Beta Major Be-56 Dvacetinka
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Beta Major Be-56 Dvacetinka
...tak to po delší době taky zkusím, začal jsem dnes ráno, tohle letadlo mám hodně rád, přivítám jakékoliv připomínky, pokud má někdo zkušenosti s touto předlohou, zdá se mi, že by neměla být nijak zvlášť záludná. Poprvé jsem si vyzkoušel "prázný" žebra a zdá se mi to, paradoxně, míň pracné....možná je to jen můj subjektivní dojem 
- Přílohy
-
- DSC00322.JPG (16.76 KiB) Zobrazeno 7901 x
-
- DSC00316.JPG (15.54 KiB) Zobrazeno 7901 x
-
- DSC00318.JPG (17.11 KiB) Zobrazeno 7901 x
0
Re: Beta Major Be-56 Dvacetinka
Pásky jsou opravdu méně pracné,jen bych jich pár přidal,váhově to něják nepřibude ale bude to lépe vypadat. Díky ,žes rozehnal to hejno holubů,raději zde přeci jen koukám na stavbu modelů.
0
Taky bych se přimlouval za více žeber.
Plánek je hodně fousatý, přece jen doba pokročila, tady třeba jsou ještě ocasky - pokud se nemýlím - z balzy 0,8mm.
Ale není to špatný výběr.
Sám stavím téměř výhradně páskovou metodou a dost mi to vyhovuje. Má to sice i nevýhodu v možnosti promáčknutí, ale i to lze pořešit.
Plánek je hodně fousatý, přece jen doba pokročila, tady třeba jsou ještě ocasky - pokud se nemýlím - z balzy 0,8mm.
Ale není to špatný výběr.
Sám stavím téměř výhradně páskovou metodou a dost mi to vyhovuje. Má to sice i nevýhodu v možnosti promáčknutí, ale i to lze pořešit.
0
..jj, ocas je starodávně z broušené 0,8 Balsy, vynosníčkuju ho úplně maximálně....možná zkusím sabilku a kýlovku celobalzově a výškovku a směrovku konstrukčně...uvidím, ocas je ještě daleko, žebra možná přidám, Spíš řeším dilema, celej vrch trupu je potaženej balzou, přemýšlím že ho opláňkuju podélníkama a potáhnu papírem...
0
-
discobolos
- Reakce: 15
U tohohle typu byla dost velká diskuze ohledně zbarvení. Kdysi vyšly podklady v Modeláři, kde se psalo o červeno-bílé kombinaci. Na několika plastikářských forech se došlo k závěru, že je to špatně, že takové kombinace se u Beneše a Hajna nepoužívaly a že to asi byla kombinace hráškově zelená s bílou. Více podrobností bude vědět Robert Pajas, který se o česká letadla velmi zajímá a i tuto předlohu už ztvárnil maketářsky.
Viz. http://www.minimakety.cz/dvacetinky/rep ... k=G1#imgG1 nebo http://www.minimakety.cz/dvacetinky/rep ... k=G1#imgG1
Dušan
Viz. http://www.minimakety.cz/dvacetinky/rep ... k=G1#imgG1 nebo http://www.minimakety.cz/dvacetinky/rep ... k=G1#imgG1
Dušan
0
-
discobolos
- Reakce: 15
Omlouvám se za své tragické znalosti. Konstrukční kancelář byla samozřejmě Beneš-Mráz
.
0
...Dušane....ty, takový znalec a tak se překlepneš....
...nevím, když mě se ta červená s bílíma písmenama a linkama strašně moc líbí....a navíc mám lehoučkej červenej modelspan...
..chjo, uvidíme...každopádně vytyčinkoval jsem dnes VOP...
- Přílohy
-
- 1.JPG (21.72 KiB) Zobrazeno 7741 x
-
- 1 (1).JPG (15.92 KiB) Zobrazeno 7741 x
-
- 1 (3).JPG (17.56 KiB) Zobrazeno 7741 x
0
-
Robert Pajas
- Reakce: 37
Diskuze o barvách jsou zajímavé, ale...
Doporučuji udělat červenou - je mnohem hezčí. Ta moje byla citrónově zelená, což je špatně a udělal jsem si i ořecha snad ve správnější barvě, ale červená je červená.
http://robertpajas.rajce.idnes.cz/Beta_ ... /#pnt1.jpg
Doporučuji udělat červenou - je mnohem hezčí. Ta moje byla citrónově zelená, což je špatně a udělal jsem si i ořecha snad ve správnější barvě, ale červená je červená.
http://robertpajas.rajce.idnes.cz/Beta_ ... /#pnt1.jpg
0
rozhodnuto, bude červená...je to stejně ale zajímavý, přece musí ještě žít lidé co si tuhle krasavici pamatují...nebo se pletu? Jejich svědectví o zbarvení by mělo udat alespoň přibližný okruh barev...byl jsem u toho když stavitelé na LKKM hledali originál zbarvení pro svoji repliku Z-XII OK-BTB...nakonec světle modrá....no nevím...ale lítala krásně i tak, jsem rád že jsem se stihl na tuhle krasavici přeškolit než šla do muzea.
Nakonec jsem horní část trupu taky vynosníkoval, ono je to totiž ten čumák ohnutý ve třech rovinách, takže to tak bude obrysově věrnější a snad i lehčí.
Nakonec jsem horní část trupu taky vynosníkoval, ono je to totiž ten čumák ohnutý ve třech rovinách, takže to tak bude obrysově věrnější a snad i lehčí.
- Přílohy
-
- 2.JPG (17.74 KiB) Zobrazeno 7593 x
-
- 2 (3).JPG (16.68 KiB) Zobrazeno 7593 x
-
- 2 (2).JPG (13.89 KiB) Zobrazeno 7593 x
0
-
Robert Pajas
- Reakce: 37
červená bude fajn...
- Přílohy
-
- Beta Major Petra Onemichla
- Beta.jpg (174.74 KiB) Zobrazeno 7546 x
0
....tak zalétáno, chodí úžasně, krásný stabilní motorový let...s tím, klouzákem je to horší, každopádně nejlepší časy jsou kolem 40 vteřin. Pokusím se udělat nějakou brzdu na vrtuli, protože točící vrtule má strašnej odpor a navíc ten "samosklad" svazku při úplném vytočení občas úplně posune těžiště dozadu až do téměř neletové polohy, ne vždy ale občas se tak stane, někde jsem tu četl o systému pana ing Alferyho ohledně brzdy proti úplnému vytočení, vyzkoušíme, uvidíme.
Vyzkoušel jsem dva svazky, jednu smyčku 4x2....skvělý lety ale maximálně metr nad hlavou, spíš v horizontu....na dvě smyčky té samé gumy, je to raketa...ale ten kluz je horší, zajímavé je že v obou případech jsou časy +/- 7 vteřin stejný...
Ještě určitě "Betynka" přibere písmenama OK-BEG, namalování vrtule a hlavice, větrný štítek, venturka a bílý pruhy....uvidíme, každopádně lítá moc hezky...mají dvecetinky nějaký "Maxo"?.... myslím jako třeba 60 vteřin u házedel...
Vyzkoušel jsem dva svazky, jednu smyčku 4x2....skvělý lety ale maximálně metr nad hlavou, spíš v horizontu....na dvě smyčky té samé gumy, je to raketa...ale ten kluz je horší, zajímavé je že v obou případech jsou časy +/- 7 vteřin stejný...
Ještě určitě "Betynka" přibere písmenama OK-BEG, namalování vrtule a hlavice, větrný štítek, venturka a bílý pruhy....uvidíme, každopádně lítá moc hezky...mají dvecetinky nějaký "Maxo"?.... myslím jako třeba 60 vteřin u házedel...
0
Hoši, hoši, hoši, proč musíte pořád vymýšlet něco co už je dávno překonáno?
Ale klidně tu zastavenou vrtuli zkus, uvidíš!
Systém proti úplnému vytočení byl používán již v době, kdy ing. Alfery ještě chodil po houbách. Dávno před tím.
Asi si to pleteš s tzv. Tonda háčkem, systémem středícím svazek na oku hřídele.
V tématu o změně pravidel máš maxe na Betu 52, to je to samé.
Ale klidně tu zastavenou vrtuli zkus, uvidíš!
Systém proti úplnému vytočení byl používán již v době, kdy ing. Alfery ještě chodil po houbách. Dávno před tím.
Asi si to pleteš s tzv. Tonda háčkem, systémem středícím svazek na oku hřídele.
V tématu o změně pravidel máš maxe na Betu 52, to je to samé.
0