Piper firmy Hacker - další v řadě...

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
rpolednik
Reakce: 0
Kontaktovat uživatele:

Piper firmy Hacker - další v řadě...

Příspěvek od rpolednik » 06 říj 2012 22:02

Dobrý večer.

Nedávno jsem zde psal, že se pokusím postavit nějaký model, který by alespoň z povzdálí připomínal minimaketu.
Dnešní sobotní ráno u mne začalo "debordelizací" sklepu, ve kterém kromě fůry balsy byla nalezena také krabice obsahující stavebnici modelu Piper firmy Hacker.
A bylo rozhodnuto.
Jako první eroplán postavím Pipera, abych si vyzkoušel jak mi to půjde.
Kdysi jsem sice nějaký ten model postavil (Dana, Picollo, Sperry Messenger,Démant, Orlík, ale také Currare, Minare, SU26 na 4T motor 20ccm, nějakou Extru a dvoplošníka Skybolta 1700mm), ale stavět eroplán na gumu nebo CO2 je přece jen něco jiného.

Otevřel jsem stavebnici s tím, že se pokusím i stavbu trochu zdokumentovat a "vrchol" tohoto díla i natočit v letu. Nevím sice , kdy k tomu dojde, protože přes týden jsem služebně mimo ČR a ne každá sobota a neděle je modelařině nakloněna, ale budu se snažit....

Na obsahu stavebnice mne zarazily tři následující věci:

Odtokovky byly nejen každá z jiného druhu balsy - tedy jedna měká a druhá tvrdá, ale byly i nestejně široké a nestejného průřezu:
nestejné_odtokovky_2.JPG
nestejné_odtokovky_2.JPG (27.29 KiB) Zobrazeno 6783 x
Nedofrézovaná žebra:
nedofrézovaná_žebra.JPG
nedofrézovaná_žebra.JPG (38.53 KiB) Zobrazeno 6783 x
Lamelované díly byly pokroucené a tvarově příliš neseděly. Při jejich použití moc "znásilnit" ke spořádánemu tvaru nešly:
lamelované_díly.JPG
lamelované_díly.JPG (26.16 KiB) Zobrazeno 6783 x

Jinak bylo celkem vše vpořádku a velmi oceňuji kvalitně nařezané různé špalíky na výplně, pro úpravu modelu na pohon gumovým svazkem apod.

Takže po na DF doporučovaném posezení nad plánem s kafem v ruce jsem se do toho v sobotu kolem 16h pustil.
Z plánku jsem si překopíroval na A4 tiskárně jednotlivé stavební celky modelu, aby mi zůstal původní plán zachován, protože jej chci později nechat oskenovat na velkém skeneru a případně jej jako předlohu použít po patřičném zmenšení i na ořecha.

Ještě jsem se chvíli potýkal s takovou pitomostí, jako je do dispersního lepidla Perfect-G (proti zaschnutí jeho špičky) vsazený ocelový drát, který zde zrezivěl a skoro 1/3 obsahu znehodnotil. Prostě jej obarvil na šedočerno! Od tohoto okamžiku raději nechám zaschnout špičku lepidla přirozenou cestou a případně vzniklý špuntík vytlačím bambusovým párátkem.

Zatím jsem slepil jednu bočnici, směrovku a výškovku. Pak mou práci zakončilo ubývající venkovní světlo, které jako by umocnilo to, že mé 3 dioptrie asi na takovou práci nestačí :D
Ale i tak jsem měl nevím proč pocit, že balsové nosníky trupu 3x3mm jsou docela "macaté" a že by možná nebylo od věci zkusit postavit ještě jeden tento model s podstatným odlehčením. Ale to je úvaha na později.
V neděli zkusím postavit druhou bočnici (ne te první) a pak vezmu brousící špalík a uvidíme, jestli to drží pohromadě: :D

Protože zde mohu vložit jen tři fotky, tak fotky ze stavby vložím do dalšího pokračování....
0

rpolednik
Kontaktovat uživatele:

Re: Piper firmy Hacker - další v řadě...

Příspěvek od rpolednik » 06 říj 2012 22:12

IMAG0189.JPG
IMAG0189.JPG (34.65 KiB) Zobrazeno 6781 x
... no a tady je pár fotek - zatím je to o ničem,když je to v placatém stavu :D
IMAG0188.JPG
IMAG0188.JPG (33.42 KiB) Zobrazeno 6781 x
A tady je dobře patrná začátečnická chyba...snaha zapíchnout do konstrukce špendlík, který má na sobě nalepené nějaké nečistoty.
Toho se musím vyvarovat-----a dalších jiných chyb :oops:
IMAG0190.JPG
IMAG0190.JPG (34.24 KiB) Zobrazeno 6781 x
Takže až pokročím, zkusím se zase ozvat

Rosťa
0

rpolednik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rpolednik » 14 říj 2012 16:32

Zdravím vás minimaketáři.

Tak jsem se po týdnu dostal k pokračování ve stavbě Pipera.

Udělal jsem si taková dvě malá udělátka na zářezy do odtokovky.
Jedno bylo z běžných žiletek, kterým jsem odstřihnul normálníma nůžkama roh, kde se nachází rádius a není tam ostří. Mezi dvě žiletky jsem vlepil balsu obroušenou na 1,3mm
/profily mají 1,5mm/ a pak jsem to celé oblepil zbytky balsy, ať se to dá držet.

Druhé udělátko mělo dva břity z jednorázového holítka.
To odtočkou prochází mnohem snadněji, ale nesmí břity z rukojeti moc vyčnívat, protože se pak kejklají a šířka drážky je zpravidla větší.
udelatko_na_zarezy_pro_zebra.jpg
udelatko_na_zarezy_pro_zebra.jpg (129.54 KiB) Zobrazeno 6654 x
Začal jsem se stavbou křídla a u oblouku jsem zjistil, že se rozlepil, což se dalo snadno "zaplácnout" disperzí.
oblouk_kridla.jpg
oblouk_kridla.jpg (132.07 KiB) Zobrazeno 6654 x
Zjistil jsem, že stavebnice neobsahuje správný počet žeber - chybí 4ks, a také 3mm žebra, která se lepí na trup nad kabinou, kde na ně navazují křídla.
To ale přičítám ztrátě z mé strany, neboť stavebnice se povalovala ve sklepě dosti dlouho,
a sem tam při občasné manipulaci s ní (a nahlížení do ní) jsem to někde potratil.

Obě poloviny křídel jsem lepil disperzí Perfect-G a nyní mne čeká dolepení výztužných trojúhelníků do oblouku křídla, podložek pro vzpěry atd. atd.
Ve stavu rozpracovanosti, v jakém se model nyní nachází má 29gramů, ale ono to ještě nabude (nástavba trupu, podvozek, haubna, potah.....).
kostra1.jpg
kostra1.jpg (137.9 KiB) Zobrazeno 6654 x
Až s tím pokročím - což zase bude asi za týden - tak zase něco písnu.

Zdraví Rosťa
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 14 říj 2012 19:47

Ahoj Rosťo, nevím, jestli jsem to nepřehlédl (prolétl jsem to jak vítr)...Jaký volíš pohon? Pokud guma/CO2 , tak OK.
Určitě budeš mít zkušenosti, ale pokud RC, udělej si funkční pružný podvozek+mechová kolečka. Budeš mít o pár starostí méně.
EDIT: vidím lože pro kolík, tak asi guma....Tak nic... :)
0

rpolednik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rpolednik » 14 říj 2012 20:43

Zdravím Datsune.

Bude to guma, protože mi to připadá jako klasický a asi královský pohon.
RCéčku bych se bránil, bude to asi stíhačka při té malé ploše křídla.
Až to dodělám a zalítám, tak se pustím do dvouplošníka, který mi učaroval:
Svenska_SK8.jpg
Svenska_SK8.jpg (226.2 KiB) Zobrazeno 6588 x
Zkusil bych to zpracovat tak, aby se to dalo vyrábět i jako stavebnice s předtištěnými balsovými díly....a aby byly k dispozici v této stavebnici i kvalitní trojrozměrné i explosivní výkresy. Ale vzhledem k mé pracovní vytíženosti to bude běh na dlouhou trať....

Rosťa
0

shark
Reakce: 9

Příspěvek od shark » 14 říj 2012 21:46

Skolfalken je pěknej, škoda, že byl jen jeden a ještě k tomu celej stříbrnej.
Ale zase vhodný éro pro místní paliče, protože originál skončil jako ohýnek o Valpuržině noci.
0

rpolednik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rpolednik » 14 říj 2012 22:36

jo - shořel....ale kdoví, který typ to je.
Tvar směrovky tomu neodpovídá.
408Sk8BrasaLEL.jpg
408Sk8BrasaLEL.jpg (81.43 KiB) Zobrazeno 6561 x
A k té barvě skutečného letadla: Já myslel, že je bílé...alespoň tady to tak vypadá:
408Sk8_5100_1929LL.jpg
408Sk8_5100_1929LL.jpg (71.39 KiB) Zobrazeno 6561 x
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 14 říj 2012 22:38

Jen stav!!!! Dvouplošníčky já rád ;)
0

shark
Reakce: 9

Příspěvek od shark » 15 říj 2012 07:38

No podle všech údajů to má být on, s pětiválcem. Ta SOP neodpovídá, to je fakt, ale pokud vím, v průběhu zkoušek byla vyměněna, původní fokkerovský typ se neosvědčil.
Barva je všude uváděna jako stříbrná(těžko asi půjde na čb fotce odlišit od bílé), což je škoda. Kdyby to éro bylo krásně švédsky žluťoučké s modrými, nebo nanejvýš černými korunkami, byla by to lahůdka.
0

Odpovědět