PLOVÁKÁČE, aneb VODNÍ GRUPÁČ

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Robert Pajas
Reakce: 37

Fairey Swordfish

Příspěvek od Robert Pajas » 19 říj 2011 10:10

Dobře, že to máš v sekci "modelů nad televisor" a dáváš tak tím najevo své maketářské priority. Protože tak nádherně, jak ti lítala (a ještě se dá vyladit) lehounká dvacka Saimana, asi tento model létat nebude. Dle mého se jen velmi těžko bude dát dovážit, ono taky kam to olovo strkat? Jestli ale zůstaneš u plovákáče, tak i motor, hlavice a vrtule musí být co nejlehčí a počítej s tím, že modelína a diabolky se do špiček plováků musí dát připevnit i dodatečně a hlavně pohodlně!
Co se týká zbarvení, tak ono to stříbrné je jednduché, ale vkusné - mě se třeba líbí víc...

Swordfish musí bejt - stavíš ho za nás za všechny, co jsme na něj nenašli čas, tak si dej záležet :-)
Hodně zdaru, R.
0

Pavel Stráník
Reakce: 42

Re: PLOVÁKÁČE, aneb VODNÍ GRUPÁČ

Příspěvek od Pavel Stráník » 19 říj 2011 12:05

Robert Pajas píše:Swordfish musí bejt - stavíš ho za nás za všechny, co jsme na něj nenašli čas, tak si dej záležet :-)
Hodně zdaru, R.
Souhlasím s tebou, taky Datsunovi držím palce, Swordfish je jedna z mých srdečních záelžitostí. Jenže bohužel má celou řadu detailů, které se bez náležitého sebezapření nedají ošidit ale na druhé straně je jejich realizace dost obtížná :(
0

Honza Drážek
Reakce: 0

Příspěvek od Honza Drážek » 19 říj 2011 15:58

Chlapi, to zní jako velký závazek...jestli bych tedy neměl začít znova a lépe ? :o

Jinak Roberte !!! Už mě přestaňte všichni strašit :twisted: , už to tu bylo jednou, když jsem se ptal na Bronco a jaké byly věštby...to bych pak nikdy nic nemohl zjistit :P
Samozřejmě asi není možné, aby Swordfish létal jako Saiman, protože je to rozdíl mnoha špejlí a ploch vytvářejících odpor, a také hmotnosti. Raději ani nevážím, stavím dle citu :D
A hlavně, sázím na svůj osvědčený supervýkonný nosný profil, jménem...ScitemAodOka dle mého ostře utajovaného křivítka :lol:

Ale vážně, snažím se. Dovažování ani čerta se nebojím, v nejhorším to nebude F4D, ale F4E a maximálně ulámu plováky při prvních záletech. Létat to ale musí !!!
0

Robert Pajas

Příspěvek od Robert Pajas » 19 říj 2011 19:02

Jaképak strašení? Proti Broncu a žádnému Tvému modelu jsem neřekl ani slovo - všechno to jsou létavci na první pohled...
Swordfish taky létat bude, to je jasné, jen říkám, co mi teď vrtá hlavou - přehodnocuji své plány po shlédnutí Tvého Saimana - ten mi nedá spát, nejde o špejle, za stejnou váhu by se tam eště pár špejlí vešlo, jde o tu jistotu, chce to mít nějaký lehký velký plavný model na jistotu. A v tom duchu poznamenávám, že jsem rád, že Sw. za mě stavíš Ty :-)
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 19 říj 2011 19:50

To je jasný Roberte, to byla spíše narážka ze srandy na ty různé nepříznivé předpovědi.
Jsem jinak rád, že taky dokážu matadory, jako jste vy, něčím potěšit či inspirovat.

Co se týká Swordfishe, taky to vidím tak, že už aby to bylo za mnou :mrgreen:

Sedím třeba 15minut na plánem a vymýšlím, co a jak dál. Když začnu, zjistím, že to nejde. A tak je to teď pořád.
Snažím se teď ustavit plováky, už jsem nevydržel a slepil vše k sobě natvrdo. Až to bude vyměřené a připravené, zase to rozeberu..

Kdyby to tak šlo celé slepit dohromady na tvrdo, pak potáhnout a stříknout, to by byla paráda... :D
Přílohy
CIMG5218.JPG
CIMG5218.JPG (134.5 KiB) Zobrazeno 5695 x
0

Pavel Stráník
Reakce: 42

Příspěvek od Pavel Stráník » 19 říj 2011 20:58

Dnes jsem si vybavil že on už tu kdysi jeden Swordfish byl - Petr Miklášek ho měl před mnoha lety jako ořecha. Bohužel v kolové verzi takže byly problémy s těžištěm, s létáním to moc slavné nebylo, ale tím nechci Datsuna v žádném případě zase deptat - prostě to tak bylo a věřím že s plováky by ten ořech i tehdy létal lépe než s koly.
Přílohy
Swordfish_Mikulasek.jpg
Swordfish_Mikulasek.jpg (225.07 KiB) Zobrazeno 5674 x
0

Lubomir Koutny
Reakce: 38

Příspěvek od Lubomir Koutny » 22 říj 2011 13:25

Existují typy letadel, jejichž minimakety jsou velmi pracné a nedají se postavit nějak obvzláště lehké, takže výkony nemohou být zrovna rekordní. Pokud si někdo takový typ vybere, postaví a ono to hezky létá i když ne rekordně, pak z toho je radost. Naopak je spousta typů vyloženě vhodných pro minimakety s předpoklady pro vysoké výkony, ale i tyto se dají zbastlit tak, že odmítají pořádně létat. Nebudete tomu věřit, ale v kroužku jsem měl jednoho takového mladého experta. Tento hoch nezvládl výrobu plných žeber na dvacetinku Do KOMET, takže křídlo stavěl s páskovými žebry, ono pak vyšlo trochu měkké a nedrželo požadovaný negativ na levé straně a protože lomení do V bylo velmi malé, tak i tato blbovzdorná dvacetinka měla velké problémy se stabilitou a letové výkony nestály za nic !
Na typu dost záleží, ale ještě vice záleží na staviteli. Dobrá stabilita je často důležitější, než špičková gumy a superlehká stavba.
0

Robert Pajas

Flycatcher - polomaketa motoru

Příspěvek od Robert Pajas » 24 říj 2011 17:38

Přílohy
DSC_1525_800.jpg
DSC_1525_800.jpg (117.38 KiB) Zobrazeno 5482 x
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 24 říj 2011 17:48

V posledních dnech jsem řešil nějaké inteligentní spojení plováky+trup / plováky+spodní křídlo/ trup+horní kř. a aby to tak nějak bylo vše v požadovaných úhlech :lol:
Přiznám se, že vše dělám jako vždy, tedy od oka, protože jsem líný dělat si nějaký přípravek a ani bych to neuměl. Možná to tak podle toho dopadne...

Všimněte si pracovní desky, přestává tam být k hnutí, hromadí se tam bordel. Taky jsem v zoufalství nabarvil vše, na co si myslím, že už nebudu muset hrábnout a jen potahovat. Snažím se tím vyvolat falešný pocit uklidnění :D

Navíc jsem zjistil, že dost dílů budu muset dělat až po nástřiku barvou na hotovém sestaveném modelu, protože to teď nejsem schopen vyměřit.
...jo a kostra má zatím cca 20g... :roll:

EDIT: Roberte, ten motor je krásný! Sorry, že jsem ti to sestřelil mým příspěvkem....byl jsi rychlejší a rozhodl jsi se po dnech "mrtva", stejně jako já, ve stejnou chvíli :D
Přílohy
plováky.JPG
plováky.JPG (123.15 KiB) Zobrazeno 5482 x
podbarvení.JPG
podbarvení.JPG (129.08 KiB) Zobrazeno 5482 x
horní křídlo (1).JPG
horní křídlo (1).JPG (245.24 KiB) Zobrazeno 5482 x
0

Robert Pajas

Flycatcher - motor

Příspěvek od Robert Pajas » 26 říj 2011 22:48

Tak jsem zhotovil 36 výfukových trubic. Hotový motor má 138 částí (když nepočítám hlavici, kužel atd.) a něco váží. Vzhledem k tomu, že zadek trupu i ocasky se mi povedly velmi lehké, zvážím po sestavení a kontrole těžiště možnost kolové verze - co, Radku, nebude to velký prohřešek opustit srabácky vodní grupáč?
Přílohy
DSC_1512_800.jpg
DSC_1512_800.jpg (239.43 KiB) Zobrazeno 5375 x
0

Lubomir Koutny
Reakce: 38

Příspěvek od Lubomir Koutny » 27 říj 2011 14:59

Nevím, co Radek, ale já jen mohu říci, že s plováky (když každý bude mít kousek olova ve špičce), by to těžiště po potažení, a vylakování se správným svazkem mohlo celkem solidně vyjít. To u kolvé verze ani náhodou !
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 27 říj 2011 15:38

Roberte, zůstaň věrný plovákům, Flycatcher s nima je kouzelnej, navíc je už máš. Když budeš chtít, tak je sundáš jako u S. Baby. M.
0

Odpovědět