Bernard H.V. 220 jako dvacetinka

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

discobolos
Reakce: 15

Re: Bernard H.V. 220 jako dvacetinka

Příspěvek od discobolos » 28 pro 2011 21:30

Vidím, že i přes hodněleté zkušenosti se stavbou minimaket, máš Luboši stále co objevovat :roll: .
Já objevuju problémy tam, kde ty už se cítíš být "pevný v kramflecích".
Nicméně musím potvrdit, krásná práce.
Hodláš s tím soutěžit "jen" ve Schneiderově poháru, nebo i mezi "běžnými" dvacetinkami?
Tak trochu jsem koketoval s myšlenkou postavit taky nějakého plovákového krasavce, ale asi nebudu tříštit síly. Dokončím Tabloida-oříška a budu doufat, že nebude moc foukat (asi naivně).
D
0

Lubomir Koutny
Reakce: 38

Příspěvek od Lubomir Koutny » 28 pro 2011 22:12

Původní myšlenka je, že to bude na OPENSCALE 2012 jen pro Schneiderův pohár, možná to dám i na statiku mimo soutěž. Bude-li na některé další soutěži optimální počasí, pak nevylučuji, že to zkusím i do normální soutěže i když vlastně mám doma 5 nových dvacetinek, které ještě na soutěži nelétaly...
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 29 pro 2011 09:19

Pavel to s porovnáním rychlostních hydroplánů Bernard provedl naprosto systémově. Jen bych k tomu dodal, že není ani tak důležité jaký průměr vrtule měl originál, jako spíše to, zda se u dvacetinky mezi plováky vejde vrtule o průměru 35% z rozpětí křídla. Druhá moje připomínka je, že Pavel vycházel při porovnání velikosti VOP z podkladů, které on má, podle mých podkladů je VOP na HV 120 o dost větší než u HV 220.
Letouny Bernard měly výborné hydrodynamické vlastnosti a starty z vody, včetně manévrů na vodě, které jim nedělaly problémy, za to si však u dvacetinky nic nekoupíte, naopak se mi asi právem zdá, že tyto letouny mají relativně velké plováky, což je zdroj odporu a především váhy. Ano, u mého HV 220 tvoří váha plováků a vzpěr 15 g z celkové prázdné váhy 35 g, tedy drak bez plováků a vzpěr je extrémě lehký, pouhých 20 g.
Takže, pokud si vyberete takový Supermarine S.4, pak tam jsou oproti Bernardům plováky opravdu miniaturní, tento typ má dost plochy, dlouhý trup, žádné drátěné výztuhy, je snadné jej stříkat a dopnit pár malými obtisky. Vyjde vám velice lehký a pokud mu uděláte pořádnou VOP (oproti oroginálu doporučuji zvětšit rozměry o 40%), pak vám bude nádherně létat, ten můj uměl navečer bez termiky 70 s, a termiku za poledne lovil natolik úspěšně, že při předvádění pro bafuňáře FAI z Nového Zélandu byly všechny tři lety přes dvě minuty a ten z toho byl zcela na větvi ! Zájemci nemusí nic vymýšlet, výkres dvacetinky S.4 mám. Myslím, že podobně výkonný by mohl být i S.5, ale rozhodně ne horší FIAT C. 29, Macchi M. 67, M. 39, Short Crusader, Gloster VI, nebo výborný Kirkham-Williams Mercury, to všechno jsou moderní jednoplošníky z posledních ročníků Schneiderova poháru.
Ovšem nejsnáze se k úspěchu dopracuje ten, kdo neriskuje a postaví si jednoduchý hranatý jednoplošník z pionýrských let prvních ročníků, takový Morane Garros vám vyjde lehoučký, má malé plováky a nádherně létá (můj peanut v Pardubicích měl lety přes 70 sec a to nepřistál na plochu, ale na sedačky ve výšce přes 5 m. Borela 1913 již znáte, ale jeho předchůdce Borel 1912 je stejně vhodný, Petr Mikulášek o tom přesvědčil vítězstvím hned v prvním ročníku. Na svého stavitele stále ještě čeká vynikající Blériot XXI hydro, nebo Voisin Canard. Máte-li převodovku do rychla, pak vynikajícím typem bude Nieuport...
A pak jsou zde dvojplošníky, mezi nimi nejvíce obdivovatelů má jistě Sopwith Tabloid postavený ve třech různých měřítcích Dušanem Sedlárem ( M 1/20, Peanut, Pistachio), nádherný je Sopwith RAINBOW, moc hezké je AVRO 539 a zajímavý FAIREY IIIA, Nieuporta 29C bych bral s tím středně velkým rozpětím (ta poslední verze je příliš ořezaná), pokud někdo postaví NW-2 a tento nebude těžký, tak je to potenciální vítěz....
Přílohy
Maitz Borel.JPG
Maitz Borel.JPG (48.94 KiB) Zobrazeno 6610 x
0

Honza Drážek
Reakce: 0

Příspěvek od Honza Drážek » 29 pro 2011 14:50

Parádní předloha, krásný model - to bude příští rok nových modelů ! Aby nám ještě vyšlo zdraví a počasí !

Jinak, jsem rád, že jsem se s tou hmotností plováků a jejich systémem a ukotvení nepotýkal sám. Mě to u Swordfishe udělalo taky nálož, odhadem 16g-18g kompletní a nastříkané, jen jejich kostra a vzpěry měly cca 14g, i když jsou velké, snažil jsem se šetřit....a stejně mám pocit, že jedna rána a hotovo.
Zdá se, že to Swordfish neměl až tak robustní a na modelu mě to děsí...
Až praxe ukáže....
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 29 pro 2011 17:24

První lety je třeba dělat opatrně, především doporučuji najít si vysokou měkkou trávu a za bezvětří to nejdříve opatrně zaklouzat. Vůbec nespěchat !
Dokonce mohu doporučit dělat to postupně. Nechci strašit, ale často je třeba po osazení svazkem ještě dovažovat plastelinou na špicích plováků, takže éro dále ztěžkne a urychlí se, čímž se riziko poškození při tvrdším přistání zvyšuje.
Proto zaklouzání a zjištění optimální polohy těžiště je dobré udělat bez svazku, pak i dovažování na špičkách plováků bude menší, nebo žádné a letová váha bude o 25% nižší, a o 35% bude nižší energie při přistání (tedy i ta deformační). Teprve až model perfektně klouže tak víš, kde je správná poloha těžiště, tu si poznač (ono to bude trochu více v zadu, než kdyby tam byla kola místo plováků).
No a nyní přišel okamžik pravdy, podle prázdné váhy, průměru vrtule a jejího stoupání musíš volit průřez gumy. Možná že plácnu, ale pokud ten tvůj Swordfish váží prázdný 50 g, pak bych počítal při vrtuli (upravená Igra 240) se svazkem ze šesti nití 3x1 o délce 500 mm do kterého lze točit maximálně 1000 otáček. Svazek musí být rovnoměrně rozložený mezi závěsy a pak opatrně posouvám těžiště pomocí plasteliny přidávané na špičku plováků.
Počkám až bude úplné bezvětří a nejprve znovu zkusím klouzavý let, ono to bude rychlejší a možná i choulostivější, opatrně doladím plastelinou. A pak již začnu s motorovým letem, tedy napřed jen s prodlouženým klouzavým letem asi na 50 otáček a sleduji za při tom model moc nezhoupne, pakliže ano, musím ještě trošku dovážit. Teprve pak se osmělím a natočím asi 300 otáček to však bych měl stát uprostřed travnaté plochy a na každou stranu alespoň 100 m bez překážek nebo tvrdého povrchu. Model by již měl letět v levých kruzích vodorovně, nebo i mírně stoupat. Opravy pak provádím vyosováním vrtule podložkami mezi hlavici a čelní přepážku. Teprve až je vše v pořádku, tak natočím 600 a znovu dolaďuji. Pokud má model tendenci dělat kosý přemet (v první polovině zatáčky prudce stoupat a v druhé klesat, tak má malý negativ na vnějším křídle - létáš li v levo, pak zvětšit negativ na pravém křídle a začít odzačátku i se zaklouzáním). Před soutěží musím vědět, jak se model chová na maximální otáčky, které tam chci točit. Nedoporučuji riskovat více jak 80% z maxima, což by v tomto případě bylo 800 otáček.
Zde již také zjistím dobu letu, výšku a schopnost klouzavého letu.
Zkusím hádat z křišťálové koule, na 800 otáček nebude motor delší než nějakých 35-40 s. Dosažená výška asi nepřesáhne 35m, ale spíše to bude 25 a z této výšky to naklouže 15-20 s. Takže celkový letový čas bez termiky by měl být 50 - 60 s. Protože se však jedná o poměrně velké éro, tak lze využít termiky a tento čas pořádně vylepšit.
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 29 pro 2011 17:42

Pane Koutný, a co si myslíte o tom, když ten plovákový Swordfish při 50 cm rozpětí bude mít letovku , dejme tomu 65g, ale nedám tam více, jak "150" vrtuli ?
( plánuji vyrobit třílistou z Igra vrtulí, abych se vyhnul snížení účinnosti jejím chybným vyrobením, dle rady od Feldy). Větší se mi prostě kvůli těm kajakům nevejde :D , nejde mi ale až tolik o sekundy jako o seřízení a potenci vůbec letět....
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 29 pro 2011 18:06

Já jsem při své úvaze vycházel,z toho, že se jedná o dvacetinku, tedy o rozpětí cca 630 mm. Z toho úvaha o vrtuli,váze, svazku, motoru i kluzu.
Letová 65g při rozpětí 500 mm , to je již zcela jiné kafe, inu žádná dvacetinka, ale přesná maketa do haly, kde potřebuješ letět 25 s po startu ze země. Máš štěstí, ony ty plovákové swordfishe startovaly občas i z katapultů. Udělej si takový i pro soutěžní létání, jinak těch 25 spo startu z vozíku sotva uletíš!
Zapomeň na třílistou vrtuli zplácanou ze dvou iger 150, to bys měl éro akorát na televizor !! Pokud to budeš bastlit z iger, tak to musí být 200 zredukované na 190 mm (pokud se to vejde mezi plováky). Možná, že ti budou stačit svazek 4 nitě gumy 3x1, ale spíš to bude chtít 5 nití, nebo lépe 4 nitě nové gumy SS 07/2012 o váze 4 g/m. Škoda, že jsi to od počátku nestavěl jako dvacetinku, ten nárůst váhy by nebyl ani tak velký jako nárůst plochy a mělo by to lepši Re.
0
Naposledy upravil(a) Lubomir Koutny dne 30 pro 2011 08:58, celkem upraveno 1 x.

Robert Pajas
Reakce: 37

"kde na nějakém tom gramu nesejde"

Příspěvek od Robert Pajas » 29 pro 2011 23:25

Musím se jako obdivovatel F4D ozvat:
1) povinných je 15 s, nikoliv 25 s
2) halové makety se neházejí ve větru do stoupáků jako dvacetinky. Potřebují být opravdu velmi lehké, neboť se věc nedá zachránit raketovým startem do výšky. Vaše představa, pane Koutný, kterou opakujete poslední dobou, že málo sekund znamená velkou váhovou toleranci je ZCELA MYLNÁ. Pokud někomu vychází halový model těžký, pak bude opravdu velmi těžké předvést slušně bodovaný let.
3) k tomu katapultu by bylo vhodné s sebou donést i celou maketovou palubu bitevní lodi s jeřábem, to by asi na bodovače platilo! :-) :lol: :shock: :o
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 30 pro 2011 09:06

Ano Roberte, těch 15 s je snad reálných (mně poněkud pomýlily ty lety v soutěži na Kladně, kde byla snaha dostat se přes 20 s). To, že přesné makety v hale nelze vrhat do stoupáků je mi jasné i při mé, možná již pokročilé skleróze, kterou já sám jaksi neregistruji...
Celá historie letectví je zápasem o co možná minimální hmotnost při dostatečné pevnosti. U minimaket je to podobné. Možná, že se opravdu mýlím, ale nemohu se ubránit dojmu, že třeba britské přesné makety, se kterými ti hoši létali na Interscale v Prostějově a pak na Drncovi na Medlánkách byly těžší než naše dvacetinky stejných roměrů, což bylo také příčinou jejich nižších letových výkonů....
Pokud jde o ten katapult, pak by snad měla zcela stačit stylizovaná maketa oné lafety na které byl letoun katapultován. Ovšem, pokud chci kamaráda otrávit, tak budu požadovat celou bitevní loď i s jeřábem....
0

Robert Pajas
Reakce: 37

Příspěvek od Robert Pajas » 31 pro 2011 00:23

Pane Koutný, jen se zastávám halových maket jako náročné disciplíny, kam není možné strkat modely, které venku nemají šanci, tak to prostě není - a zrovna Honza se mými vtípky asi nenechá otrávit, neboť de kupředu i přes milióny rad, které by vzali chuť do stavby třeba mně, neurotikovi (eště že v dobách, kdy jsem pátral a hledal, neexistovalo fórum). Honza má skvěle - možná v čechách dnes nejlépe - létající maketu F4D (ikdyž trochu zjednodušenou) Saimana 200 a ví, co dělá. Každopádně musím připomenout, že dle pravidel je maximální přípustné plošné zatížení modelu 15 g/dm2.
Co Honzo, dáš ten jeřáb? :-)
Mimochodem sem se svým téměř dokončeným Flycatcherem dopadl váhově mnohem hůř než Ty se Swordfishem...
0

Pavel Stráník
Reakce: 42

Příspěvek od Pavel Stráník » 31 pro 2011 11:33

Robert Pajas píše:..... Mimochodem sem se svým téměř dokončeným Flycatcherem dopadl váhově mnohem hůř než Ty se Swordfishem...
Tak to máš blbý, navenek to nebude, ale do haly dobrý :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
0

Honza Drážek

Příspěvek od Honza Drážek » 31 pro 2011 13:48

Robert Pajas píše: ...a zrovna Honza se mými vtípky asi nenechá otrávit, neboť de kupředu i přes milióny rad, které by vzali chuť do stavby třeba mně, neurotikovi (eště že v dobách, kdy jsem pátral a hledal, neexistovalo fórum)

Taky nechám, Roberte, taky ;)
Robert Pajas píše: Honza má skvěle - možná v čechách dnes nejlépe - létající maketu F4D (ikdyž trochu zjednodušenou) Saimana 200 a ví, co dělá.

Trochu silná slova, ne? :roll:
Robert Pajas píše: Co Honzo, dáš ten jeřáb? :-)
:lol: nedám, na to nemám, techniku jsem nikdy nedělal... :lol:
Robert Pajas píše: Mimochodem sem se svým téměř dokončeným Flycatcherem dopadl váhově mnohem hůř než Ty se Swordfishem...
No , já ještě nedopadl, tak ještě nemusíš smutnit. Ale až to bude, tak to uslyšíte až v Praze, jak to žuchne. Jako když v lomu střílí kámen :D
Snad v lednu budem vědět.
0

Odpovědět