Pegna P-5

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Lubomir Koutny
Reakce: 36

Pegna P-5

Příspěvek od Lubomir Koutny » 12 črc 2025 08:42

Soutěže FLY OFF Schneiderův pohár jsou nejen pro minimakety letounů které létaly na těchto soutěžích, ale i pro ty co byly pro ně připravovány a také pro jejich projekty, Takže mezi ně patří i projekty Pegna. Již jsme viděli velmi hezké a létavé P-1, P-7 a také P-5. První P-5 mně sice moc pěkně létal a převyšoval výkony konkurenci, avšak před finálovým rozletem přistál hluboko v lánu kukuřice a hledání nebylo úspěšné. Postavil jsem tedy P-5 nový, včera jsem šel na svůj plácek (který má šířku od paneláku k parčíku 40m a délku od dálničního přivaděče k trafostanici 60m), cílem bylo vyzkoušet zda rok starý svazek je dobrý. V podvečer bylo bezvětří a zataženo před deštěm. Opatrně jsem natočil jen 300 otáček, následoval let ve výšce 1,5m jen půlokruh a přistání na hraně parčíku. Na druhý let mačkám SOP více do leva a točím na 400 ot. model ze začátku letí ve výšce asi 4m, točí hezkou zatáčku o průměru 25m, ale ke konci motoru nastoupá asi 9m, otěvře zatáčku a sedá do větví vysokého stromu. Jdu domů pro teleskopickou tyč, ta má jen 5m, přivazuji na ni tenký prut o délce asi 3m a snažím se model posunout ven z větví, jenže měkký konec prutu kmitá a udělal pravý opak, posunul model dále mezi větve. Před děštěm přichíází vítr, větve kmitají a otáčí model vzhůru nohama.je ještě více zaklíněný. Model by šel sundat bez poškození pokud bych měl žebřík o délce cca 8m, nebo elektrikářské stupačky. Jistá možnost by byla pomocí delší teleskopické tyče cca 8m jakou má Jirka Doležel, jinak se musím i s novým P-5 předčasně rozloučit.
Přílohy
Zaklíněný.JPG
DSCN7250.JPG
U paneláku .JPG
U paneláku .JPG (49.34 KiB) Zobrazeno 5952 x
Nový P.5 z boku.JPG
0

Lubomir Koutny

Re: Pegna P-5

Příspěvek od Lubomir Koutny » 13 črc 2025 11:28

Tak P-5 je na vysokém smrku třetí den, zůstal tam po dvou bouřkách se silným větrem a deštěm,. Je mi jasné, že tenký prut na mé teleskopické tyči model z prostoru mezi větvemi nevytáhne, ba naopak zasunul jej tam hlouběji, Potřebuji prodloužit pevnou část tyčky a proto s pilkou v ruce řežu potřebnou 3 m dlouhou haluz, tu obalenou velkou vrstvou toaletního papíru jsem narval do nejširší části teleskopické tyčky, ta začala praskat, zpevnil jsem to mnoha závity napjaté gumy, Pak začal nekonečný a neúspěšný počet pokusů model posunout mimo větve. Až se o to pokusil i jeden starší muž co bydlí v nedalekém paneláku a ten pak řekl, že donese něco lepšího - dvě laminátové trubky o délce po 3 m ty šly nasadit na mou tyči bez prutu to pohodlně dostalo na model a ten hned po prvním pokusu byl tento bez viditelného poškození sundán, Déšť se snad trochu projevil na negativech křídla, nedalo mi to a ještě za bezvětří jsem natočil prstem svazek na 200 otáček, následoval let ve výšce 1m půl okruh, točím znovu 300 a model ve výšce 5m přistává na borovici, snadno jsem jej sundal a další pokusy již raději až na letišti,
Přílohy
Na chodbě.JPG
Yr výtahu.JPG
0

shark
Reakce: 5

Příspěvek od shark » 14 črc 2025 09:09

Tyto seriály dramatických popisů sundavání modelů ze stromů by si zasloužil zhudebnění. Něco v tomto stylu: https://www.youtube.com/watch?v=Sx0-FY1d3YI :D
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 14 črc 2025 11:40

No to je nápad. Doufám, že ty sám bys odzpíval sólo. Bohužel mně přicházejí dobré nápady pomalu. Dobrým nápadem by bylo hned odkoupit ty dvě sklolaminátové trubky od toho hocha, co mi tak pomohl, ony by se hodily hlavně při létání ve vysoké hale, jako je Hlučín, ale i jen prodloužení o tu jednu by stačilo na dosáhnutí ke stropu ve Střelicích. doufám, že ho ještě někdy uvidím a nabídnu odkup, nebo alespoň mi řekne, kde je koupil.
Přílohy
DSCN7267.JPG
DSCN7264.JPG
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 14 črc 2025 20:53

Rybářské potřeby a tam mají "bič".
Já mám jen 4 m, vím o 7 m. Takže v ruce nad hlavou devět metrů.
0

Pavel Stráník
Reakce: 39

Příspěvek od Pavel Stráník » 15 črc 2025 07:54

Lubomir Koutny píše:
14 črc 2025 11:40
...Dobrým nápadem by bylo hned odkoupit ty dvě sklolaminátové trubky od toho hocha, co mi tak pomohl,...
To není špatný nápad, ale vím o jednom mnohem lepším ....... :lol: :lol: :lol:
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 15 črc 2025 08:33

Tak Pavle poraď
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 15 črc 2025 12:21

Pavel Stráník píše:
15 črc 2025 07:54
Lubomir Koutny píše:
14 črc 2025 11:40
...Dobrým nápadem by bylo hned odkoupit ty dvě sklolaminátové trubky od toho hocha, co mi tak pomohl,...
To není špatný nápad, ale vím o jednom mnohem lepším ....... :lol: :lol: :lol:
Chodit létat jinam :D
0

Pavel Stráník
Reakce: 39

Příspěvek od Pavel Stráník » 15 črc 2025 15:54

Asi už nebudu vybízet k tomu, chovat se jako v dávných letech, kdy nám nebylo líno jít na Medlánky tam i zpět pěšky - chápu, je to dálka, výška a roky se od té doby nasčítaly. Ale vzít vhodnou krabici nebo kufr, ani nemusí být velké, dát tam jeden dva modely a odjet trolejbusem na konečnou do Komína není až tak vysilující, a důchodce to má zadarmo, a pak už je to jen kousek přes pole a hle - nedozírná plocha medláneckého letiště se otevírá před užaslými zraky pocestného :D . A jako bonus oproti letům dávným lze pak sosáček v pivu U křivé vrtule smočiti.
0

shark
Reakce: 5

Příspěvek od shark » 15 črc 2025 16:01

Budu zpívat refrén. Ten bude asi takhle nějak:

"Klacíkem se natahuje pro model,
avšak dosáhnout na něj nemůže,
hustý smrk svoji kořist ne-vy-dáááá, nevydááá!

...když v tom přichází spása,
chlapec s laminátovými tyčemi,
model je rázem dole, a ne-po-ško-zenýýýý, nepoškozenýýý!
;) :D

No a jinak mám doma děličku, kupovanou v Decathlonu za relativně směšný peníz. Dá se použít jako stírovací tyč, sundavadlo, stojan na čuchač termiky. Mám dvanáctimetrovou, tenkrát asi za 2 000czk. https://www.decathlon.cz/p/deleny-prut- ... YYEALw_wcB
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 15 črc 2025 18:53

Pavle, já jsem si tu tvou radu představoval jinou, tedy kde koupit co potřebuji, ale v tom tě zastoupil Honza. Takže s tou krabicí a dvěma modely jsem od konečné trolejbusu k RC dráze šel před měsícem, zalétaL BV-min Smola S-101 a B1G za pomoci Tondy Pospíchala, který když jsem odcházel nazpět k trolejbusu ke kolegům prohlásil, také bych se chtěl dožít 85 let v takové kondici jako Luboš. Jenže v tom vedru jsem toho měl plné kecky a tak den na to jsem ukecal Petra, aby mne tam zavezl autemm on řekl, jen zavezu a hned pak odjíždím domů. To nevěděl, že pak se mnou bude 3 hodiny hledat toho old-timera v džunli i když to bylo je 3m od její hrany, Podobně mohl dopadnout i Milan Luža hned při prvním letu Mr Smoothie na AIR RACE, ten přistál jen pár kroků od té houštiny.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 16 črc 2025 15:25

V rybářských potřebách mi po telefonu řekli, že sklolaminátové trubky mnou požadovaných rozměrů nemají a to co mají má na konci šrouby určené pro požadované aplikace. Volal jsem proto do Decathlonu a informace byla tak ubohá, že pracovnice přiznala, že neví, co je to sklolaminátová trubka. Sedl jsem na MHD Brno a zajel ke Globusu, navšívil Decathlon rybářství a zjistil, že tam mají nen asi 2m hračičky pruty pro děti. Sortiment se mění každáho 1/2 roku a požadované trubky snad nikdy neměli. Zašel jsem do Baughausu, rybářské oddělení tam zrušíli ty trubky by snad mohli mít - postupně mne posílali do deseti různých oddělení, umělohmotné trubky měli ve stavebninách, byly to vodovodní trubky, nejblíže mnou požadovaných rozměrů byly 3m dlouhé, na konci průměr 26mm. ale ne ze skloiaminátu, ale z hmoty podobné novoduru, silnostěnné, těžké a měkké. Strávil jsem tam 3 hodiny naprosto zbytečným hledáním, nakonec mi byl nabízen tenký prut z těžkého materiálu- prý jej mámdát na špici mé teleskopické tyče.Ten pán to myslel vážně, nectěl jsem ho urazit, ale musel jsem mu říci, že je to nesmysl, to tam raději dám suchý vyschlý lehounký palach.
0

Odpovědět