KP 01

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

ANSCR
Reakce: 10

Re: KP 01

Příspěvek od ANSCR » 27 črc 2013 15:55

Došlo palivo. 200 mAh váha 6,8 g, 350 mAh váha 9,2 g (bylo součástí dodávky KP01), 600 mAh váha 14,4 g. Váha ochranných futrálů 0,nic.
lipo.jpg
lipo.jpg (140.19 KiB) Zobrazeno 10463 x
0

ANSCR

Příspěvek od ANSCR » 06 srp 2013 16:59

Došel balíček z UK. SAMS Models dodávají vrtule pro KP o různých průměrech, jak v provedení tažném, tak tlačném.

Ke KP:
KP01 - váha 15,7 g
KP02 - váha 31,4 g
časovač/regulátor výkonu/ovládání přechodu z plného výkonu do zastavení (stejný pro KP01 + KP02) - váha 3,7 g
součástí zásilky jsou 2 vrtule, dříve byla i jedna lipolka

Doporučení:
KP01 je určena pro modely o rozpětí 20-28 palců (508-711 mm), váha do 125 g
KP02 je určena pro modely o rozpětí až 42 palců (1066 mm), váha do 270 g

Fokřík je zhruba v kupě, začnu vymýšlet zástavbu motoru. Než došel balíček, bavil jsem se s Corelem a mám nachystaný potisk na pilota Steinhausera (echt fliegende Zirkus ;) ) - viz Eduard.
No, hyn sa ukáže .... :D
Přílohy
DR1.jpg
DR1.jpg (185.06 KiB) Zobrazeno 9839 x
KP.jpg
KP.jpg (173.71 KiB) Zobrazeno 10289 x
0
Naposledy upravil(a) ANSCR dne 22 srp 2013 19:20, celkem upraveno 1 x.

ANSCR

Příspěvek od ANSCR » 22 srp 2013 12:26

Po několika desítkách motorových letů nabízím několikero zkušeností z provozu KP 01:

- pohonná jednotka je spolehlivá, předvídatelná a pohodová
- k létání není nutný další pomocník, uživatelské pohodlí při poletování je dáno počtem baterií na výměnu při létání a jednoduchostí/složitostí jejich výměny
- tvrzení o horní hranici letové hmotnosti, se kterou si KP 01 poradí, je přehnaně optimistické (alespoň při vrtulích a modelu, na kterém jsem to zkoušel)
- zatím jsem poletoval s vrtulemi 2 a 3 (na fotce počítáno zleva), vrtule 3 je dodávána s KP 01, vrtule 4 je dodávána s KP 02
- samotný model má za sebou přistání a sundavání z 20 m vysoké břízy (oprava potahu, náběžky), několikeré pochroumání podvozku a vyvrácená křídla z uložení (louka nad chatou je tvrdá jako mlat, posekaná tráva nedorostla - spíš to jsou ojedinělé trsy zbytků trávy na suché hlíně, semotamo šutr - když se podaří při dané letové váze "dobře" se trefit, je na lepení zaděláno)
Přílohy
vrtule.jpg
vrtule.jpg (167.06 KiB) Zobrazeno 9892 x
A2.jpg
A2.jpg (180.7 KiB) Zobrazeno 9892 x
A1.jpg
A1.jpg (195.19 KiB) Zobrazeno 9892 x
0

Antonín Alfery
Reakce: 58

Příspěvek od Antonín Alfery » 22 srp 2013 15:42

Na KP 01 používám u Vimyho také vrtuli č.3. Zkoušel jsem z nich udělat i maketovou čtyřlistou. Ale i se zúženými listy už to bylo moc a motor se tvářil, že by se mohl změnit na "spalovací"... Existuje i verze s vnějším kolem - tzn.větším převodem (kolem 6:1) - ta by mohla utáhnout i vrtuli č.4 a asi o něco těžší, ale pomalejší model. Co si vzpomínám, moc se mi tam nelíbilo, že díky změněnému smyslu otáčení motoru byly kartáčky naopak, než by měly být.
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 22 zář 2013 17:24

ANSCR píše:Po několika desítkách motorových letů nabízím několikero zkušeností z provozu KP 01:

- pohonná jednotka je spolehlivá, předvídatelná a pohodová
- k létání není nutný další pomocník, uživatelské pohodlí při poletování je dáno počtem baterií na výměnu při létání a jednoduchostí/složitostí jejich výměny
- tvrzení o horní hranici letové hmotnosti, se kterou si KP 01 poradí, je přehnaně optimistické (alespoň při vrtulích a modelu, na kterém jsem to zkoušel)
- zatím jsem poletoval s vrtulemi 2 a 3 (na fotce počítáno zleva), vrtule 3 je dodávána s KP 01, vrtule 4 je dodávána s KP 02
- samotný model má za sebou přistání a sundavání z 20 m vysoké břízy (oprava potahu, náběžky), několikeré pochroumání podvozku a vyvrácená křídla z uložení (louka nad chatou je tvrdá jako mlat, posekaná tráva nedorostla - spíš to jsou ojedinělé trsy zbytků trávy na suché hlíně, semotamo šutr - když se podaří při dané letové váze "dobře" se trefit, je na lepení zaděláno)
Troufal bych si odhadnout, že vrtule č. 1 by šla použít spíš na rychlý model, případně upravit (zúžit) listy. Ale opatrně s ní, motoru by se nemusela moc líbit.
Chtělo by to měřit odběr, přece jen nechceš mít spalovací verzi ;)
Napoprvé to nebude asi nejlepší, časem zjistíš, co jde vylepšit a jak. Nějaké výše popsané "úpravy" jsou nesmysl, naštěstí tady s jedním článkem napětí nezvýšíš. Jedině dvojnásobně a jen na jeden pokus :D
No a se špatnou vrtulí dosáhneš ještě daleko horších výsledků.
Řekl bych že vrtule č.2 má vyšší odběr, ale na rychlejší model by mohla být lepší než 3. Na Aeroncu ale spíš č.3.
Na Dr.I určitě spíš č.3, zkusil bych klidně i č. 4, ovšem za předpokladu, že je nastavovací - mám ji doma, jen si nejsem jistý, jestli ta tvoje není pevná. V případě že ne by mohla být pro Dr.I vhodnější. Pak by stoupání mělo být menší než na té "trojce".
Ale jak jsem psal - chce to měřit odběr, takové ladění od oka sice může být krátkodobě "lepší", ale nemusí se to líbit motoru a zvýšený odběr jej může odrovnat.
Na vrtuli č.5 zapomeň, ta je možná na tu KP-02.
Šestá má velké stoupání, tu bych odložil úplně, alespoň pro tuto pohonnou jednotku.
Bylo by fajn napsat průměry a stoupání. Sice je většinou mám, ale můžou to být jen velmi podobné vrtule s jinými parametry.
K těm lipolkám: Předpokládám, že hmotnosti, které jsi uváděl jsou pro jeden článek. Vycházím i z toho, že původní motor byl na tři NiCd 50mAh.
Jinak - gratuluju k úspěšnému létání, jak už jsem psal, není to tak snadné, jak to vypadá a různé řeči o tom, že s modelem kdykoliv naletíš maxe neber vážně.
Chce to mít optimálně doladěné vzhledem k modelu, výhodou KP-01 je komlexní a sladěná dodávka, ale montáží do nevhodného modelu to může být zklamání.
Můžeto utáhnout model o 120g, ale ne Camela (např). Spíš Stratona nebo podobné modely s větší plochou a malým čelním odporem. V tom případě je nemůžeš podezřívat, že nadsadili údaje.
Další věc je, že jako Dvacetinkář jsi možná zvyklý na razantní start ;) U sifonů a elekter to neplatí.
Na druhou stranu už jsi asi přišel na to "o čem to je", a už víš co to chce. "Slabší" výkon chce jiný přístup k věci, ale zalétáš si hlavně v klidnějších podmínkách.
0

ANSCR

Příspěvek od ANSCR » 29 říj 2013 10:37

Omlouvám se za pozdní reakci, měl jsem napilno a špejlkování, poletování a podobná alotria šla stranou. Děkuji za rady a doporučení, ale na Aeroncu je již asi nepoužiji, pustil jsem ji proti zdravému rozumu za větru a je na kusy, snad ani nestojí za opravu (spíš abych konečně dobastlil Dr.1). Ale ještě než jsem s ní flákl, tak jsem na ní udělal ještě další změny - ovládací jednotku jsem dal do futrálu vyrobeného z podložky na myš a přemístil z čumáku dále do trupu, co délka kablíku stačila. Důvod byl ten, že jsem odepsal jednu řídící jednotku (respektive začala žít vlastním životem), podle mne jí nedělala dobře některá "vydařená" přistání a asi i vibrace od motoru (původní uložení bylo něco jako volné uložení v krabiče z 0,8 mm překližky).

Ale přesto je pro mne elektrika fajn, v mých podmínkách je to bezpochyby pohodovější a jednodušší záležitost, než pohon gumou.

P.S.Uváděné hmotnosti jsou skutečně za 1 článek.
P.P.S. Já a dvacetinkář - ani ne na baterky (jakkoliv bych jím byl rád :) ), i když něco ulepím, tak to nezalétám ....
0

ANSCR

Příspěvek od ANSCR » 21 lis 2013 06:39

Ukázalo se, že dokončit Dr1 ze stavebnice jako maketu by znamenalo dost změn a práce, takže jsem to pojal jako další zkušebnu, tentokrát na chmelnici. Pokud to poletí, tak nějaké detaily doplním, aby to bylo podobnější předloze. Zástavba KP01 je obdobně jako v Aeronce, s možností zaměnit za KP02.

Standa
Přílohy
DR_3.jpg
DR_3.jpg (104.19 KiB) Zobrazeno 9371 x
DR_1.jpg
DR_1.jpg (95.8 KiB) Zobrazeno 9371 x
0

jirka64
Reakce: 0

Příspěvek od jirka64 » 21 lis 2013 14:58

Hm,pěknej Guillow's drajdekr.Poměrně často konverzovaný aeroplán na rc od Guillowsů.Ty jejich stavebnice jsou takové osobité.Někdo na ně nadává,ale mě se líbí.Snad právě pro tu jejich osobitou konstrukci,no prostě je to Guillow's.Postavený to máš ukázkově. ;)Dej tam barona!
0

Triplane
Reakce: 6

Příspěvek od Triplane » 21 lis 2013 16:06

No, zřejmě hlavním důvodem časté konverze na RC bude právě ta osobitá konstrukce a materiál stavebnice. Při téhle kombinaci vyjde verze na gumu po dovážení tak těžká, že ani nic jiného, než úprava na RC nezbývá. Jinak čistá práce a krásný odstín červené. Baron, jak vyšitej. ;)
0

lubos1056

Příspěvek od lubos1056 » 01 pro 2013 22:15

Zdravím pánové, jéžíšek mi nadělí krasavce od Dumas models Pitts Special.
Po asi dvacetileté pauze, kdy jsem se věnoval plastikovým modelům, se vracím k balze a papíru.
Pročetl jsem skoro celé toto fórum a objevil pro mně novinku - náhradu pohonu gumovým svazkem elektro pohonem s časovačem, což mně velice zaujalo a zatoužil jsem tímto pohonem svůj budoucí nový model opatřit.
Mohl by mi prosím někdo poradit, kde lze pohon KP 01 sehnat, případně s jeho sehnáním pomoci?
Děkuji
Přílohy
pitts-special-s-1-457mm.jpg
pitts-special-s-1-457mm.jpg (66.83 KiB) Zobrazeno 10110 x
0

jirka64

Příspěvek od jirka64 » 01 pro 2013 23:00

A co spíš zkusit toho pána , co nabízel něco podobného v Trnávce?
0

lubos1056

Příspěvek od lubos1056 » 01 pro 2013 23:10

Bohužel v trnávce jsem nebyl, jak jsem psal, vracím se k tomuto koníčku po hodně dlouhé době.
Pokud existuje nějaký dostupnější elektro pohon podobný KP 01, tak budu rád za jakoukoli radu a doporučení.
0

Odpovědět