Supermarine Seafire F. 47

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Robert Pajas
Reakce: 37

Supermarine Seafire F. 47

Příspěvek od Robert Pajas » 08 úno 2011 23:50

Tak to vypadá, že sem začal stavět dvacetinku...
Přílohy
DSC00985_800.jpg
DSC00985_800.jpg (124.25 KiB) Zobrazeno 9547 x
0

Tazi
Reakce: 1

Re: Supermarine Seafire F. 47

Příspěvek od Tazi » 09 úno 2011 18:29

Moc pěkné Roberte! To je také stavebnice? Už se těším na Openscale, tak doufám,že to stihneš,ale Ty určitě bo jsi raketový stavitel, když vidím jak tady chrlíš modely. Mně to tak nejde :oops: Paráda!!! Jinak co se týká těch stavebnic, co řešíte s Feldou tak musím říct,že bych si taky dal říct takovou dvacku. Já měl velkou radost i ze stavebnice Gulliows, kterou jsem si pořídil. Pravda, balza není nic moc, ale zpracování je i tak lepší než u stavebnic, které jsem stavěl kdysi. Co se konstrukce týká tak ten trup, ten mi vyhovuje taky-myslím to jak jsou nosníky zapuštěny pod povrch přepážek. Asi to je méně maketové, protože tam těch podélníků bude zřejmě méně, ale zase je to praktičtější, že se při nárazu nerozsekne potach od předu dozadu jak se stává u nosníků nalepených na povrch.. Tady se prasklina zastaví u první přepážky. Mně vyhovuje i křídlo i když vím, že profil s rovným spodkem na tom bude aerodynamicky hůř než Benedek B6356b a jeho podobné odnože zato stavebně je to pohoda ;) Ty píšeš, že si křídlo postavíš podle sebe a to může udělat každý já bych se na to vyflák..Nakonec, stavím pro své potěšení a ne z důvodu nutně se dobře umístit na soutěži-já to stejně neumím :lol: :lol:
Tak ať se daří a fotky sééém!!!
0

Robert Pajas

Příspěvek od Robert Pajas » 09 úno 2011 19:13

Je to tak, Tazi - u naprosté většiny stavebnic - co jsem tak slyšel, stavěl, zkoušel a viděl ve fotoreportech ze stavby - prostě neseděj podélníky. Viděl jsem zatim dvě reportáže, které přesvědčivě ukazují, že to sedí - a to jsou firmy Lattlesnake (japonsko-foneticko-anglicky "hádek") a Bluebottle squadron. To jsou špičkové LaserCuty. Jinak je buď člověk naštvanej již při otevření, nebo až při stavbě. Ani špičkově na balsu tištěnej Spitfire Mk. XIV od firmy Bell prostě nesedí - a nejsou to desetinky v mejch paťavejch prstech. Přepážky jsem mezi hlavní podélníky vlepil tak, aby ten středový byl rovný - ani to nešlo. A ostatní už tuplem neseděly, někdy o celé "okénko" 1,5 mm!

Příště - pokud to nebude Laser-cut, tak to už bez přemejšlení udělám jako Felda - dva nebo čtyry hlavní polozapuštěný podélníky a ostatní tam budu v klidu klást a nebudu muset neustále přeřezávat a klínkovat nesedící výřezy...

Ale i tak je stavebnice velkým ulehčením - člověk nepřemejšlí, jenom staví... (Pokud se zrovna nerozhodne udělat ze čtrnáctky seafira s protiběžkama...)
0

shark
Reakce: 9

Příspěvek od shark » 09 úno 2011 22:34

Že ti do toho kecám, Roberte, chceš dělat ze čtrnáctky čtyřicetsedmičku?!? To jsou totiž úplně jiný éra!
Ze stavebnice toho moc nevyužiješ.
0

Robert Pajas

Příspěvek od Robert Pajas » 09 úno 2011 23:49

...úplně jiný éra jsou třeba Polikarpov a Jumbojet...
...protože ten jeden má vrtuli a ten druhej ne :mrgreen:

Tady stačí:
- dvě přepážky za kabinou trochu upilovat
- dát kabinu od Raškova Tempesta za 20 korun
- dvě žebra křídla prodloužit a dát jinej koncovej oblouk
- udělat vlastní ocasky - což stejně dycky
- připlácnout dopředu jinej nácuc a pod křídla taky
- namontovat tam aparát třílistejch protiběžek kvůli nadhodnocení, kvůli kterýmu vlastně modelaříme :-)
- jo a ... abych nezapoměl, trochu jinam zapíchnout podvozkový nohy...
0

shark
Reakce: 9

Příspěvek od shark » 10 úno 2011 20:31

No takže úplně jiný éro, ne? ;)
Já to beru trochu kitařsky, jako správnej honič milimetrů :lol:
Ve dvacetině by měla být čtyřicetsedma skoro o 2cm delší, nedá se to dohonit jen SOP, ale delší byl i předek, křídlo je o dost jiné, a zbytek si popsal, ale je fakt, že si toho nikdo nevšimne. Jednodušší bys měl udělat jednadvacítku, některé měly taky protiběžku a ke čtrnáctce mají mnohem blíž, osobně se mi z griffoňáckých Spitů líbí nejvíc, i když ve skutečnosti nebyla nijak moc oblíbená.
Každopádně držím palce, ať se éro povede a hlavně ať pořádně lítá!
Co bude za kamufláž? 800th Squadron, HMS Triumph, Korea 1950?
0

Robert Pajas

Příspěvek od Robert Pajas » 10 úno 2011 22:02

To ale neni pravda. Rozdíly mezi skutečností a mým modelem budou jistě menší, než rozdíly mezi těmi čtyřmi výkresy seafira, co mám. To křídlo též není jiné - jak jsem psal: dvě, tři žebra stavebnice prodloužit + konc. oblouk - na desetiny přesně.
Těch 1,8 cm dělá přesně SOP a delší protiběžnej kužel...
Nespoléhám na nevšimnutí nikdy, vyberu si trojpohled, který mi sedí a dle něj se držím co nejpřesněji, tentokrát beru ten z L+K...

Jasněže Triumph - už kuli tomu ménu :-)
0

Vyvel
Reakce: 2

Příspěvek od Vyvel » 11 úno 2011 08:51

Když tak čtu tuhle diskusi nenašel by se někdo kdo by měl solidní třípohled Seafire Mk XVII? Ten má klasickou čtyřlistou vrtuli a fotek je na mašinu asi z Duxfordu na internetu fůra. Jen ten třípohled mi chybí.

Pavel
0

Robert Pajas

Příspěvek od Robert Pajas » 11 úno 2011 16:18

Mám, pošlu mailem - kam?
R.
0

Robert Pajas

Příspěvek od Robert Pajas » 13 úno 2011 10:06

Pozn. - opr. k rozměrům:
Máš, Sharku, pravdu s rozdílem těch délek F. 47 a Mk XIVE, vrtalo mi to hlavou, proč mi to sedí - vono je tim, že ta stavebnice je 1/19,6 a ve dvacce to kupodivu sedí i s výškou trupu... Nepřesností k přesnosti...
R
0

Robert Pajas

Příspěvek od Robert Pajas » 25 úno 2011 00:43

Tak proměna Mk. XIV-ky v Seafira Fr. 47 pokračuje.
Je to strašný, kolik bylo mezi minulým a tímto obrázkem práce!
Broušení do vany zvládám.
Váží to už 16 gramů - no je tohle normální... !?
Chtěl bych se vejít do letovky 64 gramů - sem fakt zvědavej, jestli to vyjde...
Přílohy
DSC_1365.jpg
DSC_1365.jpg (149.57 KiB) Zobrazeno 8163 x
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 25 úno 2011 08:03

Tak tohle je luxusní spitfirek. Moc pěkná práce. m.
0

Odpovědět