Příspěvek
od Lubomir Koutny » 29 pro 2011 09:19
Pavel to s porovnáním rychlostních hydroplánů Bernard provedl naprosto systémově. Jen bych k tomu dodal, že není ani tak důležité jaký průměr vrtule měl originál, jako spíše to, zda se u dvacetinky mezi plováky vejde vrtule o průměru 35% z rozpětí křídla. Druhá moje připomínka je, že Pavel vycházel při porovnání velikosti VOP z podkladů, které on má, podle mých podkladů je VOP na HV 120 o dost větší než u HV 220.
Letouny Bernard měly výborné hydrodynamické vlastnosti a starty z vody, včetně manévrů na vodě, které jim nedělaly problémy, za to si však u dvacetinky nic nekoupíte, naopak se mi asi právem zdá, že tyto letouny mají relativně velké plováky, což je zdroj odporu a především váhy. Ano, u mého HV 220 tvoří váha plováků a vzpěr 15 g z celkové prázdné váhy 35 g, tedy drak bez plováků a vzpěr je extrémě lehký, pouhých 20 g.
Takže, pokud si vyberete takový Supermarine S.4, pak tam jsou oproti Bernardům plováky opravdu miniaturní, tento typ má dost plochy, dlouhý trup, žádné drátěné výztuhy, je snadné jej stříkat a dopnit pár malými obtisky. Vyjde vám velice lehký a pokud mu uděláte pořádnou VOP (oproti oroginálu doporučuji zvětšit rozměry o 40%), pak vám bude nádherně létat, ten můj uměl navečer bez termiky 70 s, a termiku za poledne lovil natolik úspěšně, že při předvádění pro bafuňáře FAI z Nového Zélandu byly všechny tři lety přes dvě minuty a ten z toho byl zcela na větvi ! Zájemci nemusí nic vymýšlet, výkres dvacetinky S.4 mám. Myslím, že podobně výkonný by mohl být i S.5, ale rozhodně ne horší FIAT C. 29, Macchi M. 67, M. 39, Short Crusader, Gloster VI, nebo výborný Kirkham-Williams Mercury, to všechno jsou moderní jednoplošníky z posledních ročníků Schneiderova poháru.
Ovšem nejsnáze se k úspěchu dopracuje ten, kdo neriskuje a postaví si jednoduchý hranatý jednoplošník z pionýrských let prvních ročníků, takový Morane Garros vám vyjde lehoučký, má malé plováky a nádherně létá (můj peanut v Pardubicích měl lety přes 70 sec a to nepřistál na plochu, ale na sedačky ve výšce přes 5 m. Borela 1913 již znáte, ale jeho předchůdce Borel 1912 je stejně vhodný, Petr Mikulášek o tom přesvědčil vítězstvím hned v prvním ročníku. Na svého stavitele stále ještě čeká vynikající Blériot XXI hydro, nebo Voisin Canard. Máte-li převodovku do rychla, pak vynikajícím typem bude Nieuport...
A pak jsou zde dvojplošníky, mezi nimi nejvíce obdivovatelů má jistě Sopwith Tabloid postavený ve třech různých měřítcích Dušanem Sedlárem ( M 1/20, Peanut, Pistachio), nádherný je Sopwith RAINBOW, moc hezké je AVRO 539 a zajímavý FAIREY IIIA, Nieuporta 29C bych bral s tím středně velkým rozpětím (ta poslední verze je příliš ořezaná), pokud někdo postaví NW-2 a tento nebude těžký, tak je to potenciální vítěz....
-
Přílohy
-

- Maitz Borel.JPG (48.94 KiB) Zobrazeno 6607 x