Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Steve
Reakce: 46

Re: Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Příspěvek od Steve » 07 kvě 2012 17:39

Každopádně bys už sem mohl dát nějaké ty fota svého rozestavěného modelu, klidně to hňápni i sem do vlákna, když nechceš mít vlastní, já s tím problém nemám. Už mi je slibuješ minimálně dva týdny a furt nic, ani tady ani na mailu

Není problém. Psal jsem - pokud budeš mít zájem a....nic. Tak jsem nic neposílal :D
Teda problém trošku je, s počitadlem, je totálně plné a odmítá spolupracovat, takže jsem rád, když mi dovolí alespoň něco napsat.
No a jsem, samozřejmě, na štíru s časem.
Něco sem dám nebo to vezmu s sebou v sobotu, jestli to bude platit. Do soboty je daaaaaaaleko. ;)
No a Schneider:
a) pokud ti Radek napsal barvy, tak to neřeš.
b) co máš na podkladech, to použij, jinak budeš mít problémy (možná i tak) při bodování. Třeba jako Bayeux, když jeho žlutá byla moc žlutá :D
c) mám nějaký pocit, že jsem se setkal s informací, že plováky byly světle šedé. Osobně bych tipoval ale lakované dřevo.

Co se týká druhu barev - je to tvoje volba, pistoli je to jedno. Jen abys měl ředidlo na vymytí, jinak no problem.
Pořád mám dilema, jestli lakované plátno nakonec nestříknout nějakou "plátěnou" barvou. jenže.....to jsou barvy na kity, tam průhlednost neuděláš, na skutečných érech to bylo trochu jinak, byla vidět vnitřní konstrukce.
Myslím, že krémové barvy na muzejních strojích nejsou reálné (jako mnoho muzejních zbarvení). I na starách autentických fotkách je skrz křídlo vidět.
Druhá věc je odstín - Linen je spíš krémová, ale cellon zbarvoval spíš do hněda. Jenže to obarvím na velmi světle hnědou místo krémové a budu na bodování bitý. :?
Přitom by barevný nástřik místo jen lakovaného povrchu byl nejjednodušší - zakryl by bělání ( v barvě není vidět), jakékoliv "problémy" barva zakryje.....Přesto chci průsvitné křídlo. Ale ne jen lakovaný bílý papír a na tom vybledlé znaky z obarveného papíru....fuj! :lol:
0

Tazi
Reakce: 1

Příspěvek od Tazi » 07 kvě 2012 18:47

No Steve, já jsem si myslel, že si řekneš, čím chceš stříkat a čím ne, čím raději atd. Jinak já mám doma takovou směsku barev, protože to si vždycky nějaký zdejší obchodník zmyslí nějakou značku barev a já vždy když dokončím model-cca jeden za rok tak to co prodával před rokem už nemá a vychvaluje něco jiného a tak já zase jdu a koupím... :shock:
Tak teda, mám na Tebe otázečku, kde kupuješ (která prodejna) barvy pro sebe? Zajedu tam a koupím co je potřeba, no a když už tam pojedu tak bych potřeboval vědět jakou "máš spotřebu barvy" abych koupil dostatečné množství a k tomu adekvátní množství správného ředidla.
Jednalo by se o nástřik jednotlivých celků 1. Ocasní plochy 2. Komplet trup, spodní křídlo 3. Horní křídlo- toto vše je asi v barvě lakovaného plátna. Dál bych chtěl nastříkat plováky -to je jen taková muška :lol: no a pak nástřik nápisu Sopwith a čísla 3 přes šablonu-černá barva. Hliníkový předek trupu si udělám asi sám štětečkem, nebo i toto nechám na Tobě :P .
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 07 kvě 2012 20:33

Nějaké ty obrázky...
Přílohy
Zadní plovák -konstrukce.jpg
Zadní plovák -konstrukce.jpg (28 KiB) Zobrazeno 5656 x
Zadní plovák hotový.jpg
Zadní plovák hotový.jpg (30.61 KiB) Zobrazeno 5656 x
Připraveno na barvu.jpg
Připraveno na barvu.jpg (54.64 KiB) Zobrazeno 5656 x
0

Steve

Příspěvek od Steve » 07 kvě 2012 22:26

Máš to pěkné, pěkné!
Ale....
Nevidím "záseky" pro rozpěrky plováků. Na plánu přece jsou. Nechceš je, doufám, lepit jen natupo?
Vypadá to ale moc hezky. Jak jsi na tom s váhou?
No a barvy.....
Stříkal jsem syntetiku i akryláty, nitrobarvy i mix s acetonem, lihovky, dvousložkové barvy (PPG, DuPont), Humbroll, Unicol, Testors, Revell, různé hobby barvy, balakryly a jim podobné....
Nejraději mám lihovky a nitrobarvy. Syntetika schne pomalu a zalepuje nos, akryláty jsou (některé) háklivé na úzký rozsah mezi kryvostí a stříkatelností. Olejovky jsem nezkoušel, to je dlouhodobá záležitost, ale mají své místo, budu je zkoušet, zejména na "dřevě".

Takže kdybych si mohl vybrat, tak lihové Agamy, ať si tady tvrdí kdo chce co chce, možná nejsou nejlepší (i když to občas tvrdí někdo, kdo možná nic jiného nezkusil), ale mám s nimi dlouhodobou zkušenost a tak snad nejlíp odhadnu, co s nimi. Ale klidně jen dovezu hardware a budu se kochat, jak si stříkáš Sopwitha sám.;) Nerad bych ti ho zprznil....
Mám nějaké Agamy, ale kromě zbytků základních odstínů hlavně německé RLM odstíny a ty nám k ničemu nebudou. Černou mám, stříbrnou bohužel asi ne. Tu mám rád, i když je to prevít.
Kdybych si byl jistý, jak namíchat "linen" a měl bych ony odstíny, klidně bychom mohli udělat cocktail párty a míchat ;) Žlutou mám, bílou ne a hnědou taky ne. Bůhví, co tam ještě patří. Asi bych do bílé kápnul kapičku hnědé a půl žluté, jenže když jsem před časem míchal mixy pro Pupa, množily se mi nepoužitelné odstíny, takže....
Kokardy budeš stříkat nebo máš obtisky? Přiznám se, že s obtisky bojuju (s výrobou) a tak si asi kokardy stříknu a sériové číslo budu muset načmárat ručně :? Kdyby to bylo jako ten 2x Indián na Nieuportu XI, tak pohoda, ale čísla musí být pravidelná....
Pokud bys je ale dělal na PC, rád bych se přiživil ;)
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 08 kvě 2012 06:55

No mám pocit, že je to Schneider Trophy, takže jen černý nápis Sopwith na trupu a 3 na směrovce. Nápis mám někde v Corelu obkreslený, ale nevím jestli i z druhé strany (ono se to zužuje).
D
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 08 kvě 2012 08:37

Ááá tak už tomu začínám rozumět,Dušan to už rozsekl... Tady došlo došlo k informačnímu šumu :lol: Já si pořád říkal co myslíš tím plánem od Radka a tak a teď je mi to už jasné.. Steve já to stavím podle vlastního plánu, ten co prodává Radek to je stroj pozdějších výrobních sérií, tuším že to byl navíc dvojmístný stroj závodní stroj britské výpravy pro rok 1914 byl jednomístný(proto to moje zužování kokpitu,protože i na většině nákresů údajné závodní verze je to blbě) a taky spousta dalších jiných detailů-jiný tvar kapotáže motoru, opěrka hlavy, jiný tvar plováků a hlavně jiný tvar vzpěrového systému. Tedy už je mi jsané,proč se divíš Steve. Nevím kterou příčnou vzpěru myslíš,ale nohy plováků jsem možná až předimenzoval-jsou zapuštěné až na dno plováků, vlepené mezi balsové příčky... Nohy jsou po celé délce vyztuženy zadlabaným a zatmeleným ocelovým drátem 0,6!!! Chtěl jsem použít uhlík-hmotnostně by to bylo výhodnější,ale u nás jsem nekoupil menší než 1mm v průměru a ten se mi nedařilo do vzpěry zadlabat tak aby nebyl vidět. Myslím tedy, že o tuto část, se nemusím ohledně pevnosti asi bát 8-) to asi dříve rozdrtím plováky samotné :idea:
Váha toho co je fotce, tedy trup+spodní křídla+plováky a vzpěry , vše potaženo a vylakováno čekající na Stevovu barevnou úpravu je 14,08g.. Vím,vím už to utěšeně stoupá, ale zatím si myslím, že to není kritické podle hrubých odhadů bych se mohl dostat na nějakých 22g prázdné hmotnosti. (snad ;) )
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 08 kvě 2012 10:03

http://www.super-hobby.com/products/Sop ... eider.html
třeba to pomůže, i když je to pozdější verze
0

Tazi

Příspěvek od Tazi » 08 kvě 2012 15:04

Dušane, ten nápis mi trochu dělá starosti abych to tím celé nepohřbil :? Mám v plánu to vyříznout do maskovací pásky Tamyia a přes to stříknout...Na to se moc netěším, ale musí to být. Nic lepšího mne nenapadá. A nebo jinak, když už jsem to tu nakousnul, kdo čím a jak maskujete páni maketáři, vím, že se kdysi doporučoval i novinový papír který byl navlčený a stříkalo se přes něj,ale to mi přijde brrrrr... :shock:
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 08 kvě 2012 17:20

Já si na maskování takového nápisu netroufám :cry: .
Navíc ořecha jsem potáhl jen tištěným papírem, kde mám nápis samozřejmě vytištěn taky.
Jen jsem dostal pozdě Robertovu informaci, že se při tom nesmí použít černá (tedy černý inkoust), protože ten způsobí dramatické zvlnění jinak rovného papíru :evil: . Takže mně čeká cesta sundat potah a vyrobit nový správným způsobem. Naštěstí je to lepeno lepidlem na tapety, které jde navlhčením povolit a sundat.

Takže já na tvém místě bych to řešil obtiskem. Ale Steve ti určitě poradí jak na to ;) .
Mimochodem asi jsi našel (jako já) stránky, kde je nápis i zleva (http://hobbyport.ru/avia/sopwith_tabloid.htm).
D
P.S. Dle mých podkladů (fotek) jsou opravdu plováky spojeny dvěma horizontálními příčkami
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 08 kvě 2012 17:22

Maskování navlhčeným (průklepovým) papírem jsem zkoušel, ale asi to neumím, protože výsledek byl nevalný :(
0

Steve

Příspěvek od Steve » 08 kvě 2012 19:05

Nebaví mě se pořád přihlašovat :?
Stačí dvě hodiny a.... :roll:

Maskování novinovým papírem jsem dělal, ale na malé nápisy je nevhodný.
Dost saje a tak se musí ihned stříkat, a přilnavost je i tak nejistá. Ale jde to.
Průklepák není dobrý, chce to noviny, hodně nasají, ale tím, že je v nich voda, drží.
Nejrozumnější by kromě obtisku bylo, kdyby sis to nechal vyříznout v reklamce a použil negativ pro stříkání. Chce to běžnou fólii a snížit lepivost. Speciální maskovací je, myslím, silnější.
Při lepení je to ale "o hubu", nesmí to lepit moc, jinak to serve papír, ani málo, aby to drželo.
Zrovna se tak trápím s kokardami..... :oops:
Ano, plováky mají dvě příčky, rozhodně bych je tam dal. Nejen že se hodně zvýší pevnost, ale nohy i se strunou by bez nich mohly pružit (tu strunu jsem tam viděl).
Podle dokumentace z M+K jsou ty příčky nahoře na plovácích, nikoliv pod povrchem, jako to má Radek na plánku. Takže dodělat není problém a ještě to bude maketové.
Pro Dušana: Našel jsem ten článek o PC-10 - téměř bez vyjímky hnědá, do zelena se jevila jen při určitém světle a starší. Později pak podle ředidla a tak i části draku mohly mít různé odstíny.
0

Gregovský
Reakce: 0

Příspěvek od Gregovský » 08 kvě 2012 19:59

Steve děláš vtom trochu zmatek,Radek to má samozřejmě na výkrese dobře pod povrchem.Ten co dělá Tazi je má samozřejmě nad povrchem.Určitě je tam Tazi dej.
Přílohy
img130.jpg
Tazi
img130.jpg (64.06 KiB) Zobrazeno 5469 x
img131.jpg
Radek
img131.jpg (35.61 KiB) Zobrazeno 5469 x
img132.jpg
Radek
img132.jpg (67.51 KiB) Zobrazeno 5469 x
0

Odpovědět