TA-GO od Feldy

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Pavel Stráník
Reakce: 44

Re: TA-GO od Feldy

Příspěvek od Pavel Stráník » 29 kvě 2011 21:37

Natáčet mimo model je určitě to nejlepší řešení, ale za cenu té tyčky bych to oželel a natáčel s ochrannou trubkou - efekt je víceméně stejný
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 29 kvě 2011 21:49

Na kolik přijde váhově ta tyčka?
0

Gregovský
Reakce: 0

Příspěvek od Gregovský » 29 kvě 2011 21:50

A tomu jsem se chtěl právě vyhnout,trubka.Jinak ona tyčka,smrk ma 0,3g,jak říkam odskouším ,uvidím.Zatím se to chová lépe než jsem předpokládal a narval jsem na to otáček téměř do prasknutí.
0

shark
Reakce: 9

Příspěvek od shark » 29 kvě 2011 22:59

Motorstick byl dřív hodně oblíbený u truchu větších modelů- http://www.theplanpage.com/Months/2002/GS%20Light.pdf . Zrovna tohle éro mám postavená, leč zatím nezalétané a tudíž neodzkoušené v polních podmínkách. Každopádně lze bez obav natáčet mimo model a použít podélníky menších průřezů. Trubka je taková dost nešikovná, pokud tedy není půlená. To už je lepší natáčet v půltrubce a vkládat do modelu, jenže to by vyšlo u takhle malých eroplánů zbytečně těžké.
Navíc na tom klacku v Radkovo modelu pak může obkročmo sedět ten samuraj, co to řídí, sice ho to bude trochu lechtat na gulách, ale když bude šikovnej, dokáže tak i regulovat vytáčení svazku. :lol:
0

seawindttt

Příspěvek od seawindttt » 30 kvě 2011 15:23

Natáčecí trubka se zdá být "nepohodlná" jen při prvním natáčení. Pak si každý zvykne a jde to od ruky raz dva ........ Šetřit tak snaživě hmotnost na modelu a pak to tam zase "naložit" v tyčnovém závěsu mi přijde zbytečné. Vsadím se,že v dalším éru to Radek Gregovský již neudělá ;)
0

Hugo

Příspěvek od Hugo » 30 kvě 2011 15:39

jak znám Radka, tak to bude mít ještě nějaký další plus... Špekuluju nad tím, řekl bych že tam bude něco s vytáčením svazku, jsem zvědavej, jak ten experiment dopadne. m.
0

Gregovský

Příspěvek od Gregovský » 30 kvě 2011 18:34

Tím naložit váhu myslíš ty 0,3g u Taga, celková 7,5g :lol: ?! Fred má 6g s tyčkou 6,2g. Jo a s trubkou jsem natáčel 20let tak mohu porovnávat, je to vopruz.Jinak jsem zvyklý než něco zavrhnu to alspon odskoušet, už ted v tomto závěsu spatřuji spoustu kladů než záporů at jde o vytáčení, rovnoměrné rozložení při vytočení, její délkou jsem si pomohl při vyvažování atd.,ale jak jsem psal až to odskouším v letu tak uvidím.
0

seawindttt

Příspěvek od seawindttt » 30 kvě 2011 21:25

Ahoj
Já myslel že tady jde právě o ty desetiny ;)

Jarda
0

krucoun

Příspěvek od krucoun » 30 kvě 2011 22:42

Ahoj,
mě se to zdá jako príma řešení, protože prasknutí svazku rovná se téměř vždy odpis ořechu či pistácia, zvláště když je stříkané. Z tohoto důvodu jsem dal do Kuňkadla sifona (ten má ale taky spoustu vrtoch). Natáčení s trubkou jsem provozoval také, ale je to opravdu vopruz, takže z lenosti už natáčím bez trubky a radeji méně otáček. Přírůstek pár desetinek je myslím nepodstatný. přeji hodně štěstí při záletu Radku.
Ondra
0

Pavel Stráník
Reakce: 44

Příspěvek od Pavel Stráník » 30 kvě 2011 23:06

A aby to bylo pestřejší, tak já pro změnu nesdílím nadšení z takového motorsticku. Nenapadá mě jediný smysluplný důvod proč jej použít (ty co uvádí Radek mě moc nepřesvědčují) - teda napadá: kdybychom používali při natáčení měřič momentu tak ten jediný by to ospravedlňoval.
Netvrdím že natáčení s trubkou je nějak zvlášť povznášející činnost, ale kvůli ochránění modelu před zdevastováním se to musí skousnout a tak nějak si troufnu odhadnout že trubkový nekomfort bude srovnatelný s požitkem z manipulace s natočenou gumou na motorsticku a jeho usazováním do modelu.
0

Hugo

Příspěvek od Hugo » 31 kvě 2011 09:09

Koukám, že přijít tady na tomhle foru s něčím novým je docela risk, hned se najdou lidi, kteří, aniž by to vyzkoušeli tak od toho odrazují. Osobně jsem rád, že se Radek do tohoto experimentu pustil, protože to nemusím dělat já, a uvolňují se mi ruce a čas pro jiný experiment. O to víc jsem rád, že se s námi Radek podělí o informace. Takže osobně podporuji všechny experimentátory, kteří se s námi dělí o své technologie, i když jejich experimenty budou vypadat sebešíleněji, protože alespoň mě to posouvá dopředu.
Apropo, kdyby nebyly experimenty a jejich sdílení zde na foru, tak jenom pár vyvolených bude znát techniky podkřídování, použití tuše a lihových mořidel, Balakryl a akryláty, oleje a drybrush, podbarvování kostry, nebudeme mít papíry z Ceiby a používali bychom stále modelspan a ti šťastnější co mají nasyslené zásoby tak i Japan, ale my nováčci bychom si neškrtli. Do toho počítám i nápady pana Tompkinse... Takže jen do toho experimentátoři, obdivuji to! Martin
0

Antonín Alfery
Reakce: 58

Příspěvek od Antonín Alfery » 31 kvě 2011 16:10

Mám takto řešené uložení gum u oříška V-173 - nic jiného jsem nevymyslel. Vcelku to fungovalo, jen časem se trubky nasákly mazáním a pozbyly původních mechanických vlastností (nebyly dostatečně prolakované). Docela protivné je fixování celého předku - používám muchařské špendlíky nasouvané do zalepených papírových trubiček a neustále je ztrácím. Díky poměrně velkému obvodu spoje se dá v tomto případě celý předek ustavit ke zbytku modelu vcelku přesně a to i opakovaně. Provozní problémy se mi zdají nejpodstatnější. Pokud je hlavice tažena proti trupu gumou, je její poloha relativně stabilní (pominu-li nadměrné vibrace svazku v případné kombinaci s velkými vůlemi uložení hlavice). U tyčky se to musí zajistit jinak nebo se smířit s "nekonečným zalétáváním" - každý start jiný. Z hlediska bezpečnosti je to skoro jedno - guma s oblibou praská při plném natočení. Takže může prasknout při volném dotáčení v modelu, při vysouvání trubky a přehazování svazku na háček nebo při nasouvání tyčky do trupu. Jistě, pravděpodobnosti jsou jiné, ale Murphyho zákony platí i zde. Relativně nejbezpečnější je asi průběžná kontrola svazku a hlídání otoček - většina kazů se tak dá odhalit včas. Ale jsem zvědavý na praktické poznatky, třeba jsem dělal něco blbě a jde to líp. Off topic: Vůbec nechápu, proč se tady řeší způsob uložení gumy, když je z fotek zřejmé, že doposud nebyla vyřešena zásadní otázka každého modelu (tak, jak jsme v sobotu zjistili) - tzn. pilot :D . Omlouvám se, ale nemohl jsem si tuto poznámku odpustit...
0

Odpovědět