Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
shark
Reakce: 9

Re: Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Příspěvek od shark » 10 kvě 2012 20:05

A jak si Steve představuješ sytý odstín? To jako že to nebude průhledný? To Duhou neuděláš, to je fakt.
Jinak tohle všechno je barvené Duhou: http://sharkmouth.rajce.idnes.cz/

Pokud se budeš připomínat, něco přivezu do Brna, fialovou ale asi na plátno nechceš, co? :lol:

Ten obarvený nitrolak- pokud chceš dělat na bílém papíru hnědou, tak to bude fungovat jen stříkáním, a to ještě stejně blbě. Chce to jen přibarvovat už lehce obarvený papír. Ale jsem línej psát, třeba příště.

A co se realističnosti povrchu týká, já mám rád americký styl průhledňáků. Jasně, že to není moc maketové a třeba WW II stíhačku bych nastříkal, ale provoválečníci a všelijaké ty Pipery se mi líbí průhledné. A proč? Prostě proto! 8-)
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 10 kvě 2012 22:51

Sytý odstín - jako např, nový Šmolda ve vedlejším tématu ;)
Ten je moooc pěkný a určitě barevně podle mých představ.
Žádné růžové papíry, vybledlé trikolóry a podobně ;)
Pokud si přes model přečteš noviny, je něco špatně. Hlavně na kokardách, imatriulaci a znacích je to vidět. Zejména u těch známých odstínech - insignia red a blue, černé a "černé" nápisy a jiné.
A nebo využití papíru přírodní barvě, zprůhlednělém prolakováním, pod nímž prosvítá balza a to vše jako "bílá" kamufláž. Když pak na to nalepíš znaky, vyřezané ze stejně bledého papíru, vypadá to pak jako nenamalovaná blondýna po ránu.... :lol:
Ano, je to o hmotnosti, je to o viditelné podpovrchové konstrukci.
Mám ale na mysli to, že nástřik nemusí být vždy těžší nebo výrazně těžší, ale výsledek je většinou o dost lepší, sytější, maketovější. ;)
Zkusil jsem, samozřejmě, oba postupy ;)
Barvený papír bych viděl jen jako imitaci lakovaného plátna, kdy průsvitnost až průhlednost je naopak žádoucí a maketová.
Nic neshazuji, jen se bavíme, co si představuju pod těmito pojmy 8-) takže to ber jen jako přátelský dialog, není to výtka proti nikomu.
0

Steve

Příspěvek od Steve » 10 kvě 2012 22:54

A pokud jde o fialovou.....proč ne? Ale jediná použitelná je na Albíku D-Va a tu bych stejně stříkal ;)
Na E-III je sice taky, ale v ne příliš hezké kamufláži. A stejně tak - stříkání. ;)
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 10 kvě 2012 23:36

Původně jsem si říkal, proč já trouba se zde do té diskuze vůbec pouštěl. Ano, ty fotky, co jsou zde ukazují mají povrch docela neprůhledý a sytý. Otázkou je, zda je to skutečně původní barva z doby před W.W.I. a o tom se nemíním dohadovat. Prošel jsem nějaká ta letecká musea včetně Hendonu, nebo Le Bourget. Většina starých letounů je dříve, nebo později "restaurována" tak, že dostanou nový kabát. Lze říci, že britská musea to dělají šetrněji, francouzká jsou velkorysejší a při vstupu do hanáru W.W.II., když uvidíte barvy Spita, nebo Fw-190, tak padnete na zadek...Zkuste si sáhnout na povrch rekordního Deperdussina z r. 1914, je to jako šmirgl papír !!!!

Jiná věc je, že se zde tvrdí, že Kashmir 8,6 g/m2 nelze barvit vodou a když, tak jen na skle. Pánové to je úplná blbost. Barvil jsem duhou, anilinkami, Ovem i jinými potravinářskými barvami jak modelspan, tak starý dobrý polský japan a stejně dobře i Kashmir 8,6, dokonce i ten 6 g/m2. Musí se to umět ! Ale není to zase tak složité. Nejprve si nařežu papír na pásy cca 20 cm široké, pak lišty z nějaké horší tvrdší balzy (může to být i odpad) asi tak 4x10 mm. Ty lišty kanagomem přilepím na konce papírových pásů. Vařim čaj, nebo duhu, případně potravinářské barvy (OVO), opravdu musí projít varem!
V koupelně mám připravený mělký plech na pečení, položený tak, že nalitá barva se drží v tom mělkém ohybu.
Vřelou barvu naleji na plech ve větším množství, aby mi nevychladla a hned protahují pás papíru tak, že jej držím rukama za laťky. Postupuji tak, že napřed z jedné strany, pak pás otočím a potáhnu z druhé strany. Pak pás kramlíky přichytím na šňůru nad vanou, ve které je čistá voda..do ní odkapává přebytečná barva do té doby, než vše uschne. Pak odříznu papír těsně u latěk a jdu žehlit.
Je pravda, že čím je papír lehčí, tím hůře se barví (méně bere barvu), také asi chemické složení má vliv na to jak bere barvu (je rozdíl mezi tím, jak to jde s modelspanem a jak s čajovým papírem ze Štětí i když jsou to papíry téměř stejně těžké).
Zkoušel jem také ten Kashmir barvit poskládaný - vařit ve velkém hrnci. Bylo mi jasné, že jej nemohu míchat klackem ve vřelé vodě - to bych jej zničil. Po vyndání z hrnce byl strašný probném poskládaný papír rozdělat, šlo to jen ponořené ve vlažné vodě ve vaně, ale i tak se mi to někdy trhalo a hlavně objevily se méně probarvené pásy v místech přeložení - tudy cesta nevede !
0

Tazi
Reakce: 1

Příspěvek od Tazi » 13 kvě 2012 11:27

Abych to nějak uzavřel předkládám několik fotek naší společné práce se Stevem, kterého jsem jako zkušeného povolal k provedení nástřiku a tímto mu ještě jednou děkuji, protože nás to stálo jedno celé odpoledne a spoustu nervů při maskování toho údajně banálního nápisu... Šablonu pro stříkání jsem zhotovil podle nákresů od Dušana G.
Co se barvy povrchu týká,přesto že jsem koupil dvě plechovky barvy Agama imitace plátna tak se mi od počátku moc nelíbila a byl jsem připraven to nějak domíchávat. Po příjezdu Steva mne mile překvapil něčím co nazval "STB" Stevova tajná barva :D kterou mi předvedl na mé zkušbní potažené ploše a já byl hned pro. Ne každý s tím musí souhlasit, ale jak už tady bylo řečeno, jde hlavně o to aby se to líbilo mně a já jsem spokojen. K tomu STB nejde o to, že by mi Steve zakázal říct její složení, ale spíš o to,že ani on samotný už neví z čeho všeho je namíchaná :lol: Mimochodem sebou přivezl model který připravuje na Openscale a pokud se mu povede včas dokončit tak se bude na co dívat. Já osobně jsem se zase dozvěděl nové zajímavé věci a už dnes vím co na příštím modelu udělám rozhodně jinak :x
Přílohy
Steve při práci.jpg
Steve při práci.jpg (53.47 KiB) Zobrazeno 5847 x
Provádí nápis.jpg
Provádí nápis.jpg (50.07 KiB) Zobrazeno 5847 x
0

Tazi
Reakce: 1

Příspěvek od Tazi » 13 kvě 2012 11:29

A tady už po přesunu z garáže do dílny hotový výsledek. Nástřikem přibral celek trup+spodní křídlo+plováky 1,12g.
Přílohy
Hotová práce schne v dílně.jpg
Hotová práce schne v dílně.jpg (63.65 KiB) Zobrazeno 5847 x
Dení světlo.jpg
Dení světlo.jpg (49.68 KiB) Zobrazeno 5847 x
0

Pavel Stráník
Reakce: 44

Příspěvek od Pavel Stráník » 13 kvě 2012 21:14

No paráda, z těch fotek je to stříknutí plátna skoro neznatelné tak to je dobré, já už se bál že to vyjde mnohem hůř. Steve je evidentně šikula, ještě kdyby se před tak zásadní činností slušně oděl a hlavně oholil, mohli byste hravě konkurovat minimaketářům z dob kdy byl svět ještě v pořádku
6.JPG
6.JPG (50.98 KiB) Zobrazeno 6108 x
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 13 kvě 2012 22:34

Steve a Tazi, moc pěkně jste to spáchali, smekám. Už se těším až to uvidím na vl. oči. M.
0

Triplane
Reakce: 6

Příspěvek od Triplane » 14 kvě 2012 06:26

Dílo se podařilo, krásná práce! Ironií je, že imitace plátěného potahu lehkým stříknutím barvou, vypadá (aspoň na fotografiích) velmi podobně, jako při použití barevného papíru.
0

Steve

Příspěvek od Steve » 14 kvě 2012 07:01

To si ale v podstatě neodporuje. ;)
Potah by měl být průsvitný až průhledný, ne jako na fotografii muzejního kusu, tedy běžný nástřik barvou nelze maketově udělat.
Barevný papír by to pořešil asi dost podobně - jenže:
a) Tabloid už byl potažen bílým Kashmirem
b) musel bys mít ten správný odstín barevného papíru, tedy jej předtím obarvit
c) barvený papír dělá na přehybech tmavší místa ("dvojitá" barva)
d) výchozí informace od téhož autora si odporovaly - žlutý až zlatý versus hnědý průhledný
Chybky tam byly, ale důležité je, že Tazi je (prý) spokojen. Nastříkat čtyři barvy za odpoledne a večer byl taky risk, zejména proto, že na nastříkanou barvu bylo nutno lepit maskování, což je samo o sobě rizikové. Takže jsme alespoň měli čas pokecat 8-)
0

Steve

Příspěvek od Steve » 14 kvě 2012 07:06

Felda píše:No paráda, z těch fotek je to stříknutí plátna skoro neznatelné tak to je dobré, já už se bál že to vyjde mnohem hůř. Steve je evidentně šikula, ještě kdyby se před tak zásadní činností slušně oděl a hlavně oholil, mohli byste hravě konkurovat minimaketářům z dob kdy byl svět ještě v pořádku
6.JPG
:oops:
Tazi měl zákaz focení, ale nedbal! :evil:
No, šatky byly čisté, záplatované.....chystal jsem se s plachetnicí na vodu mezi lidi. Ale bylo chladno, tak jsem si fósy nechal, no :?
A určitě jsem si na stříkání chtěl vzít kravatu, ale v tom chvatu při vybírání, kterou vzít jsem ji nechal na stole..... :oops:
Ale Luboš vypadá jako na soutěži za první republiky, kdy tak chodili všichni soutěžící, třebaže si hráli se spalováky...Ty taky na Openscale vypadáš často jako Sarka Farka :lol:
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 14 kvě 2012 09:15

Když už tady do toho krásného Tabloida tak vrtá, tak si taky vrtnu - osobně bych křídla ještě přistříkl víc, ale je to věc vkusu a taky je otázka, co ukazuje fotka - protože na fotce kde Steven stříká nápis a křídlo je vidět zespodu, tak tam mi to přijde akorát. Takže fakt pěkný. M.
0

Odpovědět