Dobří holubi se vracejí

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Lubomir Koutny
Reakce: 39

Dobří holubi se vracejí

Příspěvek od Lubomir Koutny » 16 srp 2012 13:17

Někdy před mnoha roky mne navštívil student Jirka Doležel s požadavkem, abych mu pomohl zalétat jeho modely. Donesl si malého old-timera Airskier, se kterým jsem si notnou chvíli nevěděl rady, každý let byl totiž naprosto jiný. Trvalo to opravdu dost dlouho, než mi došlo, že spoj náběžky i odtokovky křídla, schovaný uvnitř trupu není vůbec slepený, křídlo drží jen na papíru a za letu si dělá co chce. Jeho druhý model tehdy byla velká dvacetinka jugoslávského víceúčelového letounu Kurir.
Dvacet let jsem Jirku neviděl, ani o něm neslyšel a naráz se po těch letech ozval, že znovu začal modelařit a postavil si dvacetinku ZLIN Z-42 podle plánku Rudy Drnce, prý má problémy se zalétáním. Řekl jsem mu, že si dobře pamatuji na obě Rudovy minimakety Z-42, ta první velká byla ještě o rozpětí 600 mm a moc hezky létala hlavně při exhibici na Výstavišti, pak Ruda tentýž typ postavil jako dvacetinku a ta byla dost jankovitá.
Po telefonu se toho moc poradit nedá, ale Jirka slíbil, že před společným zalétáváním on sám Z-42 zaklouže. Pak přjel a cestou na Medlánky říkal, že v kluzu jeho dvacetinka přechází do pravé spirály. To by nasvědčovalo, že se zde projevuje „křidélkový efekt“ typický, když je dvacetinka těžká na hlavu. I když již bylo půl sedmé, tak na Medlánkách to na zalétávání dost foukalo, asi tak 3 m/s. V kluzu se toho moc nepoznalo, přesto jsme ubrali plastelinu z hlavice. První lety na asi 400 otáček byly hodně na křídle a beze snahy nastoupat trochu výšky i když moment svazku ze 4 nití 3x1 o délce asi 400 mm byl dostatečný. Řekl jsem, že to chce podložku 1 mm vychylující osu vrtule doprava. Ano trochu to pomohlo, zatáčka již byla otevřenější. Říkám chce to ještě přidat 0,5 mm a SOP mírně doleva. Jo ono to pomohlo. A nyní natoč 800 (maximum toho svazku je asi 1200 otáček). Start byl jako u přepadového stíhače, prudce vzhůru do 30 ti metrů, tam přechod do levé stoupavé zatáčky a svíčka zakončená visením na vrtuli ve výšce 40m, srovnání beze ztráty výšky a kousek letu v horizontu, pak již konec motoru a strmý sestup po přímce. Toto se přesně zopakovalo u všech tří letů na 800 otáček. Celý let asi 25 s. Při natočení na doraz je asi možné nastoupat 50 m výšky a celkový čas kolem 40 s. Logicky docházím k závěru, že dvacetinka s malou plastovou vrtulí je svazkem ze čtyř nití 3x1 přemotorovaná a velice by jí prospěl svazek ze smyčky 5x1 o délce asi 520 mm do kterého by bylo možné natočit až 1600 otáček a samotný motor by mohl být až 50 s a kluz dalších 15 s. Takže to je Jirkův úkol před dalším zalétáváním.
Přílohy
jirka.JPG
jirka.JPG (71.83 KiB) Zobrazeno 10895 x
0

Jiří Doležel
Reakce: 109

Re: Dobří holubi se vracejí

Příspěvek od Jiří Doležel » 16 srp 2012 20:39

Zdravím všechny modelářské kolegy!
Je to tak, moje začátky samouka byly opravdu krušné, ale snad už je to za mnou. Uvidíme jak se Zlínu bude líbit ta smyčka 5x1, ale vsadil bych se, že poletí přesně podle popisu pana Koutného. Snad stihnu ještě do Drncova memoriálu dostavit další verzi jugoslávského Kurýra, ta předchozí zmizela někdy dávno během stěhování, éro je to jednoduché a vhodné na "rozcvičení" po létech. Přikládám pár fotek Zlína v polských barvách a těším se na všechny zúčastněné na soutěžích.
Přílohy
Z-42 pict_4.JPG
Z-42 pict_4.JPG (47.34 KiB) Zobrazeno 10818 x
Z-42 pict_3.JPG
Z-42 pict_3.JPG (49.44 KiB) Zobrazeno 10818 x
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 17 srp 2012 20:27

Takže dnes na Medlánkách zalétávání Z-42 pokračovalo se svazkem smyčka 5x1 o délce 520 mm. První lety se Jirkovy nelíbily, model nestoupal. Zkusil jsem model natáhnout namačkáním VOP, bylo to lepší, ale po pěkné stoupavé půl zatáčce, v té druhé model klesal. Na to je lék : zvětšit negativ na pravém křídle. Ano zlepšilo se to, ale sestup ke konci motoru byl strmý. Doporučil jsem zvětšit seřízení dalším přihnutím VOP při současném potlačení motoru. Úspěch se dostavil, Jirka předvedl hned několik velmi hezkých stabilních letů bez jediného zhoupnutí při natočení 1400 otáček do již dost unavené gumy byly lety od 33 do 35 sec. a přistání s malým zbytkem otáček vypadalo, jako by éro bylo těžké na nos. Lze počítat s tím, že maximální otáčky do nového, trochu delšího svazku ( l=550 mm) budou asi 1760. Při natočení 1600 otáček do čerstvé gumy, motorový let by trval asi 40 sec. a výška 20m by mohla stačit na 10 s kluzu. Ano, 50 sec. bez termiky to je asi optimum toho, co lze z Jirkova Z-42 vymáčknout.
Nic méně již dnes zavládla velká spokojenost a také si myslím, že zde popsaný postup zalétávání by mohl pomoci při zalétávání dalších dvacetinek Z-42, což dost choulostivý typ.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 01 zář 2012 13:14

Na včerejšek byla přepověď i navečer slabý vítr, na Medlánkách po šesté byl jen slabý východní průvan do 2 m/s, tedy optimální počasí na zalétávání. Jirka Doležel napřed naladil svého Bobíka na nový delší svazek, potřebovalo to jen více potlačit motor a pak to byla paráda (tedy pokud byl start provedený ve správném levém náklonu, bez přechodových jevů, jinak byla na začátku akrobacie).
Pak se vybalila nová dvacetinka Ikaros Kurier. Velký, štíhlý hornoplošník je nastříkaný poněkud smutnou šedivou barvou, což mu přidalo asi 3 g na váze. Moc mám rád modely, co hned létají tak, jak byly nakreslen a postaveny. Jirka dobře dodržel vše z mého plánku a tak zalétávání bylo skoro zbytečné. Klouzavý let bez problémů, motor na 400 v levé zatáčce ve výšce 5 m. Na 1000 otáček výška 20m a čas 50 s, na 1200 otáček výška 25 m a čas 60 s, na 1400 otáček po startu mírné přetažení a pohupování, ale trochu to tam dýchlo 75 s. Lepíme podložku asi 1 mm a tak potlačujeme motor, točí se 1500 otáček, motor je hezký a výška asi 35 s, ke konci možná slabší klesáček, nebo je již dost unavená guma a tak "jen 71 s". Ano, je to moc hodná dvacetinka, ovšem letové maximum má asi 109 s, což je po čertech hodně. Nevím, co tam má Jirka za šarži gumy TAN SS 4x3/1 o délce 600 mm, ale myslím, že to bude 09/09, tedy Kmax.= 11, takže teoretické maximální otáčky budou asi 1830 při 25 st C. Při soutěži se asi bude točit maximálně 1600 a tak tomu bez termiky odpovídá čas 80 s. Na maximum bude Kurir potřebovat trochu termiky a hlavně čerstvý neunavený svazek. Nicméně myslím, že Jirka by na Memoriálu mohl udělat hned napoprve slušný výsledek, také doufám, že sem přilepí fotku svého výtvoru i když slunka bylo navečer již málo...
0

Jiří Doležel

Příspěvek od Jiří Doležel » 01 zář 2012 20:14

Už lepím ;) Začal jsem stavět, když byl čas, po večerech od 15.8. s jasným cílem: éro musí létat lépe než předchozí Zlín a nejpozději týden před Memoriálem musí být zalétáno! Splněno. Přes 70 cm velký Kurýr se podařilo kompletně postavit ve 36 gramech (+8 gr. gumy). Motorový let vypadá velmi realisticky, řekl bych, že s použitým průřezem jsem tak na hraně. Tedy hned při prvních letech zavládla naprostá spokojenost. Je osazen Igráckou 240 mm těžkou (7 gr.) vrtulí, nejvyšší čas naučit se vrtule vyrábět svépomocí... Snad u dalších exemplářů (pár už mám vytipovaných 8-) )

Párkrát jsem stisknul spoušť i během stavby, nic světoborného, mám se ještě hooodně co učit..
Přílohy
Kurir_without_scribing.JPG
Kurir_without_scribing.JPG (23.16 KiB) Zobrazeno 10504 x
Kurir_with_cover.JPG
Kurir_with_cover.JPG (32.86 KiB) Zobrazeno 10504 x
Kurir_without_cover.JPG
Kurir_without_cover.JPG (59.89 KiB) Zobrazeno 10504 x
0

Jiří Doležel

Příspěvek od Jiří Doležel » 01 zář 2012 20:17

A dvě "balkónové"..
Přílohy
Kurir_5.JPG
Kurir_5.JPG (45.26 KiB) Zobrazeno 10504 x
Kurir_1.JPG
Kurir_1.JPG (51.83 KiB) Zobrazeno 10504 x
0

Jiří Doležel

Příspěvek od Jiří Doležel » 20 zář 2012 21:15

Velmi příjemné jít po čtyřech dnech ven na čerstvý vzduch 8-) Jelikož jsem přislíbil účast v Trnávce a od pondělí byla dovolená, harmonogram byl jasný: rychlostavba toho, co příroda "vzala" na Drncově memoriálu - jugoslávského Kurira. Zdá se mi o něco hezčí (zatím bez orýsování), imatrikulace už není papírová, ale stříknutá přes šablonu a potah je tentokrát nastříkán lesklou šedou. Vyšel o 4 gramy lehčí, než předešlá verze. Dnes se mu do vzduchu ale moc nechtělo, alespoň jsme s Lubošem Koutným a jeho kluky z kroužku natrénovali na sobotní MČR žáků s jejich P30-tkama. Takže pěkně v klidu domů, zahřát se čajem po "vyfoukání" z letiště, nakroutit o něco více negativ na vnější křídlo a ráno zase na letiště.. ;)
Přílohy
Kurir_new.JPG
Kurir_new.JPG (34.53 KiB) Zobrazeno 10300 x
0

Pavel Stráník
Reakce: 44

Příspěvek od Pavel Stráník » 20 zář 2012 21:45

Ty jseš ale ďábel. Na tyhle rychlostavby už, přiznám se, fakt nemám ani síly, ani chuť :(
0

Jiří Doležel

Příspěvek od Jiří Doležel » 20 zář 2012 22:01

Pěkně děkuju :) Jak říkáš, moc se mi do toho původně taky nechtělo, navíc je to ten samý typ během jednoho měsíce. Těším se na zimu, až se pustím do něčeho "dlouhodobějšího".
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 21 zář 2012 20:53

Dnes ráno v 9 hodin byl u mne Jirka a vyrazili jsme na Medlánky. Byla tam velká rosa, ale také téměř bezvětří. Klouzl jsem Kurira do vyšší trávy, bylo to dobré. Jirka natočil 400 otáček a Kurir po opravě s menší výchylkou SOP a větším negativem na pravém křídle letěl hezky v horizontu, ale dost úzkou zatáčku. Shodli jsme se, že to chce přidat negativu a motor trochu doprava. Na 800 otáček bylo éro na uchu a přistálo s polovinou otáček, teprve až pak jsme zjistili, že vyosení bylo podložkou provedeno naopak - doleva. Naštěstí se éru nic nestalo, podložka šla na druhou stranu a Kurir byl naráz jako vyměněný, na 1000 otáček pěkná výška asi 30 m, něco tam dýchlo a let 72 sec. Jirka pak točí 1200 a let je naprosto parádní 82 sec. Je zalétáno, jen aby v Trnávce bylo také takové počasí ! Pak také já zkouším maličkého stíňáka Arsenal VG-33c, létá moc hezky. Jirka pak ještě testuje svůj Z-42, z počátku jankovitý model trucuje a lety jsou od 22 do 26 sec. Nakonec se vše vyladilo a na 1200 otáček letí moc hezky 32 sec. Pak již opravdu jedeme domů. Jirka je velice spokojený a má být proč.
0

Robert Pajas
Reakce: 37

Hrdličky z Uruguaye

Příspěvek od Robert Pajas » 26 zář 2012 16:01

dear Mr.Robert.

i wish shared this link, is my new build the Zlim Z-50 plan by Mr. L Koutny.
i not post this build in minimakety because i dont know what happend
with my user and password, i cant loging in minimakety.and i dont know
what i need to do to recovery my minimakety account.

this build in one of the most difficult to made for me!, but iam in the way.

hope you enjoy.

link to Zlin Z-50 build

http://www.hippocketaeronautics.com/hpa ... l#msg90397

link to my free flight school, i happy with the new female group! the
"Dream team"now is building ff glider, but soon all girls starting the
P-25 category!!!(indoor very light models)
we happy to share this link with you and all!!

http://www.hippocketaeronautics.com/hpa ... .1110.html

regards from Uruguay

Marcelo Pricoli

JV44 School of Free Flight
JV44 "Dream Team" free flight
Přílohy
special weekend005.JPG
special weekend005.JPG (44.72 KiB) Zobrazeno 9477 x
0
Naposledy upravil(a) Robert Pajas dne 27 zář 2012 00:02, celkem upraveno 1 x.

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 26 zář 2012 18:53

Zajímavé, že u Marcela mají v kroužku samé holky.
Připomíná mi to situaci v Rusku za II.světové. Všichni chlapi byli na frontě, ve fabrikách dělaly ženy.
V Brazílii všichni kluci asi hrají fotbal, tak modely staví holky :lol: :lol: :lol: .

For Marcelo: It seems to be as Girls´school. All members are pretty ladies.

Dušan
0

Odpovědět