Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Steve
Reakce: 46

Re: Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Příspěvek od Steve » 22 dub 2012 17:07

Čím začít dřív? :lol:
Ano, když jsem napsal "staroměstský", myslel jsem ze Starého Města. ;) To má se Zlínem společné asi jako Brno s Jihlavou ;)
To, že to bělá se ví dávno. Stejně tak, že Hradecké v plechovce nebělá. Dřív to bylo jedno, nebýval problém. Ale já jsem napsal (a A.-A. potvrdil), že to je určitá šarže, tedy i že z Colorlaku lze koupit správné ředidlo do laku, ne do barev, které nebělá. Jen vědět, že to tak je (to tu dosud nepadlo ;) ) a které čtyřčíslí to je (zeptám se). Jen lze předpokládat, že běžné obchody to řešit nebudou, a to ani ty lepší. V podnikové prodejně jsou informovanější, což je dobře. Jen zrovna nemám cestu v rozumnou prodejní dobu.
Co se týká vlhkosti - ve vlhku mi kdysi jako klukovi zbělal Kanagom, navečer, venku. Od té doby si to pamatuju. Ale pomáhalo teplo, případně přetření ředidlem. Když jsem před rokem při lakování historika přetřel bílé fleky, tak se jen změnily v obrovské :shock:
Včera jsem laboroval se směrovkou a na ní zkoušel různé postupy, myslím, že to nakonec nedopadlo nejhůř, až na to bělání. Už se mi ale jen kvůli tomu nechtělo do Baumaxu (/je nejblíž) nebo OBI, ale zítra se stavím ve velmi dobré prodejně po cestě z letiště.
Průběžně všechno vážím, tak vím, kolik mi přibylo po potahu, každém lakování a podobně.
Zatím se mi nic nebortí, chválabohu, ťuk, ťuk...Dal bych fotku, ale nechal jsem foťák v práci, tak snad zítra. Tedy jestli budeš chtít. ;) Zhodnotil by jsi mi odstín, jestli je přijatelný.
Jaký přesný odstín má lakované plátno? Často vidím spíš krémové nátěry, ale cellonový lak by měl být spíš do hněda a hodně průhledný.
Zajímalo by mě, kolik to přibere lakováním u tebe. I když.....ta váha trupu a křídla je vynikající! To bych uměl taky, ale jen v uncích :lol: Faktem je, že můj prcek bude o fous větší, jen VOP má rozpětí 260mm, takže čekat gramové hmotnosti celých dílů můžu. Ale nedočkám se. :D
Ten Balakryl vypadá strašně!!! Tedy než vyschne ;) . Pak už vypadá dost dobře. Ale nebudu teď riskovat, že to zmrvím, nemám čas na opakování.
Co se týká stříkání - píšeš Agama, ale nepíšeš která. Já zůstávám u lihovek, přece jen jsem jí kýbly vystříkal :D Neboj, i akryláty jsem zkoušel, už před léty, to Agama teprve začínala s Akryláty. Není to špatné, ale nesedlo mi to tak jako lihovky. Za rty roky už jsem samozřejmě zkoušel skoro všechno dostupné, od Unicolek, syntetik, různé Hobby Color akryly a podobně. Nitro mi pasuje taky, ale namíchat si odstíny....V tom jsou lepší kitařské barvy, Humbroll, Testors, Agama.....
Tedy s tím stříkáním - teď trochu bojuju s prostorem (překopávám "výrobní" prostory). Klidně vezmu kompresůrek, pistole a přijedu raději k tobě. Alespoň splknem. ;)
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 22 dub 2012 23:50

Tazi, koukám, že ses do toho obul, moc pěkný výsledek, gratuluju! Vítej mezi "zmaštěnce" balakrylem :-). Pokud Ti jde o absolutně hladký povrch, ve kterém se po nastříkání neukáže žádná dírka, tak není třeba dělat plošné jezírko po celém křídle. Malé jezírečko, kterým se zaleje příslušná dírečka to vyřeší. Tohle už opravdu nic neváží a přinese to příslovečnou třešničku na dortu.
Co se týká zasychání, tak další vrstvu balakrylu dávám hned, jak zavadne předchozí vrstva. Někdy, když jsem netrpělivý, tak pomůže i topení, to je pak záležitost na 5 minut.
Když už ses tady veřejně nebál přihlásit k balakrylu, nezkusíš stříkat Gunze? :lol: :lol: :lol: :lol: Martin
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 23 dub 2012 09:17

Rád bych vysvětlil, proč já doporučuji delší přestávku mezi jednotlivými nátěry barakrylem. Většina mých minimaket je stavěna tak, že dimenze jsou z váhových důvodů na hranici pevnosti dané tahem vypnutého potahu. Pakliže použiji ještě poměrně měkkou balzu, ta hodně nasákne a tím i velice změkne. Barakryl na potahu vysychá mnohem rychleji než vlhkost snižující pevnost podélníků.
Proto čekám až i ty podélníky vyschnou. Ještě lepší by však bylo celou kostru před potahem dobře prolakovat, pak ta vlhkost do těch podélníků tolik nepoleze !
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 23 dub 2012 21:08

No já při potahování 6g Tengujo Kashmirem bojoval s problémem slepování horního a dolního potahu na ocasních plochách (na ořechu). Už jsem byl z toho trochu zoufalý (potah jsem vyřezával asi potřetí), tak jsem potáhl jen jednu stranu, natřel balakrylem a teprpe po zaschnutí potahoval druhou stranu. Bylo to z nosníčků 1,3x1 a nijak velké pnutí jsem nepozoroval. Parvda, kostra byla jednou lakovaná nitrolakem (ale dost řídkým). Samozřejmě vysychalo to přišpendlené na prkně.
Je ovšem otázkou, jestli můj názor nezkresluje fakt, ze kostra měla na sobě již minimálně dvě vrstvy papíru, takže byla řádně "vyztužena" :lol: :lol: :lol:
Jak mi pak Martin vysvětlil, oni to řeší nasátím (odlepením) přilepeného potahu pusou. Ale zas až tak balakryl nemusím :o
D
0

Steve

Příspěvek od Steve » 06 kvě 2012 10:25

Tazi píše:Na téma bělání potahu musím říct, že nejde házet vše do jednoho pytle, Steve tady probírá lak ze Strého města a ne ten ze Zlína od výrobce SIGA- to byl a je opravdu šmejd a myslím, že to má na mysli i pan Koutný, SIGA bělá naprosto spolehlivě :lol: Ten od Colorlaku, tedy ze Starého města u U.H. mám taky doma , měl jsem dvě plechovky a nebyl s nimi žádný problém, pořád ji používám a na fotkách je vidět,že nic nikde nebělá. Tady bych se přikláněl k názoru p. Alferyho, receptura není asi stejná na barvy a na lak.. A taky Steve, nemáš náhodou v dílně vlhko "Vlastičko?" No a rada na závěr Steve,pízni to Blakrylem a máš po starostech :D :lol: 8-) :idea: Jasné, Felda napíše, že jsem další sjetej Balakrylem a tímto obrácen na víru :mrgreen:
Tak jak, Tazi?
Jak pokračuješ?
Už mám startovat auto s kompresorem a pistolemi? ;) Máš vybraný odstín a druh barvy? Jdem na to, ne? Brno je za rohem.... ;)
0

Steve

Příspěvek od Steve » 06 kvě 2012 10:37

No a co se týká bělání......obcházím obchody, ptám se, zjišťuju.....Zatím jsem spíš za blbce, alespoň podle lokálních dodavatelů, neznají = neexistuje.
Kámoš, co zná "tu správnou" šarži ji neví z hlavy, a v pátek jel na nějaké mistrovství. Minimální množství v podnikové prodejně jsou tři litry, při dodání do obchodu osmnáct.... :?
Hradecké ani Liberecké ředidlo tady nemají, resp. nechtějí objednávat - je dražší. Koupil jsem na zkoušku z Tišnova, výsledky se objevují.
Asi by bylo nejlepší se zeptat těch žáčků, co dlouhá léta všechno vědí, jak dál :D
Ale jak jsem psal - to, že bělá některé (většina) ředidlo ví každý foxteriér, na to není potřeba ze mě dělat blbce, vím to taky (to není na tebe). Ale co s tím je už jiná věc. Tedy pokud není k dispozici to "správné" ředidlo, do Liberce nemám cestu.
95% modelů stříkám, tak mi to nevadí, ale "plátno" a modely historiků musím řešit jako finální lak.
Myslím, že by nebylo špatné dát pár řádek o ředidlech do jiné, správné sekce. Ale jsem rád, že jsme to nakousli.
Zdá se totiž, že ostatní problémy s bělením laku nemají.
Samozřejmě nemám v dílně vlhko ani zimu. Bělá to v každé situaci. Při potahování křídla Pipera jsem kámošům předváděl, že stačí namočit prst do ředidla a zbělá. Ale tam to nevadilo, taky šel do barvy, dvousložkové. Ta zakryje vše.
0

Pavel Stráník
Reakce: 44

Příspěvek od Pavel Stráník » 06 kvě 2012 21:06

Co s běláním - když jsem nutně potřeboval přes noc dodělat Be-2 a bylo hodně vlhko a ředidlo mi svinsky bělelo a model byl potažený barveným papírem, řešil jsem to tak že jsem ho normálně vypnul i sbělením a poslední vrstvu lesklého laku jsem sušil fénem. Bylo to zdlouhavější ale k cíli to vedlo. Jinak máš-li problém sehnat liberecké ředidlo, v Brně je celkem běžně k dostání, můžeš si ho koupit až přijedeš na Openscale nebo ti ho koupím a předám - teda pokud to nevyřešíš dřív a jinak.
Jo a co se toho prstu týká, tak ten zbělá i v tom libereckém ředidle ;)
0

Steve

Příspěvek od Steve » 07 kvě 2012 01:38

Když ono to zůstává bílé i po sušení fénem a vlhko tady nemám.....
A s Tišnovským ředidlem prst nebělá, ani s Hradeckým. Ale s Tišnovským přece jen bělá lak, takže to bude chtít jiný indikátor :D
Na Openscale by bylo pozdě, potřebuju to teď ;)
Možná bych si ho mohl koupit v Brně, třeba přijet už v pátek, máte tam nějakou leteckou výstavu, tak by to šlo sfouknout jedním vrzem ;)
Mimochodem - celý den potahuju sadu křídel na dvouplocha a asi tisíckrát jsem si vzpomněl na nesmysl (a to mluvím - píšu - slušně) o tom, že stíhačka z WWII je dvakrát pracnější než dvouploch z WWI.....
Právě jsem dal druhý lak a je půl druhé ráno pryč....
A protože už to chytá bílé mapky a s dalšími vrstvami jich bude víc, zkusím to zítra pohonit fénem, snad to "nepřešponuju" ;)
Taky dvouploch, taky prvoválečník, taky Brit a taky s dvojkou v názvu, jako tvá Be-2e, které by právě teď bylo přesně 20 let ;)
0

Pavel Stráník
Reakce: 44

Příspěvek od Pavel Stráník » 07 kvě 2012 08:47

To je divný že ti to i tak bělí, já to měl celé pokryté nesouvislou vrstvou více či méně intenzivních bílých fleků (s každou vrstvou laku během vypínání přibyly další), ale jak jsem to natřel tou poslední lesklým lakem a tu fénem sušil už za mokra ještě než první bílé fleky stihly naskočit, tak už žádné nenaskočily.
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 07 kvě 2012 12:15

Steve, použij ředidlo z Liberce, nebo ještě jednodušeji, zbělený povrch natři akrylátovým lakem. Martin
0

Tazi
Reakce: 1

Příspěvek od Tazi » 07 kvě 2012 13:01

Steve, tak já na tom makám co to jde,ale začínám se obávat,že to buď nestihnu, nebo to bude jako každoročně naknap a zalétávání bude probíhat teprve na Openscale a to je ta nejhorší varianta :( V současné době dělám plováky (potah) vyrábím zadní pomocný plovák a průběžně vše lakuju... Jak bude čas tak sem hodím nějaké foto. Co se týká toho nástřiku, tak to záleží kdy budeš mít čas, já bych to viděl tak na tuto sobotu, co Ty nato? K těm barvám, je to pořád na vážkách, protože mi nikdo nedokázal říct jak ten závodní Tabloid byl opravdu natřen a pravda bude asi někde uprostřed, ale musím se držet nějakého schématu a tak zvolím to co mi poslal Dušan i když co se hlavních plováků týká, tak věřím že je to špatně, na fotkách je jasně vidět, že je jejich barva výrazně světlejší, než u zadního, ale už nikdo nedokáže říct o jakou barvu jde, zda stříbrnou, nebo barva světlého dřeva, nebo snad žlutá. Jak říkám, udělám to jak je to na výkrese od Dušana...
Pak je tu další problém, doma mám jen barvy Humbrol- Agamy mám jen pár odstínů a nemám lihovky, tak budu muset poshánět a ani nevím jestli lihovky dělají v odstínech které zamýšlím- na většinu ploch barva lakovaného plátna odstín 27M Plátno,na plováky nejblíž asi pasuje odstín 26M Cihla a ten zbytek je brnkačka hliníkové plechy a vzpěry... No a pak ještě černou na nápisy.
S tím běláním, pokud chceš, můžu Ti dát zbytek mého ředidla-mně to nebělá a je v plechovce ještě polovina, tak by Ti to mohlo stačit :idea: Áááá nééébóóó to můžeme líznout Blakrylem ;)
Každopádně bys už sem mohl dát nějaké ty fota svého rozestavěného modelu, klidně to hňápni i sem do vlákna, když nechceš mít vlastní, já s tím problém nemám. Už mi je slibuješ minimálně dva týdny a furt nic, ani tady ani na mailu :(
Přílohy
Podklad.jpg
Podklad.jpg (63.15 KiB) Zobrazeno 5052 x
Sopwith-tabloid2.jpg
Sopwith-tabloid2.jpg (49.49 KiB) Zobrazeno 5052 x
profimedia-0014878577.jpg
profimedia-0014878577.jpg (145.8 KiB) Zobrazeno 5052 x
0

Steve

Příspěvek od Steve » 07 kvě 2012 17:24

Hugo píše:Steve, použij ředidlo z Liberce, nebo ještě jednodušeji, zbělený povrch natři akrylátovým lakem. Martin
Psal jsem, že liberecké tady nemají, lidi ušetří korunu-dvě a raději kupují Colorlak. A tak to obchody ani neobjednávají.
Chodím po obchodech a ptám se, jenže....
No a akrylátem......potřebuju lakované plátno, tedy bez barev. nevím, co by udělal Sportakryl, už si to nepamatuju. Ale bylo by to asi světlé, alespoň Taz to tak má.
Jedině že bych to prsknul až jako finál, jenže na pokusy není čas a riskovat se mi to nechce.
Normálně to stříkám barvou a tak je mi bělání celkem fuck. Jenže v tomto případě bohužel....
Každopárně zkusím nakonec fén, i když.....ono mi to schne pod rukama, tak nevím, asi to budu muset lakovat po částech, ale zase to pnutí.....uvidíme ;)
0

Odpovědět