OV-10 Bronco

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Honza Drážek
Reakce: 0

Re: OV-10 Bronco

Příspěvek od Honza Drážek » 24 čer 2011 17:29

Ahoj Tazi, děkuju ti, taky jsem měl včera opravdu radost!

Fotky mi nevadí, naopak, inspirace není nikdy dost. Konkrétně Liberatora jsem taky zvažoval, ale zatím to je velká porce, vlastně jsem zvažoval a ve frontě je spoustu bláznovin, které nikdo asi moc nechce stavět :)
Musí to být paráda něco takového vytvořit, tolik motorů a když to funguje a letí, to pak má asi majitel radost, já včera skákal po poli kvůli dvěma.... :lol:

Video samozřejmě dodám, je škoda, že se na fóru ukazují krásné výtvory a fotky a popis pak končí před potahem a závěr se nedozvíme....dodělal to? letí ? neletí? Chci jít tou druhou cestou, aby se měl každý, koho to zajímá, možnost podívat se na strasti a radosti alespoň na vííídeu :D
0
Naposledy upravil(a) Honza Drážek dne 25 čer 2011 07:25, celkem upraveno 1 x.

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 24 čer 2011 19:22

Robert Pajas píše: ..............Zatím dle fotografií nevidím nějaké zásadní odlišnosti plánku od skutečnosti - tak se ptám, proč by to nemohla být maketa?
Trojpohled je hodně bodovaný, to ano, ale přesnost zbarvení, marking, realizmus povrchu mohou model hodit hravě do hry, ikdyby na trojpohledu ztratil.........
Já ano, ale není to až tak podstatné. ;)
Nechci být "ten zlý", který hledá chyby.
No a je to v podstatě pokus.
Ale když už, tak proč ne maketa? ;) Jen si myslím, že by mohla být škoda, když zjistí, že to dobře létá, že s tím v podstatě bude ztrácet za statiku na každé soutěži.
Na Openscale a podobných akcí si mimo jiné cením toho, že většina soutěžících si navzájem fandí, pomáhá a navzájem se někteří zdravě snaží trumfnout novými modely. Alespoň dříve tomu tak bylo. Když dnes vidím třeba žáky a juniory na některých lokálních akcích, jak pokřikují na soupeřův model "Spadni!", je mi z toho smutno, někdy jim to vytýkám, ale nedělám si iluze. Takže i když to tak vypadá, nejsem proti, rozhodně nechci šťourat ;) a jsem rád, že jsou stále nějací (i noví!) nadšenci pro tak okrajovou kategorii...
Datsunovi fandím ;) , jsem rád, že mu to létá (jak to tak vypadá) a doufám, že i další lety budou OK. Proč to nelétalo předchozím majitelům (mám na mysli gumu), netuším, jen vím, že H.Pernica to tehdy rozbil o kolík v zemi. Snad nám to Felda prozradí ;)
Moje Bronco mělo díky pohonu zcela jiné problémy než koncepce modelu. A myslím, že ani bodovači ho nějak příliš neměli rádi (ale to si občas myslí každý, že? :D :D ).
Datsunovo video jsem viděl jako první a myslím, že levá zatáčka je OK, dostatečně velká, rovně by to ani létat nemělo ;)
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 24 čer 2011 19:40

Steve, tak to jsem poctěn a díky za důvěru prokazovanou od začátku, jsi pro mě vlastně takový imaginární internetový platonický "BRONCO GURU " :lol:
Jestli máš nějaké fotky svého Bronca na sifon z té doby,naskenuj a klidně se pochlub... Dva sifony Modela, to muselo být dobrodružství... :D

Pozorný hledač si jistě všiml, že jsem vyměkl a odchýlil se od plánu u křídla. Poslední žebra jsem si více odsadil, čímž jsem dosáhl větší plochy o 2,5cm na každé straně. Rozpětí je tak rovných 50cm.
Co se zatáčky týká, nic jsem nenastavoval, vše jsem se snažil mít v nule, motory cca 3-4 stupně dolů. Zatáčka vyplynula sama, asi kvůli krouťáku. Ladit budu ještě pomocí negativu, případně dovažováním pravého křídla. Rozhodující budou vysoké otáčky, jak moc se model bude chtít převracet do levého náklonu .
Pokud ne, je vyhráno a teoreticky budu jen přidávat točky.....jak říkám, uvidíme... ;)
0

Steve

Příspěvek od Steve » 24 čer 2011 20:41

Bronco vzniklo před patnácti lety....Klasický foťák sice něco vyfotil, ale nikdy jsem netušil co, až do vyvolání....
Ale Bronco má své místo na skříni, pod opravdu slušnou vrstvou prachu :D , občas ho setřu, ale ne každý den. Stejně se ale chystám ho vyfotit a tak se může stát, že to bude dřív než si myslím. ;)
Ještě bych mohl vyfotit třetí kus, ale je rozložený a schovaný, druhý šel do Práglu, (bohužel i s kopytem na kabinu, aniž bych si udělal pro ten svůj třetí kus :?) ; "velké" ještě není hotové, stejně jako malé. Takže suma sumárum (zatím) 5 ks, ale nedokončených, jak už to bývá.... :oops:
Rozpumpován zdejším vláknem jsem vyhrabal lipové kopyto na kabinu a zkoušel vyrobit použitelný kus, ale....nějak se nedaří. Z PETky to nestačí, nejde stáhnout celá plocha a z fólie taky ne, trhá se na bocích. Dal jsem to klukům z modelářské firmy, tak uvidíme, jestli to půjde. Třeba přijde na svět No.6 :lol:
jsi pro mě vlastně takový imaginární internetový platonický "BRONCO GURU "
Nooooo, tak to jsem se zasmál! :lol:
Ale je fakt, že je to "můj miláček" ;)
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 26 čer 2011 12:13

Dnes jsem dokončil Bronco, už s ním asi nic dělat nebudu, snad jen létat :)
Nabarvil a přilepil jsem přechody z gondol do směrovek, dodělal jsem pár znaků a nápisů, vše v Corelu + tiskárna na potahový papír (modelspan či něco podobného). Trochu jsem si naběhl, protože jsem si neuvědomil, že mi při přilakovávání na již nastříkaný model bude lak poškozovat barvu, kterou napadá. Nakonec to tak nějak dopadlo a model vypadá, jak kdyby létal 100 let, takové je to vše vybledlé, je to tím tmavým podkladem. Trochu mě mrzí ty znaky na gondolách, že jsem je nerozstříhal, ale nalepil jako celý pruh. Bál jsem se ale toho rozmazávání barvy a taky se projevila lenost.... V reálu to ale tak nezáří.
Musím se pro příští takové situace naučit dělat obtisky.

Konečné fotky:
Přílohy
hotovo1.JPG
hotovo1.JPG (218.59 KiB) Zobrazeno 7266 x
hotovo2.JPG
hotovo2.JPG (216.44 KiB) Zobrazeno 7266 x
hotovo3.JPG
hotovo3.JPG (240.08 KiB) Zobrazeno 7266 x
0
Naposledy upravil(a) Honza Drážek dne 26 čer 2011 12:19, celkem upraveno 2 x.

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 26 čer 2011 12:14

...
Přílohy
hotovo4.JPG
hotovo4.JPG (237.35 KiB) Zobrazeno 7266 x
hotovo5.JPG
hotovo5.JPG (224.46 KiB) Zobrazeno 7266 x
hotovo6.JPG
hotovo6.JPG (227.25 KiB) Zobrazeno 7266 x
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 27 čer 2011 20:11

Dnes jsem to tedy zkusil natočit....

...prodloužil svazky, namazal, nabil aku šroubovák :mrgreen: a vyrazil. Nepřestalo úplně foukat, ale už to nebylo jak přes den...

Důležitý závěr dnes je, že to na motory nedělá neplechu. Je potřeba vyřešit kluz, protože vrtule bez volnoběhu pravděpodobně brzdí, tak éro rychle vytrácí výšku. Asi by to taky chtělo lehce dovážit vzadu, což jsem ještě nezkusil.
Udělal jsem čtyři víceméně podobné lety bezprostředně za sebou, u posledního už byla znát únava gumy, tak jsem spokojen odjel domů.

Lety jsou cca na 800-1000 otáček, je to odhad. Až budu mít ruční natáčedlo, budou výkony asi ještě o něco lepší a lépe se mi budou měřit hodnoty...třeba se k té minutě dostanu :lol:

Můžu tedy tvrdit, že to létá? :roll: :oops:

první
http://www.youtube.com/watch?v=Hh627AGDb-c

druhý
http://www.youtube.com/watch?v=E1Z_Z9yV_3o
Přílohy
na poli....JPG
moje vybavení
na poli....JPG (248.04 KiB) Zobrazeno 7742 x
0

Steve

Příspěvek od Steve » 27 čer 2011 20:21

Můžeš to zkusit trošku dovážit vzadu, ale pak potlač motory.
Spíš bych je ale nejdřív zkusil polačit bez toho dovážení.
Jaký to má kluz s málo otáčkami a s úplně vytočenými?
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 27 čer 2011 20:29

...když se ještě točí na minimální otáčky, tak je to klidný horizont,
jakmile se přestanou točit, trochu se to zbrzdí a jde dolu...vidím to na volnoběh a lehounce závaží dozadu...

až pak bych zkusil potlačit motory... startoval jsem rovně vzhůru s větrem z boku až v zádech a nijak dramaticky se to po usazení do zatáčky nevzpínalo...
0

Steve

Příspěvek od Steve » 27 čer 2011 21:02

Mě se právě zdálo, že to visí na vrtulích a veškeré stoupání je jen na svazcích, vztlak se někde fláká.... :)
Zkusil bych mírně podložit nahoře hlavice a event. mírně natáhnout výškovku.
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 27 čer 2011 21:08

Určitě to v budoucnu zkusím, díky za tip. Je to fakt možné, že to bude nakonec motorová cihla :lol:
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 05 črc 2011 21:36

Naposledy si dovolím hodit sem video, dovážil jsem lehce vzadu a ještě sklopil hlavice dolů, jak psal Steve.
Let na videu je na 1000 otáček. Vše v pohodě, ale kluzák to fakt není a asi nebude. Asi je to malou plochou křídla, vahou, či já nevím, čím ještě, éro bez motorů poměrně intenzivně ztrácí výšku...

Účel to ale myslím splnilo, je to nevšední fungující polétadlo pro zpestření (i když původní účel byl do haly, což asi nevyjde :( ), ale bez nároku na velké výkony.
Možná je výsledkem to, co zmiňoval Felda, jako že Bronca nelétala a takto se to projevuje...

Na téma Bronco je to vše :D

omlouvám horší kvalitu, točila přítelkyně
http://www.youtube.com/watch?v=HgQwGOkpG0w

EDIT 16.10.2011
V hale Říčany :
http://www.youtube.com/watch?v=-oa7yOOC6cM
http://www.youtube.com/watch?v=9PuxsRsRSXU
0
Naposledy upravil(a) Honza Drážek dne 17 říj 2011 19:40, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět