Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Pavel Stráník
Reakce: 44

Re: Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Příspěvek od Pavel Stráník » 09 kvě 2012 11:25

Moc hezky a dost dlouho se tu přete o celkem banální operaci - jak na trup dostat zmenšující/zvětšující se černý nápis.

Co se přípravy týká, ten nápis na pravé straně (pokud se nepletu) je již nakreslený v té ruské monografii - stačí příslušně zvětšit. Ten na straně levé je na fotkách a i kdyby ne, zrekonstruovat si ho dle existujících podkladů je celkem snadné - nedělal bych si iluze jak proporčně přesně to bylo na originálu ;) - práce pro tužku, kružítko, bublinu a papír na hodinku, když budu chtít být extra přesný nakreslím to celé dvojnásobně velké a pak zmenším. Na PC to bude trvat déle.

Co do realizace, natisknout na tiskárně to už nejde, namalovat štetcem by umělo jen pár vyvolených. Obtisk bude vypadat blbě, bude z povrchu nemaketově vystupovat. Takže chtě nechtě nezbývá než to nastříkat. Já osobně bych nápis vyřezal vcelku ať už z Tamiya pásky nebo z krycí malířské pásky a stříkal. Když by se mi nějaké písmeno nepovedlo, rozparceloaval bych šablonu na menší celky po pár písmenech a pak seskládal na trup, stříkal bych to ale zásadně najednou, ne písmeno po písmenu. V podstatě je to velice jednoduché, je to jen černý nápis - taky by třeba ta písmena mohla být navíc bíle olemovaná nebo místo nich jen ty bílé lemy (jak jsem to měl na Aradu, a to je celkem lahůdka) a taky by se to muselo nějak zvládnout. Takže Tazi, vezmi pásku, žiletku a hurá do toho, než sesmolíš tři čtyři příspěvky na toto DF jak si práci ulehčit (stejně to za tebe nikdo neudělá :P ) tak to máš hotové :lol:
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 09 kvě 2012 11:34

To Felda: Když já tolik dvacetinek, co jsi postavil ty, nepostavím do konce života. Takže nemám probádaných tolik slepých uliček co ty :lol: :lol: :lol: .
Pravda, občas mám tendence dělat něco složitěji, než je potřeba.
D
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 09 kvě 2012 21:34

Stejně jako Pavel si myslím, že se zde dělá věda z banálního problému. Mimochodem ten eroplán byl potažený bavlněným plátnem impregnovaným celonem, tedy celá jeho plocha nebyla stříkána barvou ! Takže podle mne by bylo zcela realistické vzít tenký modelspan, nebo Kashmir 8 g/m2 a obarnit jej čajem, tak že dostane lehce nahnědlou žlutavou barvu - jako měl originální letoun. Dříve bych ta písmena vyřízl z černého modelspanu a přilakoval na potažený model. Dnes bych již obarvený a vyžehlený papír přilepil na čtvrtku kancelářského papíru a vše vytiskl v tiskárně PC. Ale to je jen můj názor, ono by to bylo moc jednoduché a lehké....
0

Tazi
Reakce: 1

Příspěvek od Tazi » 09 kvě 2012 23:20

No co na to říct? Myslím si, že je to jen věc názoru, já si osobně nemyslím, že nějaké obarvení čajem je maketově blíž než stříknutý papír. Ať se na ty fotky dívám jak se dívám, nikde nevidím prokukovat dřevo pod potahem, ono plátno je něco jiného než děravý papír :idea: To, že nebylo letadlo stříkáno to je mi jasné, nespadl jsem z višně.. Když se podívám na to jak pracují maketáři okolo P. Fencla, nikde nevidím na maketách z počátků letectví, něco takového, jako průhledný papír. Pokud vím, na imitaci plátna používají minimálně SOLARTEC imitace plátna a jelikož to kolega stavějící Rc modely použil na svůj model "Čechie" tak vím, že to je PRŮSVITNÉ,nikoli ovšem průhledné, jak by tomu bylo u papíru!
K tomu,že bych mohl obarvit Kashmir čajem ani neuvažuju, protože právě ten Kashmir se moc dobře nesnáší z vodou-to bylo to první co jsem s těmito papíry zkoušel-nedají se barvit jako modelspan-jde to jen velmi opatrně na skle a i tak je výsledek nejistý, mně se papír rozpadal po vláknech...Ostatně něco podobného tuším píše i Robert Pajas ve své práci ohledně potahových papírů v sekci "jak na to" Nějaké máčení ve škopku s čajem asi těžko.
Jsem úplně udiven, jak někdo dnes s jistotou řekne "Takže podle mne by bylo zcela realistické vzít tenký modelspan, nebo Kashmir 8 g/m2 a obarnit jej čajem, tak že dostane lehce nahnědlou žlutavou barvu - jako měl originální letoun." Ptám se Vás pamětníci, kdo ho viděl? Autor knihy "Schneiderův pohár" v popisce k jednotlivým kamuflážím píše- "Sopwith Tabloid na všech plochách zlato-žlutý!!! černý nápis na bocích trupu,černý motor,plováky snad sříbrné!!! hliníkový motor.kryt... A teď se v tom vyznej, když ten stejný autor mi nyní radí abych to omáčel čajem, že se s tím zbytečně crcám... Navíc to bude těžké a maketově v háji, no to jsem to tedy dopracoval, asi půjdu a rovnou na to šlápnu... Tak doufám, že jsem tím aspoň pomohl eventuálním začátečníkům a ti již teď dobře ví jak na povrchovou úpravu, aby to bylo "echt"!!
Snad má Felda pravdu, lépe zde neztrácet čas psaním.
Přílohy
plátno 1.jpg
Nějak ty"laty" nevidím...
plátno 1.jpg (47.92 KiB) Zobrazeno 5408 x
plátno 2.jpg
A tady taky nic...
plátno 2.jpg (58.97 KiB) Zobrazeno 5408 x
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 10 kvě 2012 06:33

Nenech se zviklat ;) a po chudáčkovi nešlap, nemůže za to... :lol:
O tom, jaký vlastně má být potah jsem se zmiňoval tady v tomto vlákně dvakrát, takže nechápu, že zase někdo "objevil kontinent...."
Právě proto, že s tím bojuju. Jak jsem dopadl ti ukážu v sobotu. Snad....? V Otrokovicích jsem slíbil účast na lodičkách, plachetka se už těší ;)
Ale jo, jsme přece domluveni. ;)
Mimochodem zajímalo by mě, jak je to s barvením čajem. Připadá mi to spíše urban legend, kdekdo o tom píše, ale ještě mi nikdo neřekl, že to skutečně zkusil a funguje. Zatím o tom všichni jen slyšeli. Proč to píšu? Zkoušel jsem různé způsoby barvení, a čaj byl mezi nimi taky. S papírem to prakticky ani nehlo. Sotva lehounký nádech... Holt, Duha už v obchodech není. Sice nedělala syté odstíny (ano, barvil jsem i Duhou), ale právě pro "plátno" by řešením asi byla.
No a co se týká toho, že se o tom plká? Třeba i proto, aby se některé postupy dozvěděli i ti kteří je neznají. Ten, kdo už nějakou hromádku modelů ulepil, to může považovat za zbytečné, ale pro ostatní je to nové. A člověk se pořád učí. Někteří si sice myslí, že už ví všechno, ale naštěstí ne všichni ;) Já osobně to beru pořád jako další zkušenosti, přestože místo odpovědí tady padají spíš pohrdavé poznámky......někdy.
0

Steve

Příspěvek od Steve » 10 kvě 2012 06:44

Ještě k plátnu - nové stroje jsou většinou (nejen muzejní fotky, ale co jsem viděl i na vlastní oči) právě takové, jako je ten tvůj muzejní kus.
Když to dáš jako podklad, nemůže být problém, i když.....nevadí dokreslované podklady, ale fotky někdy nestačí, pokud to není konkrétní stroj. Ale sháněj fotky z té doby, že?
Jsou sice obecné zásady, ale pokud máš fotku typu, mělo by to být víc.
Byl jsem minulý víkend ve Spitzerbergu (takový rakouská Raná) a mají tam letadla z různého období. Samozřejmě až poválečné, včetně různých replik - ZG-38, Lillienthal....a samozřejmě jsem zkoumal i plátno. Protože se cellon, samozřejmě, nepoužívá, je to jiný odstín, méně průsvitný. Takže skoro průhledný potah tehdy být mohl, ale přesto, když si probereš originál čb fotky z té doby, přes potah mnoha letadel je konstrukce skoro vidět, ale přes jiné ne (samozřejmě mám na mysli lakované cellonem, bez dalších barevných úprav).
Ale musí se to líbit i tobě, nemělo by to být příliš nezvyklé a pokud ano, co už? Stavíme pro radost. Většina se sice snaží o maketovost, ale zase nebudeš kvůli tomu vyhazovat model, ne? ;)
Takže pohoda, klídek 8-)
0

shark
Reakce: 9

Příspěvek od shark » 10 kvě 2012 07:41

Jak, že Duha nedělá syté odstíny?!? Všechna éra mám potahovaná papíry obarvenými Duhou. Duha dělá sakra syté odstíny, jen na to musí být správný papír a správný postup! Což tedy často doporučované protahování pruhů papíru pekáčkem není, musí se to povařit. A kombinovat a míchat odstíny. Zrovna tedy světlá béžová, pokud ji budeme považovat za barvu plátna, se mi moc nedařila.
A zatím Duhy v obchodech pořád vidím, i když by mě zajímalo, na co to ještě dneska kdo používá.

Trochu bokem-postupů na barvení je spousta, já třeba nezkoušel křídování, zato s obarveným nitrolakem mám zkušeností spoustu, s tím se dají taky dělat divy, např. z běžného žlutého špánu (buď obarveného, nebo koupeného, ze starých zásob) se obarveným lakem dá udělat tzv. Pipper Yellow, nebo prostě ,,naostřit" prodávaný červený papír...
0

Pavel Stráník
Reakce: 44

Příspěvek od Pavel Stráník » 10 kvě 2012 08:16

Shark má pravdu - Duhu bych rozhodně nezatracoval! Bohužel má svůj specifický postup jak se s ní pracuje, takže je nepoužitelná pro papíry které jsou subtilní a jejichž struktura se po namočení rozpadá nebo nesnesou trochu hrubší zacházení. Duha je totiž barvivo a nikoliv obarvovadlo: papír zmuchlám, strčím do hrnce s vařícím roztokem Duhy, sem tam ho promíchám a přemuchlám aby nevznikly méně syté mapy, pár minut vařím, nechám ustát a pak vymáchám papír v čisté vodě až už nepouští žádnou barvu a dám uschnout. Tento sáhodlouhý popis sem dávám proto, aby bylo patrné, že papíry typu Kašmír tuto brutální technologii barvení prostě NESNESOU!
Jak vypadá skutečné plátno ví asi nejlépe Steve, ale jak sám uznává, ani on netuší jak vypadalo plátno v roce 1912 :lol: , takže bych si s tím hlavu moc nelámal, on totiž odstín bude něco mezí světle hnědou a bílou, podle toho kolik a jaké přísady kdo přimíchal do celonu kterým se plátno impregnovalo. Kdysi dávno v muzeu v Paříži jsem viděl jakousi malou část neidentifikovatelného letounu z pionýrských dob a na té byla barva plátna vyloženě dohněda. Netuším zda tento odstín vznikl u výrobce či třeba podmínkami skladování než se ta čáast do muzea dostala, ale když jsem pak postavil ořecha s takto barevným plátěným potahem, byl jsem za blba který neví jakou barvu má plátěný potah. Takže suma sumárum vlastně nikdo nic neví, tak bych improvizoval na základě dochovaných DOBOVÝCH fotek (to co je dnes na vystavovaných replikách v muzeích bych bral s rezervou) a to tak, aby se to líbilo hlavně mně :idea:
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 10 kvě 2012 10:02

Tazi, toho barevného efektu jako je vidět na Tabloidu z muzea dosáhneš jednoduše tím, že model nastříkáš lehce barvou plátna, ale "mlhou" - můžeš si korigovat průhlednost tím, že budeš stříkat více "lehkých" vrstev . Lihovkama jsem nezkoušel, Humbrolkama taky ne, ale mám odzkoušeny Gunze a Tamyie. Kostra bude lehce prosvítat, přesně jako je to na těch fotkách. Když to pak na závěr stříkneš lesklým balakrylem, nebo Tamyia lesklým lakem, tak budeš mít Schneidera s luxusní povrchovkou.
Mimochodem, Michal Křepa má takto nastříkaného ořecha Dewoitinu, někde se tady určitě potuluje fotka. Martin
0

wlofy
Reakce: 0

Příspěvek od wlofy » 10 kvě 2012 13:44

Barvit cajem jsem zkousel sice ne na letadlo ale lod.
pouzil sem silny vyvar cerneho caje a hedvabny papir. Udelalo to opravdu jenom nadech (rekl bych tak hodne bledy okr) a znovumaceni moc nepomohlo.
0

Steve

Příspěvek od Steve » 10 kvě 2012 17:33

Jak, že Duha nedělá syté odstíny?!? Všechna éra mám potahovaná papíry obarvenými Duhou. Duha dělá sakra syté odstíny, jen na to musí být správný papír a správný postup! Což tedy často doporučované protahování pruhů papíru pekáčkem není, musí se to povařit.

Ne, nedělá, a to ani povařením. Alespoň ne v tom smyslu, jak si já představuju sytý odstín :lol: .
Ve srovnání se stříkáním neuspěje....
Ale pozor! V žádném případě ji nezatracuji! Naopak! Právě pro pokusy o barvu plátna bych Duhu rád sehnal. Něco doma ještě mám, ale ne ty správné odstíny.
Možná ještě někde v obchodech je, ale u nás ani v okolí vůbec. Pokud ji máš na dosah, buď rád a kupuj ;)
Obarvený nitrolak v podstatě funguje, ale....nedělá stejnoměrné zabarvení, i když - to neměly ani skutečné letouny té doby ;)
Kdysi jsem stavěl Antoinette a nechtěně jsem si to vyzkoušel, když mi místní prdavačka prodala zahnědlý nitrolak. Už se to nedalo zachránit, šmouhy tam byly a odstín plátna tím pádem tak nějak sám od sebe taky :D
0

Steve

Příspěvek od Steve » 10 kvě 2012 17:48

Nechceš si, Tazi, postavit raději nějakou Cessnu? Sice ji stavěl skoro každý, ale zase se dá pěkně zdokumentovat. ;)
Jednu máme rozebranou a čtyři další vedle, určitě by sis vybral :D
A namíchat bílou..... 8-) Jen aby nebyla někomu moc bílá :lol:
0

Odpovědět