Dobrý den
Jak jsem zde již zmínil v jiném vlákně , moc mě zajímá jakým způsobem nakreslit chybějící přepážky trupu letadel. Tedy konkrétně jestli je způsob výpočtu nebo jiná metoda jak se k nim dobrat. Většina výkresů v monografii ná max 4-5 řezů a já jich budu potřebovat třeba 10. Samozřejmě se jedná o letadla s eliptickým tvarem trupu.
Jak na přepážky trupu
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Re: Jak na přepážky trupu
Já si vždycky přenesu mezi dva známe průřezy výšku a šířku podle bokorysu a půdorysu a interpoluju od oka
0
Pokud máš několik přepážek a máš na nich svislou a vodorovnou osu, přenes si je třeba na pauzák, a mezi ně metodou By Voko dokresli ty chybějící podle šířky a výšky trupu v daném místě. Pak to sestav, místy něco ubruš, místy něco přidej...
A samozřejmě jsou přepážky nakreslit v nějakém programu, ale to se musíš zeptat povolanějších.
A samozřejmě jsou přepážky nakreslit v nějakém programu, ale to se musíš zeptat povolanějších.
-
Kowalsky
- Reakce: 11
- Kontaktovat uživatele:
Jako že si namaluju první a druhou z výkresu, srovnám je do osy a mezi ně domaluju ten zbytek podle šířky a výšky?
To jako od oka jen tak jak to asi vyjde? Jak moc je to přesné?
A co ti další modeláři co tu jsou nemáte k tomu co říct?
To jako od oka jen tak jak to asi vyjde? Jak moc je to přesné?
A co ti další modeláři co tu jsou nemáte k tomu co říct?
0
Ne první a druhou, ale všechny čtyři až pět, které máš na výkrese
Přesné je to tak akorát
Nebo si seženeš lepší a podrobnější výkres s větším množstvím řezů (a zjistíš, že přepážky udělané podle nich stejně nakonec vzájemně nesedí
)
Přesné je to tak akorát
Nebo si seženeš lepší a podrobnější výkres s větším množstvím řezů (a zjistíš, že přepážky udělané podle nich stejně nakonec vzájemně nesedí
0
Asi nic lepšího než tady popsané neznám. Zkrátka to co je v plánku nakreslit přes sebe osu na osu a podle výšky a šířky z nárysu a půdorysu dokreslovat další. Nebo si pořídit plastikových model a z hodně měkkého drátku si vytvarovat tvar podle trupu v místě požadovaného řezu a pak si to na kopírce zvětšit do potřebné velikosti. Ve 21. století je samozřejmě možné si vytvořit 3D model v počítači a pak si naděláš řezů kolik a jakých budeš chtít. Otázkou je, komu by se to chtělo dělat? Z řezů na plánku vytvářet obecné plochy, deformovat je podle kontrolního polygonu a hlídat si tečnost a napojení na sousední plochy. No děkuji asi si vystačím s tou tužkou.
0