KP 01

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

ANSCR
Reakce: 10

KP 01

Příspěvek od ANSCR » 06 dub 2013 18:45

Na vyzkoušení pohonné jednotky jsem použil stavebnici Aeronca od firmy Guillows (dle ujištění výrobce fungující jak na pohon gumou, elektrickou pohonnou jednotkou i spalováčkem Cox 0.20). O kvalitě stavebnice (balsa, předseknutí dílů) nemá smysl se nějak zvlášť vyjadřovat - ale na vyzkoušení pro mne nového pohonu snad OK (rozpětí křídel 60,96 cm). Základní idea bylo prozatím ponechat ony příšerné konektory, a kvůli snadnému dobíjení/výměně baterky mít vše co nejjednodušší, pokud možno na jednom mechanickém spoji. Takže pohonná jednotka se dá vytáhnout celá i s krytem motoru modelu, stačí vyšroubovat jeden vrut. Více poví fotky. Jako obvykle, domácí mazlík byl silně zainteresovaný ;)
Zatím je to seřízené tak, že na jedno nabití vydrží běžet cca 60 s, prozatím mám časovač nastavený na 20 s - t.j. předpokládám 3 lety na jedno nabití. Je to hraní se šroubečky - ladění poměru doba běhu/výkon.
Bližší info viz http://www.samsmodels.com/acatalog/Sect ... ctric.html
A proč jsem se do toho pustil - jako náhrada za Modelu CO2 - motorky by snad doma ještě byly, ale plných bombiček se jaksi nedostává.
Přílohy
KP01_3.jpg
KP01_3.jpg (232.32 KiB) Zobrazeno 12185 x
KP01_2.jpg
KP01_2.jpg (205.32 KiB) Zobrazeno 12185 x
KP01_1.JPG
KP01_1.JPG (142.6 KiB) Zobrazeno 12185 x
0

ANSCR

Re: KP 01

Příspěvek od ANSCR » 15 dub 2013 12:00

Aeronca je hotová, váha komplet je 80 g (včetně baterie). Teoreticky je tu ještě rezerva výkonu (podle výrobce se KP 01 hodí na modely o letové váze 110-120 g). Vyšla hodně těžká na předek, snad se to podaří srovnat posunováním baterie. Asi je to vhodný pohon na chmelnice WW1 - typově na nieuporty, camely a podobně.

Standa
Přílohy
P4157028rr.jpg
P4157028rr.jpg (173.61 KiB) Zobrazeno 11843 x
0

rbiciste
Reakce: 0

Příspěvek od rbiciste » 17 dub 2013 08:49

Zdravím,
Prosím podělte se o zkušenosti z provozu. Řeším podobný problém zde http://www.minimakety.cz/forum/viewtopic.php?f=5&t=400 . Chtěl jsem jít cestou střídavého pohonu, ale na KP01 jsem také narazil.
Díky,
Radovan
0
Naposledy upravil(a) rbiciste dne 18 dub 2013 12:21, celkem upraveno 1 x.

ANSCR

Příspěvek od ANSCR » 17 dub 2013 09:34

OK, dám vědět. Ale hned tak to nebude. Sice mám křídla přibastlená tak, aby při nárazu odpadla bez nějaké větší škody a zase se nechala rychle vrátit, ale stejně chci počkat na nějakou "zalétávací trávu". Čistě teoreticky - vlastnoručně poskládaná pohonná jednotka se stříďákem asi bude vždy výkonnější a uživatelsky příjemnější. Výhoda KP 01 (a dalších "továrně" vyrobených) je v tom, že prostě dorazí krabička a v ní je vše, stačí namontovat. Takže pokud by mi KP 01 fungovala ke spokojenosti, asi bych si další el. pohonnou jednotku také skládal sám (a se stříďákem).

Standa
0

ANSCR

Příspěvek od ANSCR » 22 črc 2013 20:32

Takže konečně jsem vyrazil vyzkoušet KP01. Po chvíli házení modelu do vzrostlých kopřiv a z toho plynoucího dovažování na ocase jsem se odhodlal k motorovému letu. Startuje se tak, že se vypínač přepne do polohy ON, mašinka počká tak 4-7 vteřiny, pískne a pak se už motor rozběhne. Trochu jsem šroubkoval s ovládáním a ve finále jsem na jedno nabití měl 4 lety s dobou letu na motor tak 20s. Letová váha se po dovažování ustálila na 83 g. Nepochybně by mohla být nižší, pokud bych s odhodlal k pájkování - pokud bych připojil delší vodiče k baterce a uložil ji dále v trupu - tím pádem by dovažování odpadlo. Poletování byl naprostý klídek a pohoda. Srovnám-li s pohonem gumou, tak při mé lenosti a "šikovnosti" s jejím používáním není co řešit, jen dokoupit další 3 baterky. Na svém nabíječi Quattro B6 AC mohu nabíjet 4 najednou, což dává k dispozici 16 letů na jedno nabití. Čtyři baterky do kapsy na vyblbnutí stačí, pomocník a natáčecí herberk netřeba. Předpokládám, že ještě dokoupím KP02, abych zužitkoval prastarou stavebnici Messengera a od Guillowsů ještě koupím Fokkera Dr.1 (rozpětí 20 palců - 50,8 cm). KP01 by mohla být tuze vhodná pro předlohy s krátkými čumáky a pro tenhle typ obzvlášť - o co hůře bude klouzat, o to více se natáhne motorový let. Takže moje zkušenost s KP01 je jednoznačně pozitivní. Ještě mám v krabici Cessnu 170 (rozpětí 24 palců - 60,96 cm), ale fokker bude mít přednost.

Standa

P.S. Samozřejmě, domácí výroba s použitm střídavého motoru dá ještě efektivnější a výkonnější pohonnou jednitku
0
Naposledy upravil(a) ANSCR dne 23 črc 2013 07:04, celkem upraveno 1 x.

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 22 črc 2013 21:19

P.S. Samozřejmě, domácí výroba s použitm střídavého motoru dá ještě efektivnější a výkonnější pohonnou jednitku

Každý odladěný speciál je lepší než univerzální jednotka, o tom žádná ;)

Kurnik, ale vždyť je to pro radost, ne? :D
Nakonec jsi to napsal sám - kouzlo je v tom, že ti dojde komplet, ten osadíš a neřešíš 8-)
Když budeš kupovat jednotlivé komponenty, můžeš, ale třeba i nemusíš dosáhnout lepších výsledků, jen s tím určitě bude víc práce.
Musíš najít motor optimálního výkonu - a ono jich kupodivu zase tam moc optimálních není, ale to co je stačí ;) - Měl by mít i vhodnou hmotnost a hlavně otáčky podle toho, do čeho to osadíš.
Pak to můžeš ještě pokazit vrtulí, která se nejen nebude hodit k motoru, ale třeba ani k modelu - někdy potřebuješ větší vrtuli s menším stoupáním, jindy úplně jinou pro stíhačku....
KP-01 nemusí být "to pravé ořechové" pro WWI - z hlediska hmotnosti do krátkéhu čumáku ano, ale průměr a stoupání vrtule nebude úplně optimální. Změnou to pravděpodobně nezlepšíš. Do Be-2e, co měl kdysi Felda bude dobrá, do Fokkera D-VII asi nejvhodnější, na Camela, Pupa a pod bych už tak moc nevsázel (ale půjde to).Na stíhačku z WWII bych tu jednotku nedal.
Tím však vůbec nechci říct, že by to byla špatná jednotka! Fungovat bude, je to odzkoušeno na dlouhé řadě modelů.
Spíš bych jednotce přizpůsobil model než naopak...
Takže vlastně bych souhlasil s tím co píšeš - vyzkoušet, pohrát si a podle výsledků se vrhnout na vlastní doladění pohonné jednotky nebo nákup komponentů.
Každopádně bezva, jsem rád že jsi spokojený, má to něco do sebe - i když to není tak jednoduché, jak někteří napsali - nabiješ, zapneš a letíš ;)
Taky to má své plusy i mínusy, jako skoro všechno ;)
Myslím, že je to dobrá cesta, jak se dobrat k víceméně bezproblémovému a stále se stejně chovajícímu pohonu, ten pak neřešit a věnovat se modelům a létání ;)
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 22 črc 2013 23:08

Zkušenost 25 let stará je pro mládež asi jako něco, co se událo za Žižky...
Ano, tehdy jsme od pana Muellera dostali maličké zpřevodované elekromotory na dva miniaurní akumulátory. Velcí elektroleti říkali ať si na to napřed postavím nějakého malého laťáka na vyzkoušení. Moji známí z USA a Francie radili postavit motorizovaný větroň, místní hoši doporučovali Pipera. To by bylo pod moji důstojnost, Pipera mohu mít na gumu, ale elektromotor dám do éra, které je na gumu nevděčné. Takže rozhodnutí padlo na dvouplošný létající člun Hansa Brandeburg CC, který předělám z gumy na elektro. Motor se hezky vešel do makety gondoly, vrtuli jsem nechal původní gumičkářskou, letová váha narostla o více jak 100%. Všichni mi říkali, že jsem blázen a že to nebude létat.
Přišel jsem na Medlánky a zalétával. V podstatě se jednalo o prodloužené klouzavé lety do vzdálenosti asi 20 m. Přišli velcí elektroleti a zasvěceně radili :
1. Ta vrtule má velké stoupání, motor je přidušený, neroztočí se na potřebné otáčky a proto nemá potřebný tah. Udělej novou s menším stoupáním a bude to létat !
2. Ta vrtule má malé stoupání, motor má svoje otáčky a ty x stoupání sotva stačí na rychlost letu. Udělej novou s větším stoupáním a bude to létat.
Udělal jsem tedy dvě nové vrtule, jednu s větším, druhou s menším stoupáním a vyzkoušel je. Výsledkem bylo zjištění, že obě nové vrtule jsou horší, než ta původní gumičkářská. Řekl jsem, že potřebuji větší výkon a místo dvou baterí jsem tam dal tři. Bym jsem varován, že dojde k přemagnetování, zničím motor ! Nezničil jsem nic a létající dvouplošný člun začal konečně pořádně létat !
0

ANSCR

Příspěvek od ANSCR » 23 črc 2013 07:42

SAMS Models nabízejí Fokkera Dr.1 od Guillowsů s laserem vypalovanými díly za GBP 49,5, Pecka Model totéž za CZK 854,- . Jelikož jsem skrblík, objednal jsem u Pecků ;) , zbytek objednávky půjde do UK. No ale abych se moc netěšil z výhodné koupě - ona ta stavebnice od Pecky může být původní verze s vysekanými díly - a to má k laserem vypalovaným dílům daleko. S laborováním s vrtulemi počítám - mám doma něco od Guenthera (průměr snad 4,5 palce) až po klasickou Modelu na O,27 CO2, větší průměr bude asi na KP01 už moc. Jak psal Steve - jsem nadšený z předvídatelnosti a jednoduchosti ovládání pohonu, nakonec i ze snadnosti zástavby. Gumová alchymie mne nebere 8-)

Standa
0

jirka64
Reakce: 0

Příspěvek od jirka64 » 23 črc 2013 08:20

Doufám,že uděláš nějakou fotoreportáž ze stavby a dáš do vlákna STAVEBNICE GUILLOW'S,ať se to tam trochu rozroste o nový typ stroje.
0

ANSCR

Příspěvek od ANSCR » 25 črc 2013 07:42

Fokker od Pecky dorazil. Nová zkušenost - jakkoli jsem až doposud kvalitu Guillows stavebnic hanil, tahle je perfektní. Slušná balsa, laserem čistě vypálené díly, asi i funkční vrtule pro gumový pohon. Na cestě z UK je další KP01 a pro sichr i KP02 (jen přestali posílat lipolky, asi místní pošťácké autority vyděsil Dreamliner ;) ) + hafo vrtulí. Tak jsem zvědav, snad se něco ujme .... (v záloze jsou stavebnice DH.80 Puss Moth a Hawker Hart od Westwings).
0

Steve

Příspěvek od Steve » 25 črc 2013 16:10

Budu muset někoho sehnat, kdo mi koupí z UK KP-01... ;)
PayPal nemám....
Starou KP-01 mám kompletní, ještě bez časovače a na nikláčky, ale vyzkoušet něco nového mi není proti mysli ;)
Možná i KP-02 by stála za hřích - dej pak vědět jaká je ;)
0

Steve

Příspěvek od Steve » 25 črc 2013 16:14

Na takové pokusy jsem si koupil od Guilows Bird Doga a Trojana.
Abych nemusel nic řešit - jinak si zásadně všechno kreslím sám a rád ;)
Opravdu mě to neoslnilo, ale na druhou stranu - nečekal jsem moc a jsou to ty menší modely, cena okolo dvou set, takže neřeším....
Začal jsem totiž vymýšlet jak to vylepšit, co změnit, pak že to i zvětším a výsledek se dostavil - krabice zase zalepím a začnu od nuly :D
Ale inspirace tu je 8-)
0

Odpovědět