Příspěvek
od Lubomir Koutny » 23 lis 2025 10:01
Zdeněk Raška byl Pan modelář každým coulem. Poprvé jsem se s ním setkal na soutěžích Wakefieldů (dnes F1B), na začátku šedesátých se objevily první soutěže minimaket a tak jsem se s manželkou vypravil na skůtru Manet do Frenštátu, ve Vyškově jsem musel zastavit a čistit plexisklo od námrazy, Do Frenštátu jsme přijeli pořádně promrzlí, ještě v poledne bylo chladno a dost foukal vítr. Normálně by se soutěž odložila, ale protože přijeli dva blázni z Brna, tak se létalo. Můj malý Fw-190A náhodou našel nějaký stoupák, letěl daleko a soutěž vyhrál. Na jaře pak do Brna přijela Frenšťácká parta převážně vybavená novými fokouši, mě se však nelíbily jejich dlouhé a štíhlé čumáky, hlavní bodovač ing. Šmahel mi vysvětlil, že se jedná o verzi Fw.190D s řadovým motorem, kterou jsem tehdy neznal, ale Zdeněk Raška ano, asi objevil malý 3 pohled v knize Velký cirkus. Dalších padesát let se konaly nádherné soutěže dvacetinek v Brně, Frenštátě, Karviné, Ostravě a Trnavské I. světová na Políčku- Mimo dvacetinky Zdeněk stavěl a výborně létal old-timery a různé RC modely. Před pár roky jsem byl týden v Beskydech, dělal svůj první výstup na Lysou horu a chtěl navštívit Zdeňka, ale jeho domek vedle parku jsem nenašel, domorodec mi řekl, že nyní bydlí v některém z těch vysokých paneláků, našel jsem zvonek a Zdeněk mne nadšeně zval nahoru, kde již byla připravená káva, Řekl jsem, že připravuji Setkání zakladatelú Dvacetinek, Zdeněk nadšeně souhlasil a řekl, pokud se toho dožiju, tak určitě přijedu. To jsem netušil, že je to naše poslední setkání,
Minimaketu Ju-78 jsem jako čtrnáctiletý stavěl z tuzemského materiálu podle plánku IPRO, potáhl hedvábným papírem a natřel stříbřenkou na trouby od kamen, svazek byl z gumy optimit z galanterie model na tu dobu slušně létal. Pak když jsem byl v učení a mistr věděl, že stavím modely tak se zeptal, zda bych nějaký neměl pro jeho synka, řekl jsem že ano a donesl Ju-78, MIstr vytuhl a pak řekl model je krásný, ale proboha proč tam jsou ty hrozné hakrkracy ? Řekl jsem je to německý válečný letoun a bez nich by byl jako Stalin bez vousů, to ho nepotěšilo, ale synek byl nadšený. Hezké dvacetinky Ju-78 postavili Jirka Merta a Rudolf Drnec, ovšem ta tvoje od Rašky je nádherná a cena jistě přiměřená