec., starší žáky Jan Tomíček také ze Štěpánkovic - 74,7 sec.

Dekorování vítěze kategorie F4D

Dekorování vítěze kategorie F4D

Nejlepší soutěžící byli vyhlašováni tak nějak průběžně. Nejdříve žákovská kategorie - ihned po spočtení výsledků, poté senioři. Makety po skončení letové části F4D a spočtení, zcela nakonec kategorie P-3. První tři byli odměněni laserem vypalovanými dřevěnými diplomy od DM art-laserové gravírování a dekorace, další ceny dodal hlavní sponzor PV model a HerbaAlko prodejna likérů Štítina. Několik dalším menších sponzorů přispělo na pronájem haly. Spokojení soutěžící se rozjeli ke svým domovům kolem páté hodiny.

[Dušan Garba]

Výsledková listina kategorií M-oř, M-pist a F4D ve formátu PDF

Fotogalerie (foto Dušan Garba)