Dnes v pátek 14.3. bylo nádherné počasí (o víkendu má přecházet studená fronta) takže to byla poslední příležitost k zalétání nových modelů. Jirka Doležel toto polétání domlouval již delší dobu předem. Přijeli jsme na Medlánky v 15 h, bylo 18°C a slabý jihozápadní vítr 3 m/s. Udělali jsme společnou fotku našich nových racerů a šlo se zalétávat. Do Mr. Smoothie jsem dal nový tenčí a delší svazek, je o něco lehčí, aby v kluzu model tolik nehoupal. První let skončil po půl zatáčce v trávě. Druhý let s mírně nakrouceným negativem na pravém křídle byl docela rychlý a přízemní. Teprve zvetěený negativ prospěl natolik, že výška byla kolem 25m a přechod do kluzu těsně nad zemí s mírným zhoupnutím - spokojenost, zalétáno.
Jirkův racer FIRECRACER je moc hezký, malý a docela lehký. Jirka po Trnávce zvětšil vzepětí do V a byl zvědavý jak se to projeví. Motorový let byl velmi rychlý a po jedné celé levé stoupavé zatáčce pak přešel do prava. Malá úprava SOP a nový let na větší otáčky, velká stoupavost ale příliš rychlé vytáčení (16 s) a strmý sestup s nárazem do auta - poničené listy vrtule. Bude to chtít vyměnit svazek - smyčku 3x1 za novou 2,5x1.
Následovaly tři lety s mým Bristolem, ten třetí již byl moc hezký, dýchla tam i termika. Pak Jirka odstartoval se svým Defiantem, fantazie na 50% otáček velká výška, levá, pravá zatáčka a let kolem minuty. Jirka pak natáčí svou P-30 SHARK. fantastický let, čekám kdy kopne deter, ale Jirka natáhl časovač na 3 minuty.
Po 150 sec. vidím, že model konečně klesl pod horizont vrcholku Medláneckého kopce, Jirka jej však nenašel, jdeme hledat spolu, mám přesný azimut, procházíme lesíkem, vystoupáme až na vrchol, ale P-30 jsme nenašli, asi nás někdo předběhl a odnesl si model domů.
Racery
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 39
-
Lubomir Koutny
Re: Racery
Vlastíku,
opravdu škoda, možná bychom tu P-30 našli, pokud by jsi za ní utíkal zároveň s Jirkou, já jsem zůstal u odemčeného auta a hlídal přesný azimut. Po nějaké té hodině hledání se náhle objevil Adam Jakeš a táké nám pomáhal, ale to již asi byla Jirkova P-30 dávno ukradená. Jinak na zalétávání to bylo opravdu dobré počasí.
Možná, že ve čtvrtek bylo ještě lepší, ale to je Jirka dlouho v práci. 22.3. se létá Přebor JMK mládeže a my z kroužku asi v pátek odpoledne zase půjdeme zalétávat, tak se na Medlánkách můžeme potkat.
opravdu škoda, možná bychom tu P-30 našli, pokud by jsi za ní utíkal zároveň s Jirkou, já jsem zůstal u odemčeného auta a hlídal přesný azimut. Po nějaké té hodině hledání se náhle objevil Adam Jakeš a táké nám pomáhal, ale to již asi byla Jirkova P-30 dávno ukradená. Jinak na zalétávání to bylo opravdu dobré počasí.
Možná, že ve čtvrtek bylo ještě lepší, ale to je Jirka dlouho v práci. 22.3. se létá Přebor JMK mládeže a my z kroužku asi v pátek odpoledne zase půjdeme zalétávat, tak se na Medlánkách můžeme potkat.
0
-
Lubomir Koutny
Re: Racery
Pokračování v zalétávání bylo včera v úterní podvečer. Před šestou bylo ještě docela teplo, asi 15°C, slabý severní vítr 1-3 m/s. Jirka měl ve svém raceru FIRECRACER nový delší a tenčí svazek. Teoreticky měla malá dvacetinka méně divočet, let by měl být pomalejší a mnohem delší. Praxe ukázala, že při menší rychlosti je malý racer již v podkritické oblasti a ztrácí stabilitu. Pokud měla guma potřebný moment tak model letěl hezky stabilně. Po vytočení poloviny otáček však moment poklesl natolik, že malý racer začal být zcela nestabilní. Nezbylo, než se vrátit ke kratší smyčce 3/1 mm, pak celý, kratší motorový let byl zcela stabilní, velká výška, avšak klouzavý let opět ve strmé spirále až do země. Asi to bude chtít delší zvazek, racer je zatím těžký na předek, ale i tak lze sotva dosáhnout časů přes 30 s (pokud se však podaří naladit slušný klouzavý let, pak by výkony mohly být mnohem lepší, takže je stále co zkoušet).
Pak si Jirka vylepšil náladu spolehlivým malým old-timerem. Celoprkénkový Trampík mu létá opravdu parádně. Větřík hodně zeslábl a tak jsem letěl s Mr. Smoothie. Nad žehličkou naformovaný negativ na pravém křídle zafungoval výborně a let na 1600 otáček byl výborný, hodně jsem se proběhl a trochu zazávodil s loveckým psem, který po dvacetince šel jako po ulovené kachně. Naštěstí po okřiknutí se čokl zastavil a neaportoval...
Na závěr byly ještě dva lety s Bristolem M1C, ten první málem skončil prásknutím na tvrdou cestu (asi špatně zasunutá hlavice a tím i vyosení vektoru tahu vrtule), možná i chybné hození na vítr, zkrátka ten kosý přemet dvacetinka vybrala půl metru nad zemí ! Při druhém letu jsem vše řádně kontroloval a mírně natlačil VOP, vítr již téměř nefoukal a let byl moc hezký i když poměrně v menší výšce.
Již před sedmou jsme spokojeni odjížděli domů, ano takové pohodové podvečerní polétání má cosi do sebe....
Pak si Jirka vylepšil náladu spolehlivým malým old-timerem. Celoprkénkový Trampík mu létá opravdu parádně. Větřík hodně zeslábl a tak jsem letěl s Mr. Smoothie. Nad žehličkou naformovaný negativ na pravém křídle zafungoval výborně a let na 1600 otáček byl výborný, hodně jsem se proběhl a trochu zazávodil s loveckým psem, který po dvacetince šel jako po ulovené kachně. Naštěstí po okřiknutí se čokl zastavil a neaportoval...
Na závěr byly ještě dva lety s Bristolem M1C, ten první málem skončil prásknutím na tvrdou cestu (asi špatně zasunutá hlavice a tím i vyosení vektoru tahu vrtule), možná i chybné hození na vítr, zkrátka ten kosý přemet dvacetinka vybrala půl metru nad zemí ! Při druhém letu jsem vše řádně kontroloval a mírně natlačil VOP, vítr již téměř nefoukal a let byl moc hezký i když poměrně v menší výšce.
Již před sedmou jsme spokojeni odjížděli domů, ano takové pohodové podvečerní polétání má cosi do sebe....
- Přílohy
-
- m1c.jpg (33.87 KiB) Zobrazeno 4055 x
0