PLOVÁKÁČE, aneb VODNÍ GRUPÁČ
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 38
Re: PLOVÁKÁČE, aneb VODNÍ GRUPÁČ
Těch 170 mm průměr třílisté vrtule zvyšuje šanci, že to bude létat mnohem více, než u původně ohlášených 150 mm.
0
-
Honza Drážek
- Reakce: 0
Rozhodl jsem se do záletové konfigurace zahrnout ještě chladič, je to docela dost viditelná část, tak ať tam je...
S motorem to zatím dopadlo tak, že jsem paradoxně použil stříbrnou barvu, protože jen černá vypadala skutečně nevýrazně, tak je to skoro jak se špendlíky.
Ještě bych měl vytvořit dvě trubky z každého válce do výfuku (což bude pěkná pakárna) a motor by snad byl.
K základnímu dokončení zbývá dolepit vzpěry výškovky a výplet kormidel, dostříknout trikoloru na směrovku (nedrží mi obtisk) a červené bezpečnostní pruhy na plováky (nechávám to do momentu, až kde vyjde vrtule, aby byla skutečně mezi těmito pruhy) a bude hotovo, takže už toho moc není.
S motorem to zatím dopadlo tak, že jsem paradoxně použil stříbrnou barvu, protože jen černá vypadala skutečně nevýrazně, tak je to skoro jak se špendlíky.
Ještě bych měl vytvořit dvě trubky z každého válce do výfuku (což bude pěkná pakárna) a motor by snad byl.
K základnímu dokončení zbývá dolepit vzpěry výškovky a výplet kormidel, dostříknout trikoloru na směrovku (nedrží mi obtisk) a červené bezpečnostní pruhy na plováky (nechávám to do momentu, až kde vyjde vrtule, aby byla skutečně mezi těmito pruhy) a bude hotovo, takže už toho moc není.
- Přílohy
-
- chladič.JPG (232.39 KiB) Zobrazeno 5765 x
-
- motor.JPG (242.53 KiB) Zobrazeno 5765 x
-
- motorkryt.JPG (233.63 KiB) Zobrazeno 5765 x
0
-
Honza Drážek
Vrtule je tedy 168mm.
Hmotnost mám cca 56,8g, do 60g bez gumy to bude.
Na dovažování vepředu to nevypadá, spíše naopak, to se ale ještě ukáže.
Hmotnost mám cca 56,8g, do 60g bez gumy to bude.
Na dovažování vepředu to nevypadá, spíše naopak, to se ale ještě ukáže.
0
-
Honza Drážek
Swordfish je dokončen do podoby k záletu, ten ale plánuji až venku.
Hmotnost bez gumy je 57,3 g (model 43,1g + hlavice s vrtulí 14,2g)
Těžiště je 1cm od náběžné hrany horního křídla na jeho konci, což je cca v 30% centroplánu horního křídla. Závěs gumy mám pod zadním kulometem, z čehož předpokládám nevznikne kdovíjaká potřeba dovažovat.
Vypadá to hoši, že prozatím opouštím grupáček a přeju Vám zdárné pokračování Vašich započatých potvor
Díky všem, kdo jste mi pomáhali teoreticky i prakticky, snad to bude stát za to.
Honza
Hmotnost bez gumy je 57,3 g (model 43,1g + hlavice s vrtulí 14,2g)
Těžiště je 1cm od náběžné hrany horního křídla na jeho konci, což je cca v 30% centroplánu horního křídla. Závěs gumy mám pod zadním kulometem, z čehož předpokládám nevznikne kdovíjaká potřeba dovažovat.
Vypadá to hoši, že prozatím opouštím grupáček a přeju Vám zdárné pokračování Vašich započatých potvor
Díky všem, kdo jste mi pomáhali teoreticky i prakticky, snad to bude stát za to.
Honza
- Přílohy
-
- 1.JPG (91.85 KiB) Zobrazeno 5620 x
-
- 2.JPG (107.2 KiB) Zobrazeno 5620 x
-
- 3.JPG (70.34 KiB) Zobrazeno 5620 x
0
To vypadá moc pěkně, těším se, že ho uvidím létat a hodně zdaru při zalétávání. M.
0
Moc hezké,tak jen při tom zalétávání hodně zlehoučka a opatrně! Tak a co dál Honzo, neříkej,že založíš ruce 
0
Dotaz věčného šťourala- jak máš slepené listy vrtule? Jen natupo ve středu? Zkoušel jsi to mimo model s předpokládaným průřezem svazku, jestli listy vydrží u sebe?
0
-
Lubomir Koutny
Ano, zalétávat velmi opatrně. Doporučuji na začátek udělat svazek jen na délku závěsu, aby se nikam neposouval a neměnil těžiště. Vyvážit tak,aby těžiště bylo ve 40% střední hloubky. Znovu zkontrolovat seřízení a teprve pak jít za úplného bezvětří na letiště s měkkou vyší trávou, což nyní u nás těžko najdeš ( u nás před barákem je jehličnatý nízký měkký, ale rozsáhlý keř, já do něj zaklouzávám své minimakety jako do záclony). Můžeš to zkusit také do hlubšího prachového sněhu. Klouznout vodorovně, nebo raději mírně k zemi, pro jistotu z kleku, je li vše v pořádku, pak ve stoje. Dále pak postupovat dle mého návodu u Blériota XXI hydro.
S jistým rizikem lze také zalétávat ve velké hale s parketovou podlahou startem ze země, je nutné postupně na každý start natáčet více otáček, ale i tak je dobré mít před tím model zaklouzaný. Nespěchat a zbytečně neriskovat !
Ještě jsem zapomněl říci, že obdivuji jak nádherně může vypadat minimaketa jinak dost škaredého eroplánu. Opravdu klobouk dolů před stavitelem a doufám, že ona větší vrtule pomůže i k pěkným letům.
S jistým rizikem lze také zalétávat ve velké hale s parketovou podlahou startem ze země, je nutné postupně na každý start natáčet více otáček, ale i tak je dobré mít před tím model zaklouzaný. Nespěchat a zbytečně neriskovat !
Ještě jsem zapomněl říci, že obdivuji jak nádherně může vypadat minimaketa jinak dost škaredého eroplánu. Opravdu klobouk dolů před stavitelem a doufám, že ona větší vrtule pomůže i k pěkným letům.
0
Naposledy upravil(a) Lubomir Koutny dne 23 led 2012 20:27, celkem upraveno 1 x.
-
Honza Drážek
Chlapi, díky!!
Sharku, ne vše dělám bez rozmyslu
Ještě před nástřikem vrtule jsem si udělal svazek, který odpovídá délce závěsu , ze tří nití trojky. Natočil jsem to na 1000 otoček.
Zvuk to mělo jak holicí strojek
, no prostě točky jak prase.
Je tam ale pojistka, neboj
. Našel jsem si na to návod
. V každém listu je dírka, skrz kterou je protažen vlasec........třikrát dokola a prolepeno řídkým vteřiňákem. Je to málo vidět a je to jistota na odstředivé síly.....
Sharku, ne vše dělám bez rozmyslu
Ještě před nástřikem vrtule jsem si udělal svazek, který odpovídá délce závěsu , ze tří nití trojky. Natočil jsem to na 1000 otoček.
Zvuk to mělo jak holicí strojek
Je tam ale pojistka, neboj
0
-
Lubomir Koutny
Tak zde máme pozdrav z Izraele . How do you like it ?
- Přílohy
-
- Borel s posádkou.JPG (49.56 KiB) Zobrazeno 5764 x
0