Několik modelů dvác, oř a pist.
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Několik modelů dvác, oř a pist.
V dětství jsem trochu modelařil později téměř vůbec ale poté co jsem si dvouletou prací na rekonstrukci starého domu vykoledoval brutální zápal plic jsem se vrátil při měsíční rekonvalescenci k minimaketám. Začalo to nevině, chtěl jsem si postavit Soneraie (pist.) Neměl jsem však papír na dokončení a pořád ně lákaly další modely a stavěl jsem až 4 najednou. Kdysi jsem potahem a povrchovkou model spíše zkazil a o letání se mi mohlo tak leda zdát. Z toho mám tudíž teď velké obavy. Tak jsem zvědav jak to dopadne. Nejaký papír jsem sehnal u pecky 15g/m. Četl jsem zde různé postupy potahování, lakování, stříkání atd. Pro samouka prostě hardcore se v tom vyznat, vybrat si a zkusit. Takže zatím asi takhle.
- Přílohy
-
- 242164_1746865000431_1502978149_31363802_721651_o.jpg (98.15 KiB) Zobrazeno 10344 x
0
-
discobolos
- Reakce: 15
Re: Několik modelů dvác, oř a pist.
Jistě jsi zaregistroval, že potah (tedy jeho tloušťka a váha) se volí podle velikosti modelu. Pokud si pozorně přečteš povídání v této sekci: http://www.minimakety.cz/howto/2009/Potah/index.php, dovíš se který papír vybrat. Onen tebou zmiňovaný není na minimakety všeho druhu vhodný (snad jen na RC minimakety).
Robert ti poradí líp, ale řekl bych, že neuděláš chybu, použiješ-li Kashmir Tengujo 11 g/m2.
Koupit jej můžeš zde:
http://www.ceiba.cz/new/produkt.php?id=289. Posílají to na dobírku, případně zkus poslat žádost na pražáky - Roberta Pajase, Martina Huka (Hugo), možná mají něco "skladem". Pokud máš čas, přijeď do Kladna 25.06.2011 na soutěž F4IN - viz pozvánka v sekci Kalendář akcí.
Tam se jistě dozvíš i podrobnosti z kuchyně našich experimentátorů.
Já také nejradši stavím "dřevěnou část modelů a k potahu a finiši se musím spíše nutit
.
Bohužel bez toho se nedá model dokončit.
D
Robert ti poradí líp, ale řekl bych, že neuděláš chybu, použiješ-li Kashmir Tengujo 11 g/m2.
Koupit jej můžeš zde:
http://www.ceiba.cz/new/produkt.php?id=289. Posílají to na dobírku, případně zkus poslat žádost na pražáky - Roberta Pajase, Martina Huka (Hugo), možná mají něco "skladem". Pokud máš čas, přijeď do Kladna 25.06.2011 na soutěž F4IN - viz pozvánka v sekci Kalendář akcí.
Tam se jistě dozvíš i podrobnosti z kuchyně našich experimentátorů.
Já také nejradši stavím "dřevěnou část modelů a k potahu a finiši se musím spíše nutit
Bohužel bez toho se nedá model dokončit.
D
0
-
discobolos
- Reakce: 15
Tak nějak jsem přehlédl, že bys mohl přijet i tuto sobotu do Rakovníka - viz Kalendář akcí. Tam bude jistě celá pražská elita. Ti v poslední době vyzloušeli při potahování kde co
.
D
D
0
Vida ho Swejka
- poslyš, Ty jsi ale plodnej človíček, ještě jeden takovej zápal plic a vyčerpáš si všechny předlohy
.
Co se týká papíru a povrchové úpravy, tak by bylo nejlepší, kdybys dorazil do Rakovníka, nebo někdy do sklípku - koukni do akcí na "ANTIQUE WINGS - Karlův sklípek", scházíme se cca 1x za měsíc, budeš vítán a probereme podrobnosti, jo a nezapomeň vzít nějakou kostřičku, co budeš chtít potahovat.
Hlavně se těma našema experimentama nenech odradit, ono je to v zásadě velmi jednoduchý, s Kashmirem to jde samo.
Jinak na oříšky doporučuji pro začátek Kashmir 8,6g. Seženeš ho v Praze buď v Ceibě jak psal Dušan, nebo i levněji v potřebách pro výtvarníky v pasáži Zlatá Labuť (vchod z Národní třídy). Mají ho tam trochu přičmoudlej, asi jako kondenzátorový papír, Robert s ním potahoval mimo jiné i RC Vickerse.
S tímhle papírem se dají dělat divy a podle mě je to dobrej kompromis mezi šestigramem (který každému nesedne) a Kashmirem 11g, kterej je podle mě trochu jako plech a vyžaduje při potahování více lepicího laku, což je zase další váha navíc.
Kdybys do Kladna měl už něco na zalítávání, bylo by to super. Čus, Martin
Co se týká papíru a povrchové úpravy, tak by bylo nejlepší, kdybys dorazil do Rakovníka, nebo někdy do sklípku - koukni do akcí na "ANTIQUE WINGS - Karlův sklípek", scházíme se cca 1x za měsíc, budeš vítán a probereme podrobnosti, jo a nezapomeň vzít nějakou kostřičku, co budeš chtít potahovat.
Hlavně se těma našema experimentama nenech odradit, ono je to v zásadě velmi jednoduchý, s Kashmirem to jde samo.
Jinak na oříšky doporučuji pro začátek Kashmir 8,6g. Seženeš ho v Praze buď v Ceibě jak psal Dušan, nebo i levněji v potřebách pro výtvarníky v pasáži Zlatá Labuť (vchod z Národní třídy). Mají ho tam trochu přičmoudlej, asi jako kondenzátorový papír, Robert s ním potahoval mimo jiné i RC Vickerse.
S tímhle papírem se dají dělat divy a podle mě je to dobrej kompromis mezi šestigramem (který každému nesedne) a Kashmirem 11g, kterej je podle mě trochu jako plech a vyžaduje při potahování více lepicího laku, což je zase další váha navíc.
Kdybys do Kladna měl už něco na zalítávání, bylo by to super. Čus, Martin
0
Hlavně klídek, s potahováním nespěchej, pokud máš minimální zkušenosti, doporučuji udělat si jednoduchou zkušební kostru. Čtyři žebra, náběh odtok, tak 10x5 cm a na tom si pocvičit různé metody, resp. vybrat si jednu a zkusit ředění laku, jak moc papír napínat, atd. Lepší než si zničit ty od pohledu hezké kostřičky.
Chtělo by to nějaký ,,patlák" jaký si pořádají plastikáři, tam se dozvíš víc než z popisů tady, ale to je asi nerealizovatelné. Kluci ti určitě poradí alespoň na nějakém setkání.
Jo, a na kterém Ostrově to žiješ?
Chtělo by to nějaký ,,patlák" jaký si pořádají plastikáři, tam se dozvíš víc než z popisů tady, ale to je asi nerealizovatelné. Kluci ti určitě poradí alespoň na nějakém setkání.
Jo, a na kterém Ostrově to žiješ?
0
To se ví asi budu muset přijet do toho Rakovníka. Zkušební kostřičku jsem udělal ze Zlína
. S potahováním čimkoliv a jakkoliv bych asi problém neměl myslim si že jsem kluk šikovná a trpělivá. Zředěným herkulesem jsem nalepil, vodou vypnul, dvakrál nalakoval zaponem. Vypadá to podobně porovatě jako modelspan takže jsem si jistej že když to stříknu tak to bude zase hnusný. Jinak žiju v takovém Ostrově v západních čechách a kdyby mi vzal někdo do toho Rakovníka aršík Kashmiru 8,6g byl bych velice zavděčen.
0
Jo, vezmu Ti arch Kashmiru 8,6g. Přivez nějakýá kostřičky na ukázku, vypadá to moc dobře. Docela bych uvítal Soneraie, rád bych ho viděl v kostře.
čus, M.
čus, M.
0
Tak jsem trochu pokročil. Bez koleček, kabiny a dovážení je hmotnost 18g. Při zkušebním záletu model točil ostrou levou zatáčku svazek byl poměrně narvanej ale počet nevim. Vypuštěn z ruky přistál k nohám takže ta guma co mám asi bude stát za prd. Svazek je 2x2mm dlouhý 60cm. Řešim kde vzít vhodnej celuloid na kabinu ten co mám je moc tlustý, neohebný a těžký. Přední podvozek taky nic moc při přistání se zlomí a kryt kola zapíchne do potahu
. Jestli model naučim lítat tak se pustim do stříkání barvama.
- Přílohy
-
- _IMG_4225.JPG (155.44 KiB) Zobrazeno 9854 x
0
Čau, co se celuloidu týká, tak celkem slušný získávám, ze všech těch krabic od různých hraček co dostávjí děti, je jasné,že některý je tlustý, tak ten letí i s krabící do popelnice,ale často narazím na fest teňoučký, protože i Číňani začínají šetřit
Ke kolu můžu říct tolik, že jsem kdysi měl dvacetinu Itoha a tam jsem měl kolo ohnuté z drátu a ten byl vsunut do papírové trubičky,celé vlepeno do trupu,aby to nebylo vidět a musím říct, toto řešení bylo nesmrtelné a přežilo celou letovou kariéru, dokonce i létání mého syna, až do doby, kdy si model položil na židli, přímo mně pod prdel.... Nemusím dodávat, že kvůli podvozku, jsme to nevyhazovali, ten zůstal tak jak byl, jen ten zbytek letadla nějak splasknul.
Ke kolu můžu říct tolik, že jsem kdysi měl dvacetinu Itoha a tam jsem měl kolo ohnuté z drátu a ten byl vsunut do papírové trubičky,celé vlepeno do trupu,aby to nebylo vidět a musím říct, toto řešení bylo nesmrtelné a přežilo celou letovou kariéru, dokonce i létání mého syna, až do doby, kdy si model položil na židli, přímo mně pod prdel.... Nemusím dodávat, že kvůli podvozku, jsme to nevyhazovali, ten zůstal tak jak byl, jen ten zbytek letadla nějak splasknul.
0
Tak jsem konečně dosáhnul krásného letu v kruhu model obletěl dvě kolečka sice jenom tak 3m nad zemí tak jsem byl spokojenej že mi to taky lítá
. Řekl jsem si guma 2x2 je slabá tak dám dvě smyce 1x3 v domění že model bude šroubovat pěkně nahoru a litat jak se patří. Jenže ouha krouťák rapidně narostl. Poprvé mi to vystřelovalo listy vrtule po louce. Podruhé střemhlavý let vzhůru a vzapětí do země. Poslepoval jsem co upadlo dovážil, podložil hlavici. Natočil svazek a prask mi bambus na listu když jsem držel zablokovanou vrtuli. Takže jsem se ocitl opět na začátku a pěkně vytočenej s pomlácenym érem jež jsem tolik piplal a hýčkal. Takže začínam pomalu rozumět o čem to celé je. Ladění, piplání, hodně nervů, hodně času a když tohle všechno člověk přemůže tak by to mělo jednou krásně lítat nebo se pletu?
0
Tak jsem dneska konečně poprvé okusil a pronikl do tajů úspěšného stříkání minimaket. Sáhl jsem po zde vyzdvihovaných barevách Valleo. Vyčistil jsem půjčenou pistolku ve které nechal kamarád totálně zaschnout barvu. Izolepou jsem připevnil hadičku k vhodnému kompresoru a jal se experimentovat. A výsledek mě velice příjemně překvapil navzdory předchozím četným nezdarům.
- Přílohy
-
- 1strikani.jpg (59.16 KiB) Zobrazeno 9272 x
0