Armstrong Whitworth Armadillo 1/20
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Re: Armstrong Whitworth Armadillo 1/20
Díky za názor, Martine. Armadillo má při zmíněné prázdné hmotnosti 32,5 g hlavici 10,5 g (bez hlavice tedy váží 22 g). Poměřil jsem výkres s výkresem Dr.1 a oba trupy jsou
prakticky stejné. Shodná délka, umístění těžiště a zadního závěsu svazku. Těžiště u postaveného Armadilla mi bez svazku vychází do cca 25 %. Po dovážení cca 3 g by tedy těžiště mohlo vyjít i se zavěšeným svazkem ( váha hlavice pak bude jako u Tvého Dr.1) . Rozdíl v celkové váze obou modelů asi dělá hlavně podstatně větší rozpětí křídel Armadilla, vzpěry, dráty , křidélka , .......váha navíc je však v podstatě stále v těžišti. Dovážení jsi dával do náboje vrtule, nebo do hlavice?
prakticky stejné. Shodná délka, umístění těžiště a zadního závěsu svazku. Těžiště u postaveného Armadilla mi bez svazku vychází do cca 25 %. Po dovážení cca 3 g by tedy těžiště mohlo vyjít i se zavěšeným svazkem ( váha hlavice pak bude jako u Tvého Dr.1) . Rozdíl v celkové váze obou modelů asi dělá hlavně podstatně větší rozpětí křídel Armadilla, vzpěry, dráty , křidélka , .......váha navíc je však v podstatě stále v těžišti. Dovážení jsi dával do náboje vrtule, nebo do hlavice?
0
Aha, tak to zní slibněji. Armadilo asi taky má oproti DR1 věší plochu krídla, ne? Nebo to na mě tak působí. Můj DR1 (1/20)byl navíc jen o něco větší ořech - ořechovou velikost narušovala křidélka, takže bych to váhově neviděl zase tak špatně.
DR1 jsem dovážil do motorového prostoru olovem. Vrtule má duralový střed, na něj nalepené vrtulové listy. U dvacetinek nevím, ale ořechy a pistacia dovažuji závažím na vrtuli (vrtám díry do náboje vrtule a vkládám olovo), ale jedná se o malé váhové přírůstky. M.
DR1 jsem dovážil do motorového prostoru olovem. Vrtule má duralový střed, na něj nalepené vrtulové listy. U dvacetinek nevím, ale ořechy a pistacia dovažuji závažím na vrtuli (vrtám díry do náboje vrtule a vkládám olovo), ale jedná se o malé váhové přírůstky. M.
0
Přesně tak. Armadillo má plochu 5,22 dm2, Dr.1 jen 3,30 dm2. Plošné zatížení je teda téměř stejné, u Armadilla možná trochu menší. Dám teda 3 g olova do náboje vrtule, když to nebude stačit, půjde další do motoru.
0
-
Antonín Alfery
- Reakce: 58
Když jsem měl Dr.I, byl celý vrtulový náboj odlit/vybroušen z olova a vypouzdřen trubičkami pro listy, čela byla překližková. Vrtule zůstala "lehká" z hlediska setrvačného momentu (hmotnost je soustředěna u osy otáčení), ale dá se dost ušetřit na celkové hmotnosti. U takto extrémně krátkých čumáků to význam má. Jinak opravdu hezká "příšerka" 
0
Děkuju Vám, pane Alfery. Jsem velmi rád, že jste se k tématu zátěže ve vrtulovém náboji také ozval.
0
Největší uspora hmotnosti se v tvém případě dala udělat už v kostře.U takové velikosti bych předpokládal kostru tak do 10g,vzhledem k tomu že není stříkaný bych bez svazku a dovážení předpokládal max do 20g,olovo a guma do 10g.Tak letovka do 30g.Ale dá se udělat tak kolem 25g. Hugo už natuk a i já předpokládám ,že konečná váha se ještě pravděpodobně zvedne nad těch 42g. Ale určitě držím palce při zalétání a těším se na další excelentní modely.
0
Ahoj Radku. Díky za pochvalu a ten váhovej rozbor - určitě se v budoucnu bude hodit. Je to tak, kostra vyšla sakra těžká a už se to pak moc nedalo zachránit. Holt po dlouhé přestávce asi moc velký sousto. Ty krátkonosé předlohy chtěj jiný přístup, tak snad to příště bude lepší.
0
Tomáši povedl se ti,čistě zpracovaný.Jenom ten bod 4 moc nedodržuj a maketař.
0
-
Robert Pajas
- Reakce: 37
Jo, supr! 42g by to mělo uvézt, ne?
Ještě poznámka k tomu olovu, měl sem to párkrát a bylo to dobrý, jen to musí bejt úplně přesný, jinak hází. - Doporučuju co nejvíce (min. 6g narvat do toho olov. náboje, když to bude vošklivý, vyrobit i maketovou vrtuli na výstavku), odhaduji nutnost dovážení, stejně jako Martin, asi na 10g. SILNĚ doporučuji: hřídel (háček) z nejméně 1,2 ky a z téhož drátu i kolíky na listy pořádně pryskyřicí prolitým potahem připevněné k listům. Navíc ten olověný váleček potáhnout papírem a provteřiňákovat, aby ti to udrželo úhel náběhu...
RP
Ještě poznámka k tomu olovu, měl sem to párkrát a bylo to dobrý, jen to musí bejt úplně přesný, jinak hází. - Doporučuju co nejvíce (min. 6g narvat do toho olov. náboje, když to bude vošklivý, vyrobit i maketovou vrtuli na výstavku), odhaduji nutnost dovážení, stejně jako Martin, asi na 10g. SILNĚ doporučuji: hřídel (háček) z nejméně 1,2 ky a z téhož drátu i kolíky na listy pořádně pryskyřicí prolitým potahem připevněné k listům. Navíc ten olověný váleček potáhnout papírem a provteřiňákovat, aby ti to udrželo úhel náběhu...
RP
0
Díky za názor, Roberte. Tak nějak to směřuje k tomu co píšeš...
Udělal jsem nový náboj se 3g olova, ten byl moc lehkej. Následoval teda další se 6g a vypadá slibně. Při nasazování třetího náboje jsem ukroutil bambusový kolík vrtulového listu (bambus ze zahradnických špejlí stjí za ho...). Udělám teda kolíčky listů z drátu. Jako zadní závěs svazku plánuju uhlíkovou trubičku, abych mohl gumu natáčet na stojanu, snad v tom není zase nějaký zádrhel....
Udělal jsem nový náboj se 3g olova, ten byl moc lehkej. Následoval teda další se 6g a vypadá slibně. Při nasazování třetího náboje jsem ukroutil bambusový kolík vrtulového listu (bambus ze zahradnických špejlí stjí za ho...). Udělám teda kolíčky listů z drátu. Jako zadní závěs svazku plánuju uhlíkovou trubičku, abych mohl gumu natáčet na stojanu, snad v tom není zase nějaký zádrhel....
- Přílohy
-
- IMG_6911.JPG (28.84 KiB) Zobrazeno 8516 x
0
Čau Jirko! Výroba v mé prototypové dílně se bohužel úplně zastavila. Pokračování asi až v zimě, teď na to nemám vůbec čas a vlastně ani myšlenky. Na Tvého Dr.1 jsem hodně zvědavej, tak ať se daří...
T.
T.
0