Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Tazi
Reakce: 1

Re: Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Příspěvek od Tazi » 21 dub 2012 09:41

Hugo, asi to tedy udělám jak píšeš, skáknu do auta zajedu vybrat ten balakryl a postavím kousek křídla(pásky na žebra mám) a ten zbytek pár lišt nebude problém. Co se týká té odtokovky,abych řekl pravdu, kdyby jsi mne neupozornil na to,že se Ti to u Albatrose přilepilo, tak bych si toho na fotkách ani nevšiml, protože je to krasavec od "A"do"Z".Jo a buď v klidu, na některých místech jsem to s tou odtokovkou taky neukočíroval a malinko se to "přilíplo" :oops: Ale já se to jednou naučím.Možná... :lol: Jinak mám dvě otázečky, ten balakryl-vím, že ho mám naředit na "vodičku", ale ptám se 1.lze ho nanášet štětcem? 2. bude se ještě tím nátěrem potah pnout?
Jinak co se týká těch dimenzí, ony asi jinak vypadají na fotkách-já jsem to vzal na foťáku makrem. Pásky žeber jsou řezány z balzy 1 a jejich výška je taky cca 1mm. Odtokovka je 1x5,hlavní "T" nosník je z balsy 1 a to 1x3 slepono s 1x2. Náběžka je ze sendviče 3x1 a slepeno s 2x1 (tím mi vznikne prostor na ukotvení pásnic žeber) a pomocné nosníčky jsou 1x1,5mm. Ale po pravdě raději dimenzuji víc,hlavně spoje, nemám moc rád, nějaké lepení na tupo a vše se snažím kotvit(zadlábnout,vsadit atd.)-já se znám a při zalétávání jistě budou menší "ranky" 8-) :lol: No,ale je možné, že příště ty dimenze zkusím trochu snížit-pokud to dovedu(je,možné,že už to svými těžkými strojařskými prackami rozlámu :? ..)
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 21 dub 2012 11:19

Takže pánové "balakryláři", pořídil jsem toto a doufám, že správně... No a já zatím jdu sesmolit nějakou tu "trénovací" plošku. Asi spíš než křídlo slepím něco podobného výškovce, protože mám obavy o to aby se mi neslepil horní potah se spodním, navíc ten povrch na tom taky uvidím a případné pnutí rovněž.
Přílohy
Balakryl 002.jpg
Balakryl 002.jpg (37.31 KiB) Zobrazeno 5608 x
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 21 dub 2012 11:41

Tak dal jsem kávu a k tomu trochu samostudia jako na vojně. Prolezl jsem toto fórum a vidím, že jsem se zde ptal scela zbytečně, vše už tady bylo x-krát řečeno a vím, že mám vše správně-tedy ještě ty ruce,které to nezprasí...
Jdu na to... 8-)
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 dub 2012 20:55

Díky za upřesnění těch dimenzí, máš pravdu na těch fotkách to zkresluje a vše vypadá mohutněji. Ano hoši z Prahy tvrdí, že Barakryl nepne, ale naopak potah povolí. Možná to jinak míchají. Já mám jinou zkušenost u své dvacetinky po 2x natření velmi řídkým napínákem jsem chtěl zaplnit póry barakrylem, možná jsem jej hodně naředil a pomocné podélníky mé dvacetinky He-64c byly z příliš měkké dužinaté balzy, Po prvním nátěru štětcem jsem nějaké větší zaplnění pórů nepozoroval. Po zaschnutí jsem tedy natíral znovu a pak jsem pozoroval, jak se navlhlé pomocné podélníky pod potahem zaínají vlnit jako hadi, když je čibneš bičem ! Po vyschnutí se sice již nevlnily, ale zůstalo u nich znatelné pronesení zvýšeným pnutám potahu. Tak to je moje zkušenost.
Doufám, že ty to trefíš lépe naředit, možná bude lepší to stříkat, hlavně však pokud budeš natírat barakryl štětcem, tak se buď uspokoj jediným nátěrem, budeš-li přes toto varování natírat podruhé, tak ne dříve jak za 3 dny po tom prvním!
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 21 dub 2012 21:15

Tak se pochlub, Tazi, jak ti to jde ;)
Já laboruju s klasickým způsobem moření, lakování, barvení a vypínání.
Právě jsem se zaseknul na "Staroměstském" ředidle, jako obvykle dělá fleky.....Kámoš modelář mi poradil, ať sleduju i číselné kódy "stejného" ředidla, podle přísad to bělá - některé ano a některé ne.
Myslel jsem, že se možná potkáme v obchodě :D , ale byl jsi tam dřív a já jsem ti naopak mohl vzít Sportakryl, mám ho už léta ;) mohl jsi zkoušet a nekupovat celou pixlu.
Takže stejně mě cesta pro správné "Hradecké" ředidlo nemine...
Jinak - Sopwith vypadá opravdu moooooc pěkně. Čím to budeš barvit a jak?
0

Antonín Alfery
Reakce: 58

Příspěvek od Antonín Alfery » 21 dub 2012 22:29

V prodejně Colorlaku jsem poprvé od prodavačky uslyšel otázku, zda chci ředidlo na barvy nebo čirý lak - je to asi tak pět let zpátky. Také mi vysvětlila, že to na barvy může s čirým lakem bělat atd. Obě ředidla stejný výrobce (Colorlak). Takže to chce mít trochu štěstí a potkat prodavače a ne podavače a zaplatit o pár korun víc. Od té doby vím... Před tím jsem s tímto problémem taky často bojoval a hledal chybu všude možně...
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 22 dub 2012 10:45

Toníku, ono je to trochu jinak a i moji bažanti již deset let ví, že musí kupovat nitroředidlo z Hradce Králové, nebo z Liberce. Zásadně nebrat ze Zlína - to je naprostý šmejd, který bělá v čirém nitrolaku i v barvách. Ale to vše jsem také již dávno popsal i ve své knize Modela letadel s gumovým pohonem. Na druhé straně chápu, že MISTR takové knihy číst nemusí !
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 22 dub 2012 11:09

Steve, přináším report z mého souboje s Balakrylem a můžu říct, že to byl souboj velmi příjemný. Moje zkušenost je taková, že po třech vrstvách Balakrylu jsem spokojen-povrch dostal pěknou jednolitou strukturu bez viditelných pórů,na omak sametovou na kterou se dle mého bude velmi dobře nanášet barva. Papír zůstává pružný,ale musím přiznat,že k drobnému pnutí dochází, na rovných částech pokusné výškovky je to vidět, takže zasychání v šabloně je samozřejmostí,ale toto pnutí není nijak dramatické, pokud by toto bylo v napínáku je to již k nepoužití, 4 vrsvy byť silně zředěného napínáku by tuto kostřičku na tuty zbortily a póry by tam byly..
Jinak se zasycháním to dle mého není tak horké jak píše p.Koutný, na tři dny mezi vrsvami není čas ;) Openscale je na dohled... Toto co zde reporuji je v průběhu asi dvaceti hodin,natíráno plochým štětcem s tím, že zaschnuto to bylo již mnohem dříve, ale řádné vyschnutí poslední vrsvy je žádoucí i když si myslím, že Balakryl je po třech hodinách suchý, jako "pepř" a dále již nepracuje. (Doufám :D ) Sanad se mi na Tabloidovi nepomstí ;) Tak toto je moje první zkušenost s Balakrylem a zatím to vypadá, že se u mne zabydlí a tímto děkuji za návody pánům R. Gregovskému, M. Hukovi, R. Pajasovi-pokud se to povede na Tabloidovi, máte u mne pivo. Děkuji.
Steve co se barvení týká, tak mám v plánu variantu barvy Agama a nástřik, ale tady se musím přiznat, že jsem si na Tebe nezištně vzpoměl a asi Ti Tabloida dovezu a stříkat budeš Ty 8-) :lol: Co Ty na to? Já totiž většinou své modely pízám sice kvalitním,ale přesto pouze štětcem a asi to není ono, mám sice něco na stříkání, ale to je spíše drahá fixírka značky Revell a to není nic moc :oops: a spíš to s tím vždy sprasím než "vyšperkuju".
Tak už dost, přikládám fota:
Přílohy
Potažené ocasní plochy a vyrobena testovací ploška.jpg
Potažené ocasní plochy a vyrobena testovací ploška.jpg (43.73 KiB) Zobrazeno 5942 x
První vrstva Balakrylu.jpg
První vrstva Balakrylu.jpg (29.66 KiB) Zobrazeno 5942 x
První vrstva zaschnula.jpg
První vrstva zaschnula.jpg (28.04 KiB) Zobrazeno 5942 x
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 22 dub 2012 11:12

Další vývoj:
Přílohy
Zaschlá druhá vrstva.jpg
Zaschlá druhá vrstva.jpg (22.43 KiB) Zobrazeno 5937 x
Zaschlá druhá vrstva 1.jpg
Zaschlá druhá vrstva 1.jpg (23.66 KiB) Zobrazeno 5937 x
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 22 dub 2012 11:14

A další:
Přílohy
Závěrečná třetí vrstva na mokro.jpg
Závěrečná třetí vrstva na mokro.jpg (32.6 KiB) Zobrazeno 5937 x
Třetí na mokro.jpg
Třetí na mokro.jpg (31.42 KiB) Zobrazeno 5937 x
Třetí vrstva suchá.jpg
Třetí vrstva suchá.jpg (26.15 KiB) Zobrazeno 5937 x
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 22 dub 2012 11:19

A poslední:
Přílohy
Vypnuto 1x řídkým vypínákem.jpg
Vylakováno vypínákem před použitím Blakrylu...
Vypnuto 1x řídkým vypínákem.jpg (26.75 KiB) Zobrazeno 5936 x
Výsledek, jsem spokojen.jpg
Hotovo, lakováno jednou vypínákem a tři vrstvy Balakrylu
Výsledek, jsem spokojen.jpg (28.97 KiB) Zobrazeno 5936 x
Pro srovnání povrch, výškovky po nátěru 1x řídkým vypínákem.jpg
Výškovka Tabloida po nátěru 1x vypínákem ředěným 1:1
Pro srovnání povrch, výškovky po nátěru 1x řídkým vypínákem.jpg (32.96 KiB) Zobrazeno 5936 x
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 22 dub 2012 11:53

Na téma bělání potahu musím říct, že nejde házet vše do jednoho pytle, Steve tady probírá lak ze Strého města a ne ten ze Zlína od výrobce SIGA- to byl a je opravdu šmejd a myslím, že to má na mysli i pan Koutný, SIGA bělá naprosto spolehlivě :lol: Ten od Colorlaku, tedy ze Starého města u U.H. mám taky doma , měl jsem dvě plechovky a nebyl s nimi žádný problém, pořád ji používám a na fotkách je vidět,že nic nikde nebělá. Tady bych se přikláněl k názoru p. Alferyho, receptura není asi stejná na barvy a na lak.. A taky Steve, nemáš náhodou v dílně vlhko "Vlastičko?" No a rada na závěr Steve,pízni to Blakrylem a máš po starostech :D :lol: 8-) :idea: Jasné, Felda napíše, že jsem další sjetej Balakrylem a tímto obrácen na víru :mrgreen:
0

Odpovědět